Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

De meest gestelde vragen over een grasmaaier

Heb je een vraag of twijfels over de aankoop van een nieuwe grasmaaier? Of heb je al een grasmachine, maar wil je er zeker van zijn dat je alles "volgens het boekje" doet? Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over gazonmaaiers ... en de antwoorden!

1) Is de machine gemonteerd in de doos?

Je nieuwe grasmaaier is bijna volledig in elkaar gezet wanneer je de verpakking open maakt. Het grootste deel is geassembleerd. De enkele losse elementen zijn gemakkelijk zelf te monteren, zoals een duwhendel, opvangbak, deflector of mulchplug. Volg je de montage-instructies nauwgezet? Dan kun je gerust zijn dat je grasmaaier correct in elkaar gezet zal zijn. Heb je een benzinemaaier gekocht? Vergeet dan zeker niet om eerst olie en benzine in de motor te doen!

2) Moet ik een verlengsnoer kopen bij mijn elektrische grasmaaier?

Ja, inderdaad. Er zit namelijk geen inbegrepen in de doos. Koop dus een elektrisch snoer apart bij je machine. Zorg ervoor dat het lang genoeg is, zodat je elk hoekje van je gazon kan bereiken zonder spanning op het snoer. Heb je er nog eentje liggen? Let er dan op dat zowel de stekker, het stopcontact en snoer zelf niet beschadigd zijn. Rol het verlengsnoer volledig af tijdens het gebruik, om oververhitting te voorkomen. Lees zeker de handleiding van de machine om correct en veilig met je elektromaaier te werken.

vrouw tuin groen gras maaien elektrisch grasmaaier geel

3) Moet ik mijn grasmaaier van de regen beschermen?

Alle STIGA gazonmaaiers hebben een IPX4-certificaat. Dat betekent dat ze niet beschadigd kunnen raken door regen. Begint het tijdens het maaien wat te miezeren? Dan kun je wel nog het laatste stuk je van je gazon afwerken. Als je het zelf niet erg vindt om nat te worden. Natuurlijk is wel het aangeraden om je machine op te bergen in een overdekte ruimte, zoals een garage of tuinhuis. Zo zorg je ervoor dat je machine langer mee gaat. Heb je alleen plaats onder een afdak? Bescherm je grasmaaier dan met een afdekhoes. Let wet op dat je de machine eerst volledig laat afkoelen, vooraleer je deze afdekt.

Heb je een elektrische of batterijaangedreven gazonmaaier? Elektriciteit en water gaan niet samen. Dat weet iedereen. Berg daarom deze machines zeker op een droge plaats op. Zeker de accu en het snoer van deze machines moeten droog zijn voor je ze aanraakt. Lees altijd goed de gebruiksinstructies voor je met een machine werkt om jezelf en de machine te beschermen.

4) Op welke stand stel ik de maaihoogte in?

De maaihoogte kan je aanpassen volgens de gewenste lengte van het gras. De ene heeft liever een kort gemaaid 'Engels' gazon. De ander houdt er van als het gras wat hoger en zachter is. Als het gras erg lang is, doe je er goed aan om het gazon eerst te maaien met het maaidek in een hogere stand. In een tweede maaibeurt stel je de maaihoogte dan in op de stand voor gewenste graslengte. Wil je weten wat de ideale maaihoogte is? We leggen het je hier tot in de puntjes uit.

Wist je trouwens dat de meeste STIGA-grasmaaiers zijn uitgerust met een centrale hoogteregeling? Zo pas je de stand van het maaidek met minimale inspanningen aan met een handige hendel aan het achterwiel.

grasmaaier man hand hoogte instellen laag
grasmaaier man hand hoogte instellen hoog

5) Wat gebeurt er wanneer er losse objecten op het gazon liggen tijdens het maaien?

Tijdens het maaien, kijk je beter uit voor eventuele stenen, dennenappels, takken, speelgoed of andere kleine voorwerpen die in het gras liggen. Deze objecten kunnen het mes beschadigen of in de lucht geprojecteerd worden. Wees daarom goed voorbereid en doe voor je de maaibeurt begint een inspectieronde in je tuin. Haal spullen van het gazon zodat je ongestoord kunt maaien.

6) Kan mijn grasmaaier ook mulchen?

Normaal wordt het gras gewoon afgemaaid en uitgeworpen of in een opvangzak verzameld. Bij mulching is het maaidek afgesloten, zodat afgemaaid gras er in circuleert en zo fijn wordt versnipperd. De grasdeeltjes worden over het gazon verdeeld, verteren daar snel en geven natuurlijke voedingsstoffen en vocht af aan de bodem en graswortels.

Heb je een Multiclip? Dan is je machine speciaal ontworpen om heel fijn te mulchen. Heb je een model met opvangbak? De Combi, Twinclip en Turbo modellen kunnen worden uitgerust met een mulchplug. Deze is meegeleverd met je grasmaaier in de doos. Maar hoe gebruik ik dat ding? Dat is eenvoudig. Haal de graszak van je machine en doe de afdekklep omhoog, zodat je het uitworpkanaal ziet. Schuif de mulchplug in de opening en klik deze vast. Zo sluit je de uitworptunnel af en blijft het maaisel in het maaidek circuleren, zoals bij een mulchmaaier.

Handig toch? Nu hoef je niet meer te stoppen om de bak leeg te maken en geef je natuurlijke bemesting aan je gazon tijdens het maaien.

vrouw gele grasmaaier close up mulch plug stiga tuin groen gras

7) Welke brandstof en olie moet ik gebruiken?

