Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

Wanneer u een boom snoeit, zorgt u eigenlijk voor een wonde. De boom moet kostbare energie gebruiken om zichzelf te genezen en is via de open wonden vatbaar voor ziekten. Daarom is het moment van snoeien een belangrijk punt om in gedachten te houden.

Wanneer snoeien?

  • Als er dode of afgebroken takken zijn die moeten worden verwijderd.
  • Als takken bij sterke wind tegen elkaar slaan, waardoor beschadiging ontstaat en er ziekten kunnen binnendringen.
  • Als de boom niet stevig staat en mogelijk een risico vormt voor mensen, dieren, planten of eigendommen.
  • Als er sprake is van een schimmel, parasitaire infectie of insectenkolonie die moet worden verwijderd.

Hoe snoeien?

  • Verwijder altijd de hele tak - niet alleen de top.
  • Snoei de tak tot ongeveer 1-2 cm van de stam, zodat de boom de wonde gemakkelijk kan sluiten.
  • Gebruik altijd schoon, steriel gereedschap zodat er geen ziekteverwekkers in de wonde komen.
  • Het is meestal het beste om in het vroege voorjaar te snoeien, zodra de eerste bladeren verschijnen. De boom begint direct te genezen en heeft de tijd om  vóór de herfst en winter de wonden te sluiten – waardoor er geen schimmels en parasieten kunnen binnendringen.
  • Verwijder per keer nooit meer dan 30% van de vegetatie. Wacht tot het volgende jaar als u meer moet verwijderen. Zo heeft de boom de tijd om te herstellen.
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.