Maart, da's de tijd om te verticuteren

Eindelijk, maart is aangebroken! Ondanks het onvermijdelijke slechte weer is er een deel de tuinier in je die je instinctief vertelt dat het tijd is om aan het werk te gaan! Er is misschien erg veel te doen, maar deze periode is het moment om je gazon voor te bereiden om het te laten gedijen in het groeiseizoen. Onderneem op tijd de nodige stappen, en weldra kun je achterover leunen en de vruchten plukken van je inspanningen!

VERTICUTEREN - da's het gras snoeien

Het gazon na de winterslaap nieuw leven inblazen is iets waar je nu mee aan de slag kunt - en moet - gaan. Zelfs als jouw grasmat geen mosprobleem heeft, is verticuteren de ideale manier om dit te doen. Verticuteren is niet alleen maar mos verwijderen. Het is misschien beter om het te zien als een vorm van snoeien. Het maaien knipt de toppen van de grassnippers en bevordert een betere groei, maar het draagt niet bij aan het oplossen van de problemen die dieper in het gazon op de loer liggen. Het is op dit niveau waar een verstikkende laag dood organisch materiaal kan ontstaan, wat bekend staat als 'vilt'. Een kleine hoeveelheid is nuttig als bescherming, maar een overvloed kan catastrofaal zijn voor de gezondheid van het gazon. Met een verticuteermachine kun je eventuele viltvorming weghalen en de grasmat 'kammen'. Zo krijgen zuurstof en zonlicht beter toegang tot de graswortels om een krachtige nieuwe groei stimuleren. Dat zijn dus twee vliegen in een klap!

 STIGA verticuteermachine om het gras te verticuteren en voor te bereiden op de lente en zomer

Zelfs de meest grondige verticuteerbeurt is een relatief lichte ingreep. Het kan zeker een beetje een bende veroorzaken, maar dat is slecht van korte duur. Het gras zal snel terug groeien, zelfs een pak weelderiger en dikker dan voorheen. Tijd dus om te verticuteren! Haal eerst je grasmaaier boven en zet het gras kort. Hoe kun nu je het best verticuteren? Werk bij voorkeur diagonaal ten opzichte van de normale maairichting. Start met de werkdiepte in de hoogste stand. Daarna kun je indien nodig een tweede keer met een lagere stand over het gazon gaan. Doe dit haaks op de eerste richting. Het heeft geen zin om de eerste passage over te slaan en direct de laagste stand te kiezen om te proberen dikke laag vilt die in 10 jaar is opgebouwd in één keer te verwijderen. Beter in meerdere keren om de beschadiging aan het gezonde gras te beperken.

Wat na het verticuteren?

Zodra het gazon is geverticuteerd en je het opgevangen mos en ander groenafval hebt weg gedaan, is het tijd om moswerend middel en een kwalitatieve gazonbemesting te verspreiden. Daar regelmatig te maaien zal het gras dikker teruggroeien. Het is niet nodig om de regelmaat van je maaibeurten te veranderen voor een geverticuteerd gazon. Houd de maaihoogte van je grasmaaier gelijk aan of misschien iets hoger dan de normale positie. Zo voorkom je dat de jonge scheuten van de nieuwe grassprieten worden beschadigd.

STIGA elektrische verticuteermachine groen gras in de lente moet eerst worden geverticuteerd

BELUCHTEN - een nieuwe wind in de tuin

Naast het verticuteren

Het nog niet te laat voor beluchten van je gazon. Als je dit doet voor het verticuteren, hoef je minder je geen tijd te besteden aan het opvullen van de gecreëerde gaten. Verdeel na het beluchten een fijn laagje aarde gemengd met compost en zand over het oppervlak om het te herstellen. Zaai kale plekken bij met snel kiemend graszaad, speciaal voor gazonherstel. Dus, grijp de kans aan en maak van maart de tijd om al het harde werk aan te pakken. De rest van het grasseizoen zal een stuk rustiger verlopen en je gazon zal er piekfijn uitzien!

#verticuteren #lente #gazononderhoud #ontmossen #verticuteermachine #stiga

Producten in dit artikel
SVP 40 B
Benzineverticuteermachine
619,00 €
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
Speciale prijs 199,00 € Normale prijs 259,00 € Your Saving: 23% actie
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Winterwonderland: wat te doen met een bevroren gazon

In de winter krijgen veel tuinen te maken met koudere temperaturen en extremere weersomstandigheden. Als u uit het raam kijkt en u ziet sneeuw en ijs op uw gazon, dan kunt u het volgende doen:

MEER WETEN
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.