Heggenschaar : wat houdt goed onderhoud in?

Een heggenschaar is niet alleen gemaakt om de beukenhaag of laurierhaag rond je tuin mooi recht te knippen, maar ook een waardevolle werkpartner om buxus- en taxusstruiken in vorm te brengen. Met een heggenschaar kun je dus zowel delicaat vormsnoeien voor een mooie Japanse tuin, als efficiënt bijsnoeien voor een verzorgde, natuurlijke tuinomheining. Maar om het beste uit je machine te halen, moet je deze vanzelfsprekend goed onderhouden en zorgen dat de messen altijd vlijmscherp zijn.

Check-up na elke snoeibeurt

 

De meeste mensen halen dit toestel maar enkele keren per jaar uit, waarna het terug voor enkele maanden in het tuinhuis verdwijnt. Door na elke snoeibeurt je heggenschaar op punt te zetten, voorkom je al heel wat problemen bij het volgende gebruik.

De messen schoonmaken is een taak die ja na elk gebruik dient uit te voeren. Draag steeds handschoenen om je vingers en handen te beschermen. Bij een elektrisch model, haal het snoer uit het stopcontact. Bij een model op accu haal je de batterij uit het toestel.

Begin met eventuele resten groenafval weg te vegen met een zachte borstel, om de snijvlakken van de messen niet te beschadigen. Maak dan de mesgeleider schoon met brandalcohol om kleverige resten van sappen te verwijderen, zo voorkom je dat de messen kleven en slecht werken. De alcohol werkt ook als ontsmettend middel, om te voorkomen dat ziektes van planten worden overgedragen tijdens het snoeien. Wrijf nadien de messen droog met een doek en smeer ze vervolgens in met speciale olie (vloeibaar of in spray). Zo voorkom je dat de messen roesten. Gebruik transmissievet om de aandrijving te smeren.

 

sht 80 ae

 

Dit is het ideale moment om de staat van de messen en de meshouder te controleren. Controleer na elk gebruik of er geen speling is en de messen nog op hun juiste plaats zitten en span zo nodig aan zonder de messen te blokkeren. Kijk ook er geen schade is en de messen nog goed scherp zijn.

 

Benzine haagschaar

 

sht 80 ae

 

Apparaten met benzinemotor vragen het meeste onderhoud. Maak de beschermende klep open en haal de luchtfilter uit de heggenschaar. Een stoffen filter kun je met zeepwater reinigen, goed naspoelen en laten drogen. Papieren filters borstel je schoon. Je kunt een compressor gebruiken om stof en vuil weg te blazen. Wanneer de filter beschadigd  of te verzadigd is, kun je hem maar beter vervangen.
Maak de bougie los en reinig deze met een klein borsteltje met metalen haren. Controleer de elektrodeafstand en maak de bougie terug goed vast. Een beschadigde bougie moet vervangen worden.
Gebruik perslucht om vuil en stof van rond de motor weg te blazen. Met een doek met brandalcohol haal je eventuele kleverige resten van de rest van de machine weg.
Controleer het peil van de olie en brandstof en vul indien nodig bij voor je de heggenschaar terug opstart voor de volgende snoeibeurt.

 

Elektrische of accu haagschaar

 

Voor je van start gaat met onderhoud of reiniging, haal eerst het elektrische snoer uit het stopcontact of maak de batterij los zodat er geen stroomtoevoer is naar het toestel.

 

sht 80 ae

 

Kijk ook na of er geen schade is aan de kabel of batterij, ander dient deze te worden vervangen. Blaas met perslucht de openingen aan de elektromotor schoon. Verder heeft een elektrische of accu heggenschaar geen onderhoud nodig want er zijn geen filters, bougie, olie, brandstof, etc.

 

Wanneer het snoeien moeizaam gaat

 

Wanneer de messen bot of slecht geslepen zijn, dan zal het snoeien moeilijk verlopen. Takken zullen niet vlot kunnen worden weggeknipt, waardoor je niet precies kunt werken en de heggenschaar gaat forceren om uiteindelijk een minderwaardig resultaat te bereiken. Takken met een grotere dikte zullen de messen niet aankunnen, tot grote frustratie van de gebruiker. Door de machine te forceren kun je de messen trouwens nog meer beschadigen.
Wacht dus niet tot het te laat is en laat de messen van je heggenschaar tijdig slijpen. Zo voorkom je schade aan de machine en bespaar je jezelf heel wat tijd, moeite, problemen en overbodige kosten.

 

sht 80 ae

 

Het slijpen van messen is een delicaat werk en vergt een goede techniek en vakkundigheid. We raden dus zeker aan om dit te laten doen door een ervaren STIGA dealer. Alleen wanneer de messen of mesgeleider erg beschadigd zijn, hoeven deze te worden vervangen. Door je heggenschaar naar behoren te onderhouden en correct te gebruiken, kun je dit voorkomen.

 

Ontdek de diverse STIGA heggenscharen hier

 

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.