Een elektrische of batterijaangedreven machine hoef je alleen maar schoon te maken, voor de rest is deze onderhoudsvrij. Bij een benzinemaaier is er wat meer werk, door de motor. Behalve een propere bougie en filters, moet je ook voldoende olie en brandstof zorgen. Een traditionele loopmaaier is uitgerust met een viertaktmotor. Er is aparte brandstoftank en een oliereservoir voorzien.

Voor je grasmaaier gebruik je ongelode benzine E5 of E10. Deze brandstof bevat ethanol, een biobrandstof, voor minder CO2 uitstoot dan super 95 en 98 van voorheen. Het nadeel is dat de houdbaarheid van de brandstof hierdoor verminderd. Daarom is het belangrijk om steeds verse brandstof te gebruiken. E5 bevat minder ethanol dan E10 en is dus wat langer houdbaar. Heeft je grasmaaier twee weken of langer stilgestaan? Dan is het raadzaam om een additief toe te voegen om de brandstof te verbeteren. Door de invloed van zuurstof en temperatuursverandering oxideert de benzine namelijk. Door de toegevoegde ethanol wordt ze dikker. Dit leidt tot aanslag in de motor en aan bewegende onderdelen. Zet je de grasmaaier voor langere tijd aan de kant, bijvoorbeeld in de winter? Maak dan zeker het brandstofreservoir volledig leeg.

Wil je zeker zijn van een propere verbranding? Kies dan alkylaatbenzine voor 4-taktmotoren. Deze is langer houdbaar en zorgt voor minder schadelijke uitstgassen.

De juiste olie zorgt voor een goede smering en verzekert dus een vlotte werking. Je kan kiezen tussen 10W30 of SAE 30 olie voor viertaktmotoren. Het verschil? De olie met W in de naam (die staat voor 'winter') is multigrade olie. Deze motorolie is ook geschikt bij koude temperaturen.

De correcte hoeveelheid olie is eveneens belangrijk. Deze is afhankelijk van de grootte van het oliereservoir en het type motor. Meestal kan er tussen 0,4 tot 0,6 liter olie in de motor van je grasmaaier. Met de peilstok kun je zien of er genoeg olie in het reservoir zit. Veeg met een oude vod eerst de peilstok schoon. Stop deze dan volledig in het reservoir en haal terug omhoog. Zit de olie netjes tussen de MIN en MAX aanduiding? Prima!

Denk aan het milieu en breng oude olie of brandstof steeds naar een inzamelpunt of recyclagepark. Meer uitgebreide info over olie en brandstof voor tuinmachines lees je hier.

8) Hoe maak ik mijn grasmaaier schoon na gebruik?

Wil je vele jaren genieten van een goed werkende maaier? Maak je grasmachine dan na elke maaibeurt op de goede manier schoon. Met een kunststof schraper of handborstel haal je achtergebleven resten gras of aarde weg. Gebruik geen metalen voorwerpen. Die kunnen de beschermlaag van het maaidek beschadigen, waardoor er roest kan ontstaan.

Daarna kan de binnenkant van het maaidek spoelen met water. Wellicht is jouw STIGA grasmaaier uitgerust met een handige spoelnippel (Washing Link). Hierop kun je de tuinslang aansluiten om het maaidek en mes schoon te spoelen zonder enige inspanning. Klik de koppeling van je tuinslang vast, draai de waterkraan open en start je machine, zodat het mes draait. Eens de onderkant van de machine proper is, laat je alles nog even staan om te drogen. Daarna kun je jouw grasmaaier netjes 'op stal' zetten.

grasmaaier detail washing link spoelnippel

9) Waar kan ik een nieuw mes of andere onderdelen kopen?

Is het maairesultaat niet meer goed? Dan is het tijd voor een nieuw mes. Je kunt het mes wel een of twee keer per jaar laten slijpen, maar na verloop van tijd is het toch nodig om het te vervangen. Neem contact op met een erkend STIGA-verdeler om een onderdeel voor je machine te bestellen. Aan de hand van de modelnaam, het artikelnummer en het bouwjaar kan het juiste onderdeel opgezocht en besteld worden. Deze gegevens vind je terug op het identificatieplaatje. Dit is een grijs label op het chassis van je grasmaaier. Om uw dichtstbijzijnde winkel te vinden, klik bovenaan de pagina op "Vind een winkel".

10) Ik ben de handleiding kwijt? Waar kan ik die vinden?

Op de STIGA-website is er een zoekfunctie ingebouwd. Klik daarvoor in het menu hierboven op 'Ondersteuning'. Instructieboekje niet gevonden? Alleen de modellen van het huidige assortiment zitten in de online database. Maar we zoeken graag de juiste handleiding voor je op in ons archief. Je vraagt het gemakkelijk aan via het contactformulier

Nog een andere vraag over een machine?

Bekijk zeker de FAQs op de website en lees de gebruiksaanwijzing van je machine eens door. Raak je er niet uit? Stuur ons gerust een mail, we helpen je met alle plezier verder.

Producten in dit artikel
MULTICLIP PRO 50 SX H
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
1700 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Mulching
€ 899,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
SLM 540 AE Kit
Accu grasmaaier
Aanbevolen werkoppervlak
350 ㎡
Aandrijving
Duwmodel
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Achteruitworp
€ 389,00
Niet online beschikbaar
COMBI 50 SQ H
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
1600 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Zijuitworp / Achteruitworp
€ 0,00
Niet online beschikbaar
TWINCLIP 50 S B
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
2000 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Achteruitworp
€ 0,00
Niet online beschikbaar
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Veilig betalen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.