Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

1. Doe het op het juiste moment

Verticuteren en beluchten helpen de gezondheid van uw gazon te verbeteren. Het gras kan er ook door worden beschadigd.

Het is dus beter om het gazon pas te verticuteren wanneer het actief groeit (vroeg in de herfst of in de lente), zodat het de tijd heeft om terug te groeien en de schade te herstellen vóór de hitte van de zomer en de vrieskou in de winter.

 

2. Doe het alleen als het nodig is

Kijk goed naar het gras dicht bij de grond. Als u een dikke laag dood gras ziet, is het een goed moment om te verticuteren. Zo voorkomt u vervilting van uw grasmat. Als deze laag erg dun is, of u ziet er nauwelijks een, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Zijn er bij regenbuien regelmatig plassen in het gazon? Dan is het verstandig om deze zones te beluchten. Door openingen in de ondergrond te maken kan het water beter in de bodem dringen.

 

3. Zaai dunne plekken bij

Als meer dan 50 % van het gras is verwijderd of beschadigd na het verticuteren, is het aangeraden om bij te zaaien. Zo help je het herstelproces te versnellen. Is er niet veel regen? Vergeet dan niet om het een week of twee elke dag water te geven.

Kies de juiste grassoort dat aansluit bij de rest van uw gazon. Er bestaan ook handige mengelingen van snel groeiende grassoorten. Deze zijn ideaal voor herstel van uw gazon na het verticuteren.

 

4. ... en bemest

Een paar dagen na het zaaien strooit u wat mest over het gazon. Zo helpt u het gras om snel en krachtig te herstellen van de behandeling. De bemesting maakt uw gazon ook sterk om de winter goed te doorkomen.

Producten in dit artikel
SVP 40 G
Benzineverticuteermachine
639,00 €
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
259,00 €
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.