10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

Bestendige planten, een goede afwatering en zorgvuldig snoeien zijn allemaal uitstekende manieren om de gezondheid van planten te verbeteren. Maar als u ziektes en ongedierte hiermee niet op afstand houdt, kunnen chemicaliën een nuttige bondgenoot zijn.

Lees altijd het etiket

Lees bij gebruik van chemische producten vooraf alle essentiële veiligheidsinformatie op het etiket goed door.

Kies een product dat uw probleem oplost

Zorg ervoor dat u het juiste product kiest voor uw specifieke probleem. Als u twijfelt, vraag dan advies aan een expert. Het gebruik van het verkeerde product kan schadelijk zijn voor uw planten.

Volg de regels

Het is essentieel dat u zich strikt aan de instructies voor het gebruik houdt. Sommige producten zijn alleen voor bepaalde planten geschikt. Zo zijn niet alle pesticiden bijvoorbeeld goedgekeurd voor gebruik op eetbare planten en zijn sommige insecticiden alleen geschikt voor jonge planten.

Draag bescherming

Draag altijd beschermingsmiddelen die alle blootgestelde delen van uw lichaam bedekken, met name uw ogen en mond. Zorg ervoor dat u altijd handschoenen, een veiligheidsbril en een gezichtsmasker draagt bij het werken met sproeiers.

Vertrouw op de experts

Doe nooit iets op eigen houtje als het gaat om chemicaliën. Meng nooit zelf producten. Merkproducten zijn grondig getest en alleen de veiligste zijn beschikbaar voor huishoudelijk gebruik. Als u meer dan één product moet gebruiken, gebruik ze dan altijd op verschillende tijdstippen.

Wacht tot de wind weg is

Sproei nooit chemische middelen op een winderige dag. Zo beschermt u uzelf, maar ook alle planten die kunnen worden beschadigd als u ze onbedoeld besproeit.

Wees voorzichtig met bijen

Spuit geen chemicaliën als er bijen aanwezig zijn, omdat sommige producten giftig kunnen zijn. Spuit ook niet op open bloemen, omdat bijen ongewenst chemische resten kunnen binnenkrijgen bij het verzamelen van nectar.

Neem de tijd

Zorg ervoor dat u zich aan de voorgeschreven wachttijd houdt voordat u gaat oogsten. Er is grondig onderzoek gedaan naar hoeveel bestrijdingsmiddel er overblijft na verloop van tijd, dus het is essentieel dat u zich aan deze richtlijnen houdt.

Zorg voor verantwoorde recyclage

Volg altijd de instructies bij het recycleren of weggooien van lege flessen of bidons van chemicaliën. Flessen waarin geconcentreerde pesticiden of onkruidverdelgers hebben gezeten die u vóór gebruik moet verdunnen, moet u bijvoorbeeld minstens drie keer uitspoelen voordat u ze bij het huishoudelijk afval kunt gooien.

Houd ze uit de buurt van kinderen

Sproei nooit chemische middelen als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn en ze ervan weg totdat de planten droog zijn.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.