Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

De 1/3-regel uitgelegd

Het oppervlak van elke grasspriet werkt als een mini-zonnepaneel dat licht van de zon omzet in energie die het gras nodig heeft om in leven te blijven. Wanneer u meer dan een derde van de grashoogte afmaait, verwijdert u een cruciaal deel van het oppervlak.

Als u de hoogte van uw maaier instelt om alleen het bovenste derde deel te verwijderen, behoudt elk grassprietje voldoende oppervlakte voor de productie van energie. Het gebruikt deze energie vervolgens voor de groeiprocessen die ervoor zorgen dat uw gazon er gezond en levendig uitziet.

Minder stress beschermt tegen plagen

Geleidelijk aan de maaihoogte verlagen, draagt bij tot de bescherming van uw gazon tegen plagen. Wanneer te veel lengte van het gras in één keer wordt verwijderd, moet het gras energie uit de wortels halen om te groeien en zo te compenseren voor het verlies. Dit veroorzaakt stress voor het gras, waardoor het zwakker en vatbaarder voor ziekten wordt.

Hoe vaak moet ik maaien?

Door uw gazon vaker een kleine maaibeurt te geven, helpt u het gras dik en weelderig te houden.  Dit komt omdat het gras op het maaien van een klein deel van de hoogte reageert door zijscheuten te vormen waardoor meer grassprieten ontstaan. Hoe meer sprieten, hoe dikker uw gazon er uitziet.

Vaak maaien zorgt er ook voor dat het gazon beter voorbereid is op zwaardere weersomstandigheden. Dit komt omdat, wanneer er minder fotosynthetisch oppervlaktegebied in één maaibeurt verloren gaat, het gras de vitale energie kan behouden die het nodig heeft om het herstel van extreem weer te ondersteunen.

Maai altijd wanneer het droog is

Wanneer u uw gazon maait wanneer het droog is, maait u het gras veel gemakkelijker recht af omdat de grassprieten rechtop staan en minder snel aan elkaar plakken tijdens het maaien. Het maaien van het gras in droge, zonnige omstandigheden ondersteunt de gezondheid van het gazon, terwijl maaien bij slecht weer het gras kan verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor parasieten.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.