Tuinieren in mei – wat te doen in de tuin?

Zon en regen wisselen elkaar af en er staan veel bloeiende planten in de tuin, het gras groeit snel en vogels fladderen vrolijk rond. Er is dus wat werk in de tuin, maar vergeet vooral niet te genieten van al dat natuurlijk schoon.

MAAIEN

Niet alleen het gras groeit snel, maar ook het onkruid. Verwijder het dus voor je aan de maaibeurt begint. Zorg ervoor dat je de wortel mee weghaalt en voorkom dat het opnieuw groeit. Door regelmatig te wieden, voorkom je dat onkruid zich snel ontwikkelt en verspreid. Als je in het voorjaar al de kale plekken hebt bijgezaaid, dan zie je nu dat de zaadjes zich hebben ontpopt tot jonge grasplantjes. Maai zeker niet te kort zodat je de jonge grassprieten niet beschadigt. Door regelmatig en juist te maaien, wordt het jonge gras sterk en groeit het uit tot een dikke grasmat. Haal minstens een keer per week de grasmaaier tevoorschijn, zodat het gras niet te hoog groeit. Zo hoef je nooit meer dan 2/3 van de hoogte te maaien en voorkom je schade aan de grasmat en uitdroging. Met een graskantensteker kun je de boorden van het gazon netjes definiëren. Zo voorkom je dat het gras over tuinpaden en in borders groeit en krijgt je gazon een nette aanblik. Met een trimmer houd je regelmatig, voor elke maaibeurt, het gras langs de kanten mooi op hoogte.

tuinieren in de lente kanten van gazon maaien met trimmer


SNOEIEN

Snel groeiende hagen verliezen al gauw hun vorm en nemen snel toe in omvang. Tijd dus om de heggenschaar boven te halen en aan de slag te gaan. Zorg er voor dat je machine op punt staat, zodat het snoeien vlot en probleemloos kan verlopen. De meesten wachten tot na IJsheiligen, om zeker te zijn dat er geen vorstschade meer kan zijn. Volgende soorten kunnen vanaf half mei gesnoeid worden: Buxus, Liguster, lonicera, beuk, hulst, haagbeuk en laurierkers. Door te snoeien kan alle voeding optimaal gebruikt worden voor een mooie, aankomende groei en geniet je van prachtige heggen in de zomer. Struiken die in het voorjaar al gebloeid hebben of snel uitlopen, dienen eveneens gesnoeid te worden. Zo blijven de takken jong en kunnen ze beter vertakken, waardoor je een vollere plant krijgt en de volgend bloeiperiode meer mooie bloesems. Snoei niet in de volle zon of wanneer lange tijd zonnig weer wordt voorspeld, anders kan de plant al gauw verbranden. Voor een regenachtige dag is dus ideaal. Snoei niet te ver terug, om de voorkomen dat de haag of struik niet meer mooi terug groeit. Lees hier onze overige snoeitips. Het groenafval van je snoeibeurt kun je niet alleen gebruiken in de compost, maar ook als mulch in de borders onder struiken. Zo bescherm je de bodem tegen uitdroging en krijgt onkruid minder kans om te groeien.

tuinieren in de lente heggen snoeien


BORDERS

Net als in het gazon moet in de borders het onkruid regelmatig worden weggehaald om te voorkomen dat het zich verspreid en de voeding van je mooie planten afneemt. Met sierschors of cacaodoppen bedek je de bodem om snelle groei van onkruid te vermijden. Meerjarige planten die nu niet bloeien, hebben de winter niet doorstaan en moeten worden weggehaald. Vaste planten die wel opnieuw bloeien kunnen worden gedeeld, zodat ze niet te breed worden op één plaats en alle bloeikracht kunnen gebruiken voor een kleiner deel. Voorgezaaide éénjarige planten en zomerbloeiers, kunnen nu in de volle grond worden geplant. Voor hoog groeiende planten voorzie je best ondersteuning en leiplanten bind je regelmatig op zodat ze in de gewenste richting blijven groeien. Als je een bloemenweide wilt zaaien, dan kan dit nu.

BLOEMBAKKEN EN POTTEN

De hoogste tijd om potten en bakken te vullen met prachtige eenjarige bloemen. Geef voldoende water, beter af en toe veel dan elke dag een klein beetje. Voor gemakkelijk water geven zonder te bladeren nat te maken, maak je in de bodem van elke pot of bak enkele openingen. Zet de pot in een schaaltje, zodat je gemakkelijk hier water in kunt gieten. Bij regen kan het overtollig wat weg, waardoor te planten niet in een natte bodem blijven staan. Neem zeker de tijd om gebruikte potten en bakken eens goed schoon te maken, voor je begint met ze te vullen. Als je grote potten wilt vullen, gebruik dan op de bodem hydrokorrels of scherven van gebroken kleipotten zodat ze niet helemaal met aarde moeten worden gevuld. Dat scheelt in aarde en in gewicht. Zorg voor planten die veel bloemen en grote bladeren aanmaken voor voldoende voedingsstoffen door te bemesten. Meng compost in de teelaarde waarmee je de potten vult. Voor meerjarige planten die je elk jaar opnieuw buiten zet kun je vanboven een laagje compost toevoegen of de plant verpotten en dan rijke aarde gebruiken. Als je bemest, kies dan bij voorkeur voor langdurig werkende en natuurlijke meststof.

tuinieren in de lente bloemen in potten en bakken op balkon


MOESTUIN

Net als de bloemen en andere planten in je tuin, groeien vroege vruchten en groenten weelderig in mei. Plantjes die je binnen, in een serre of kweekkas hebt voorgezaaid, kunnen nu worden( uitgedund en) verplant om buiten verder te groeien. Bepaalde soorten kunnen nu rechtstreeks in volle grond worden gezaaid. Als je een aardbeien, courgette of andere planten met laag hangende vruchten staan hebt, knip je uitlopers weg zodat de vruchtjes alle voeding krijgen. Bedek de bodem met wat stro, zodat de vruchten schoon blijven en niet rotten wanneer de aarde vochtig is. In de moestuin is het even belangrijk als in de rest van je tuin om voor voldoende water en voedingsstoffen te zorgen, regelmatig onkruid weg te halen en ongedierte op afstand te houden.

tuinieren in de lente moestuin in mei

 

Verder heb je niet veel meer te doen dan je tuinstoel buiten te zetten en te genieten van je prachtige en weelderig groeiende tuin!

Producten in dit artikel
SGT 500 AE
Accu bosmaaier
139,00 €
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Zo kies je de juiste kettingzaag

De kettingzaag is onmisbaar gereedschap om efficiënt en snel hout te zagen en takken te snoeien. Er zijn drie soorten, afhankelijk van het type motor: benzine, elektrisch en batterijaangedreven. Hoe kies je de ideale kettingzaag? Dat ontdek je in deze blog.

MEER WETEN
Welke olie en brandstof voor je tweetakt tuinmachines?

Voor gemotoriseerd tuingereedschap met benzinemotor heb je olie en brandstof nodig. In een vorig blogartikel las je al welke de geschikte is voor jouw grasmaaier. Nu nemen we handgedragen tuinmachines onder de loep. Dus heb je een kettingzaag, bosmaaier of heggenschaar en wil je weten welke olie en benzine je moet gebruiken? Lees dan zeker verder.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.