Maart, da's de tijd om te verticuteren

Eindelijk, maart is aangebroken! Ondanks het onvermijdelijke slechte weer is er een deel de tuinier in je die je instinctief vertelt dat het tijd is om aan het werk te gaan! Er is misschien erg veel te doen, maar deze periode is het moment om je gazon voor te bereiden om het te laten gedijen in het groeiseizoen. Onderneem op tijd de nodige stappen, en weldra kun je achterover leunen en de vruchten plukken van je inspanningen!

VERTICUTEREN - da's het gras snoeien

Het gazon na de winterslaap nieuw leven inblazen is iets waar je nu mee aan de slag kunt - en moet - gaan. Zelfs als jouw grasmat geen mosprobleem heeft, is verticuteren de ideale manier om dit te doen. Verticuteren is niet alleen maar mos verwijderen. Het is misschien beter om het te zien als een vorm van snoeien. Het maaien knipt de toppen van de grassnippers en bevordert een betere groei, maar het draagt niet bij aan het oplossen van de problemen die dieper in het gazon op de loer liggen. Het is op dit niveau waar een verstikkende laag dood organisch materiaal kan ontstaan, wat bekend staat als 'vilt'. Een kleine hoeveelheid is nuttig als bescherming, maar een overvloed kan catastrofaal zijn voor de gezondheid van het gazon. Met een verticuteermachine kun je eventuele viltvorming weghalen en de grasmat 'kammen'. Zo krijgen zuurstof en zonlicht beter toegang tot de graswortels om een krachtige nieuwe groei stimuleren. Dat zijn dus twee vliegen in een klap!

 STIGA verticuteermachine om het gras te verticuteren en voor te bereiden op de lente en zomer

Zelfs de meest grondige verticuteerbeurt is een relatief lichte ingreep. Het kan zeker een beetje een bende veroorzaken, maar dat is slecht van korte duur. Het gras zal snel terug groeien, zelfs een pak weelderiger en dikker dan voorheen. Tijd dus om te verticuteren! Haal eerst je grasmaaier boven en zet het gras kort. Hoe kun nu je het best verticuteren? Werk bij voorkeur diagonaal ten opzichte van de normale maairichting. Start met de werkdiepte in de hoogste stand. Daarna kun je indien nodig een tweede keer met een lagere stand over het gazon gaan. Doe dit haaks op de eerste richting. Het heeft geen zin om de eerste passage over te slaan en direct de laagste stand te kiezen om te proberen dikke laag vilt die in 10 jaar is opgebouwd in één keer te verwijderen. Beter in meerdere keren om de beschadiging aan het gezonde gras te beperken.

Wat na het verticuteren?

Zodra het gazon is geverticuteerd en je het opgevangen mos en ander groenafval hebt weg gedaan, is het tijd om moswerend middel en een kwalitatieve gazonbemesting te verspreiden. Daar regelmatig te maaien zal het gras dikker teruggroeien. Het is niet nodig om de regelmaat van je maaibeurten te veranderen voor een geverticuteerd gazon. Houd de maaihoogte van je grasmaaier gelijk aan of misschien iets hoger dan de normale positie. Zo voorkom je dat de jonge scheuten van de nieuwe grassprieten worden beschadigd.

STIGA elektrische verticuteermachine groen gras in de lente moet eerst worden geverticuteerd

BELUCHTEN - een nieuwe wind in de tuin

Naast het verticuteren

Het nog niet te laat voor beluchten van je gazon. Als je dit doet voor het verticuteren, hoef je minder je geen tijd te besteden aan het opvullen van de gecreëerde gaten. Verdeel na het beluchten een fijn laagje aarde gemengd met compost en zand over het oppervlak om het te herstellen. Zaai kale plekken bij met snel kiemend graszaad, speciaal voor gazonherstel. Dus, grijp de kans aan en maak van maart de tijd om al het harde werk aan te pakken. De rest van het grasseizoen zal een stuk rustiger verlopen en je gazon zal er piekfijn uitzien!

#verticuteren #lente #gazononderhoud #ontmossen #verticuteermachine #stiga

Producten in dit artikel
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
Speciale prijs 229,00 € Normale prijs 289,00 € Your Saving: 21% actie
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.