Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

1. Doe het op het juiste moment

Verticuteren en beluchten helpen de gezondheid van uw gazon te verbeteren. Het gras kan er ook door worden beschadigd.

Het is dus beter om het gazon pas te verticuteren wanneer het actief groeit (vroeg in de herfst of in de lente), zodat het de tijd heeft om terug te groeien en de schade te herstellen vóór de hitte van de zomer en de vrieskou in de winter.

 

2. Doe het alleen als het nodig is

Kijk goed naar het gras dicht bij de grond. Als u een dikke laag dood gras ziet, is het een goed moment om te verticuteren. Zo voorkomt u vervilting van uw grasmat. Als deze laag erg dun is, of u ziet er nauwelijks een, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Zijn er bij regenbuien regelmatig plassen in het gazon? Dan is het verstandig om deze zones te beluchten. Door openingen in de ondergrond te maken kan het water beter in de bodem dringen.

 

3. Zaai dunne plekken bij

Als meer dan 50 % van het gras is verwijderd of beschadigd na het verticuteren, is het aangeraden om bij te zaaien. Zo help je het herstelproces te versnellen. Is er niet veel regen? Vergeet dan niet om het een week of twee elke dag water te geven.

Kies de juiste grassoort dat aansluit bij de rest van uw gazon. Er bestaan ook handige mengelingen van snel groeiende grassoorten. Deze zijn ideaal voor herstel van uw gazon na het verticuteren.

 

4. ... en bemest

Een paar dagen na het zaaien strooit u wat mest over het gazon. Zo helpt u het gras om snel en krachtig te herstellen van de behandeling. De bemesting maakt uw gazon ook sterk om de winter goed te doorkomen.

Producten in dit artikel
SVP 40 G
Benzineverticuteermachine
729,00 €
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
Speciale prijs 229,00 € Normale prijs 289,00 € Your Saving: 21% actie
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.