Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

Uw gazon is een mengeling van smalbladige grassoorten, zoals struisgras, beemdgras en raaigras, die gewoonlijk worden gebruikt. Deze grassen zijn goed aangepast aan frequent maaien. Wist u dat te kort maaien de plant kan beschadigen en de groeikracht van het gras vermindert?

Worteldiepte en schaduw

de ideale maaihoogte voor het gras met de grasmaaier zorgt voor betere wortelgroei van het gazon stiga magazine

Er is een direct verband tussen maaihoogte en de hoeveelheid wortels die een grasplant kan houden. Planten hebben zonlicht nodig om voedsel te produceren via fotosynthese. Verlagen van de grashoogte betekent dat het bladoppervlak minder zonlicht krijgt. Daardoor vermindert de energieproductie. Dit verzwakt het wortelstelsel, waardoor het voor het gras moeilijker wordt om water en voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

In de afgelopen jaren is de aanbevolen maaihoogte voor gazons thuis gestaag toegenomen.

Een hoger gemaaid gazon is over het algemeen beter bestand tegen extreme omstandigheden, wat vooral belangrijk is wanneer het 's zomers heet en droog is. De grasmat is bovendien veel dichter, vooral op een goed bemest en beregend gazon. Dit helpt om het gras het hele jaar door weelderig en gezond te laten groeien.
Hoger gras zorgt daarnaast voor meer schaduw voor het bodemoppervlak, waardoor onkruidzaden minder snel ontkiemen en u minder onkruid hoeft te bestrijden.

Maai volgens de grassoort

De bladbreedte van de grassoort en de groeiwijze bepalen de optimale maaihoogte. Grassoorten met fijn gestructureerde, smalle bladen die bijna horizontaal tot op de grond groeien, worden gewoonlijk korter gemaaid dan een rechtopstaand gras met een grover, breder blad.

Minder maaien voor betere groei

Elke maaibeurt zet het gras onder fysieke stress. Vooral als te veel bladweefsel in één keer wordt afgemaaid. Dit kan op lange termijn schade toebrengen aan het gras - waardoor het vatbaar wordt voor ziektes, droogte en verbranding.

wortelgroei en diepte van de wortels bij maaien op verschillende hoogtes van het gras van het gazon stiga magazine

Omdat bij het maaien een deel van het bladoppervlak wordt weggenomen, wordt het gras ertoe aangezet het verloren weefsel te vervangen door verzamelde voedingsstoffen en energie over te brengen naar wat er van het blad overblijft. Tijdens het maaien wordt namelijk het deel dat verantwoordelijk is voor de fotosynthese deel weggenomen. Hierdoor krijgen de wortels minder energie, neemt de wortelgroei af en stopt in sommige gevallen volledig totdat het bladgroeiproces is voltooid.

Een grotere maaihoogte bevordert een dieper wortelstelsel en geeft het gras vele voordelen. Denk daarbij aan meer bestendigheid tegen droogte en temperatuurwisselingen, ziekten en nematoden.

Hoger gras is ook beter bestand is tegen slechte bodemomstandigheden, een tekort aan voedingsstoffen en schade veroorzaakt door verkeer van mensen en dieren.

De ideale maaihoogte

de ideale maaihoogte voor uw gazon kiezen volgens soort gras en groeiwijze stiga magazine

Over het algemeen is het beter om niet meer dan een derde van de hoogte weg te maaien. Meestal is eenmaal per week maaien voldoende het gazon gezond en gelijkmatig te laten groeien. Tenzij het gras bijzonder traag groeit. Dan is eenmaal per twee weken maaien voldoende.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.