Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

Om gezond te blijven en bestand te zijn tegen ongedierte en ziekten, moeten planten een uitgebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen opnemen via hun wortels. Deze komen van nature voor in de bodem, maar met meststoffen bevorder je eenvoudig en efficiënt de groei van planten die veel energie nodig hebben.

Aandachtspunten bij het kiezen van meststoffen

  • De drie belangrijkste macronutriënten voor groeiende planten zijn N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium), terwijl micronutriënten zoals calcium, ijzer en boor essentieel zijn voor het ontwikkelen van bloemen en vruchten.

 

  • Kies een meststof die wordt beschreven als compleet, NPK of 'universeel' om ervoor te zorgen dat uw planten alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Deze meststoffen zijn verkrijgbaar als pellets, korrels, poeder en in vloeibare vorm.

 

  • Selecteer de vorm die bij uw manier van tuinieren past. Korrel- of poedervormige meststof hoeft u slechts elke twee tot drie maanden uit te strooien of in de grond te brengen. Geconcentreerde vloeibare meststoffen hebben onmiddellijk effect, dus die moet u vaker aanbrengen – soms elke week tijdens het groeiseizoen.

Tips voor de bemesting

  • Strooi bij voorkeur geen meststoffen uit als het daarna enkele dagen gaat regenen. De meststoffen komen dan te diep in de grond en kunnen het grondwater plus de micro-organismen die in de aarde leven aantasten.

 

  • Besproei het gazon altijd met water na het uitstrooien van poedervormige meststof. Hierdoor gaan de korrels de grond in en voorkomt u dat de grassprieten door de chemicaliën verbranden.

 

  • Planten nemen alleen voedingsstoffen op in vochtige grond. Dus als ze tekenen van voedseltekorten vertonen in droge omstandigheden, hebben ze misschien gewoon water nodig in plaats van extra voedsel.
Het is makkelijk om groen te zijn
Organische meststoffen worden gemaakt met plantaardige of dierlijke producten, waardoor ze duurzamer en groener zijn. Ze voeden zowel de plant als de bodem – en zijn op lange termijn dus beter voor planten en dieren.
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.