Heggenschaar : wat houdt goed onderhoud in?

Een heggenschaar is niet alleen gemaakt om de beukenhaag of laurierhaag rond je tuin mooi recht te knippen, maar ook een waardevolle werkpartner om buxus- en taxusstruiken in vorm te brengen. Met een heggenschaar kun je dus zowel delicaat vormsnoeien voor een mooie Japanse tuin, als efficiënt bijsnoeien voor een verzorgde, natuurlijke tuinomheining. Maar om het beste uit je machine te halen, moet je deze vanzelfsprekend goed onderhouden en zorgen dat de messen altijd vlijmscherp zijn.

Check-up na elke snoeibeurt

 

De meeste mensen halen dit toestel maar enkele keren per jaar uit, waarna het terug voor enkele maanden in het tuinhuis verdwijnt. Door na elke snoeibeurt je heggenschaar op punt te zetten, voorkom je al heel wat problemen bij het volgende gebruik.

De messen schoonmaken is een taak die ja na elk gebruik dient uit te voeren. Draag steeds handschoenen om je vingers en handen te beschermen. Bij een elektrisch model, haal het snoer uit het stopcontact. Bij een model op accu haal je de batterij uit het toestel.

Begin met eventuele resten groenafval weg te vegen met een zachte borstel, om de snijvlakken van de messen niet te beschadigen. Maak dan de mesgeleider schoon met brandalcohol om kleverige resten van sappen te verwijderen, zo voorkom je dat de messen kleven en slecht werken. De alcohol werkt ook als ontsmettend middel, om te voorkomen dat ziektes van planten worden overgedragen tijdens het snoeien. Wrijf nadien de messen droog met een doek en smeer ze vervolgens in met speciale olie (vloeibaar of in spray). Zo voorkom je dat de messen roesten. Gebruik transmissievet om de aandrijving te smeren.

 

sht 80 ae

 

Dit is het ideale moment om de staat van de messen en de meshouder te controleren. Controleer na elk gebruik of er geen speling is en de messen nog op hun juiste plaats zitten en span zo nodig aan zonder de messen te blokkeren. Kijk ook er geen schade is en de messen nog goed scherp zijn.

 

Benzine haagschaar

 

sht 80 ae

 

Apparaten met benzinemotor vragen het meeste onderhoud. Maak de beschermende klep open en haal de luchtfilter uit de heggenschaar. Een stoffen filter kun je met zeepwater reinigen, goed naspoelen en laten drogen. Papieren filters borstel je schoon. Je kunt een compressor gebruiken om stof en vuil weg te blazen. Wanneer de filter beschadigd  of te verzadigd is, kun je hem maar beter vervangen.
Maak de bougie los en reinig deze met een klein borsteltje met metalen haren. Controleer de elektrodeafstand en maak de bougie terug goed vast. Een beschadigde bougie moet vervangen worden.
Gebruik perslucht om vuil en stof van rond de motor weg te blazen. Met een doek met brandalcohol haal je eventuele kleverige resten van de rest van de machine weg.
Controleer het peil van de olie en brandstof en vul indien nodig bij voor je de heggenschaar terug opstart voor de volgende snoeibeurt.

 

Elektrische of accu haagschaar

 

Voor je van start gaat met onderhoud of reiniging, haal eerst het elektrische snoer uit het stopcontact of maak de batterij los zodat er geen stroomtoevoer is naar het toestel.

 

sht 80 ae

 

Kijk ook na of er geen schade is aan de kabel of batterij, ander dient deze te worden vervangen. Blaas met perslucht de openingen aan de elektromotor schoon. Verder heeft een elektrische of accu heggenschaar geen onderhoud nodig want er zijn geen filters, bougie, olie, brandstof, etc.

 

Wanneer het snoeien moeizaam gaat

 

Wanneer de messen bot of slecht geslepen zijn, dan zal het snoeien moeilijk verlopen. Takken zullen niet vlot kunnen worden weggeknipt, waardoor je niet precies kunt werken en de heggenschaar gaat forceren om uiteindelijk een minderwaardig resultaat te bereiken. Takken met een grotere dikte zullen de messen niet aankunnen, tot grote frustratie van de gebruiker. Door de machine te forceren kun je de messen trouwens nog meer beschadigen.
Wacht dus niet tot het te laat is en laat de messen van je heggenschaar tijdig slijpen. Zo voorkom je schade aan de machine en bespaar je jezelf heel wat tijd, moeite, problemen en overbodige kosten.

 

sht 80 ae

 

Het slijpen van messen is een delicaat werk en vergt een goede techniek en vakkundigheid. We raden dus zeker aan om dit te laten doen door een ervaren STIGA dealer. Alleen wanneer de messen of mesgeleider erg beschadigd zijn, hoeven deze te worden vervangen. Door je heggenschaar naar behoren te onderhouden en correct te gebruiken, kun je dit voorkomen.

 

Ontdek de diverse STIGA heggenscharen hier

 

Producten in dit artikel
SHT 675 K
Heggenschaar benzine
499,00 €
SHT 48 AE
Accu heggenschaar
0,00 €
SHT 80 AE
Accu heggenschaar
0,00 €
SMT 48 AE
Multitool accu
0,00 €
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Winterwonderland: wat te doen met een bevroren gazon

In de winter krijgen veel tuinen te maken met koudere temperaturen en extremere weersomstandigheden. Als u uit het raam kijkt en u ziet sneeuw en ijs op uw gazon, dan kunt u het volgende doen:

MEER WETEN
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.