Tuinieren in mei – wat te doen in de tuin?

Zon en regen wisselen elkaar af en er staan veel bloeiende planten in de tuin, het gras groeit snel en vogels fladderen vrolijk rond. Er is dus wat werk in de tuin, maar vergeet vooral niet te genieten van al dat natuurlijk schoon.

MAAIEN

Niet alleen het gras groeit snel, maar ook het onkruid. Verwijder het dus voor je aan de maaibeurt begint. Zorg ervoor dat je de wortel mee weghaalt en voorkom dat het opnieuw groeit. Door regelmatig te wieden, voorkom je dat onkruid zich snel ontwikkelt en verspreid. Als je in het voorjaar al de kale plekken hebt bijgezaaid, dan zie je nu dat de zaadjes zich hebben ontpopt tot jonge grasplantjes. Maai zeker niet te kort zodat je de jonge grassprieten niet beschadigt. Door regelmatig en juist te maaien, wordt het jonge gras sterk en groeit het uit tot een dikke grasmat. Haal minstens een keer per week de grasmaaier tevoorschijn, zodat het gras niet te hoog groeit. Zo hoef je nooit meer dan 2/3 van de hoogte te maaien en voorkom je schade aan de grasmat en uitdroging. Met een graskantensteker kun je de boorden van het gazon netjes definiëren. Zo voorkom je dat het gras over tuinpaden en in borders groeit en krijgt je gazon een nette aanblik. Met een trimmer houd je regelmatig, voor elke maaibeurt, het gras langs de kanten mooi op hoogte.

tuinieren in de lente kanten van gazon maaien met trimmer


SNOEIEN

Snel groeiende hagen verliezen al gauw hun vorm en nemen snel toe in omvang. Tijd dus om de heggenschaar boven te halen en aan de slag te gaan. Zorg er voor dat je machine op punt staat, zodat het snoeien vlot en probleemloos kan verlopen. De meesten wachten tot na IJsheiligen, om zeker te zijn dat er geen vorstschade meer kan zijn. Volgende soorten kunnen vanaf half mei gesnoeid worden: Buxus, Liguster, lonicera, beuk, hulst, haagbeuk en laurierkers. Door te snoeien kan alle voeding optimaal gebruikt worden voor een mooie, aankomende groei en geniet je van prachtige heggen in de zomer. Struiken die in het voorjaar al gebloeid hebben of snel uitlopen, dienen eveneens gesnoeid te worden. Zo blijven de takken jong en kunnen ze beter vertakken, waardoor je een vollere plant krijgt en de volgend bloeiperiode meer mooie bloesems. Snoei niet in de volle zon of wanneer lange tijd zonnig weer wordt voorspeld, anders kan de plant al gauw verbranden. Voor een regenachtige dag is dus ideaal. Snoei niet te ver terug, om de voorkomen dat de haag of struik niet meer mooi terug groeit. Lees hier onze overige snoeitips. Het groenafval van je snoeibeurt kun je niet alleen gebruiken in de compost, maar ook als mulch in de borders onder struiken. Zo bescherm je de bodem tegen uitdroging en krijgt onkruid minder kans om te groeien.

tuinieren in de lente heggen snoeien


BORDERS

Net als in het gazon moet in de borders het onkruid regelmatig worden weggehaald om te voorkomen dat het zich verspreid en de voeding van je mooie planten afneemt. Met sierschors of cacaodoppen bedek je de bodem om snelle groei van onkruid te vermijden. Meerjarige planten die nu niet bloeien, hebben de winter niet doorstaan en moeten worden weggehaald. Vaste planten die wel opnieuw bloeien kunnen worden gedeeld, zodat ze niet te breed worden op één plaats en alle bloeikracht kunnen gebruiken voor een kleiner deel. Voorgezaaide éénjarige planten en zomerbloeiers, kunnen nu in de volle grond worden geplant. Voor hoog groeiende planten voorzie je best ondersteuning en leiplanten bind je regelmatig op zodat ze in de gewenste richting blijven groeien. Als je een bloemenweide wilt zaaien, dan kan dit nu.

BLOEMBAKKEN EN POTTEN

De hoogste tijd om potten en bakken te vullen met prachtige eenjarige bloemen. Geef voldoende water, beter af en toe veel dan elke dag een klein beetje. Voor gemakkelijk water geven zonder te bladeren nat te maken, maak je in de bodem van elke pot of bak enkele openingen. Zet de pot in een schaaltje, zodat je gemakkelijk hier water in kunt gieten. Bij regen kan het overtollig wat weg, waardoor te planten niet in een natte bodem blijven staan. Neem zeker de tijd om gebruikte potten en bakken eens goed schoon te maken, voor je begint met ze te vullen. Als je grote potten wilt vullen, gebruik dan op de bodem hydrokorrels of scherven van gebroken kleipotten zodat ze niet helemaal met aarde moeten worden gevuld. Dat scheelt in aarde en in gewicht. Zorg voor planten die veel bloemen en grote bladeren aanmaken voor voldoende voedingsstoffen door te bemesten. Meng compost in de teelaarde waarmee je de potten vult. Voor meerjarige planten die je elk jaar opnieuw buiten zet kun je vanboven een laagje compost toevoegen of de plant verpotten en dan rijke aarde gebruiken. Als je bemest, kies dan bij voorkeur voor langdurig werkende en natuurlijke meststof.

tuinieren in de lente bloemen in potten en bakken op balkon


MOESTUIN

Net als de bloemen en andere planten in je tuin, groeien vroege vruchten en groenten weelderig in mei. Plantjes die je binnen, in een serre of kweekkas hebt voorgezaaid, kunnen nu worden( uitgedund en) verplant om buiten verder te groeien. Bepaalde soorten kunnen nu rechtstreeks in volle grond worden gezaaid. Als je een aardbeien, courgette of andere planten met laag hangende vruchten staan hebt, knip je uitlopers weg zodat de vruchtjes alle voeding krijgen. Bedek de bodem met wat stro, zodat de vruchten schoon blijven en niet rotten wanneer de aarde vochtig is. In de moestuin is het even belangrijk als in de rest van je tuin om voor voldoende water en voedingsstoffen te zorgen, regelmatig onkruid weg te halen en ongedierte op afstand te houden.

tuinieren in de lente moestuin in mei

 

Verder heb je niet veel meer te doen dan je tuinstoel buiten te zetten en te genieten van je prachtige en weelderig groeiende tuin!

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.