Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

Controle voor elk gebruik

Op je kettingzaag met benzinemotor voer je naast de basiscontroles en -afstellingen een vast routine-onderhoud uit. Denk daarbij aan het motoroliepeil, de bougie, de luchtfilter en de brandstofpeil. Deze zaken controleer je voor elk gebruik. Lees hiervoor aandachtig de handleiding van je machine na.

Bij een elektrisch model, met snoer of draadloos met accu, hoef je bovenstaande zaken niet te controleren. Maar de ketting, die moet wel scherp, goed gesmeerd en correct aangespannen zijn voor een goed resultaat.

Kijk de handleiding na en volg de veiligheidsinstructies op wanneer je onderhoud uitvoert aan je kettingzaag

Meest gestelde vragen over onderhoud

Hoe zorg ik voor een goed gesmeerde ketting?

hand kettingzaag olie smering knop draaien

Houd de kettingzaag boven een blad papier of stuk karton. Zet dan de machine aan. Druk de gashendel kort in, zodat de ketting rond draait. Komt er kettingolie op het papier? Dan wordt de ketting goed gesmeerd. Met de regelknop op de machine kun je de smeerhoeveelheid vermeerderen of verminderen.

Kies voor hoogwaardige kettingolie. Zo blijft de ketting proper en soepel draaien. Breng de vuile, gebruikte olie naar een inzamelpunt in je buurt, zodat het kan worden gerecycleerd.

Wat is de juiste kettingspanning?

Als de ketting te los zit, kan deze van de geleider gaan. Omgekeerd, wanneer de ketting te strak is, dan slijt de ketting sneller en kunnen de schakels breken. Wanneer moet de ketting aangespannen worden? Als de onderkant van het zaagblad en de ketting geen contact meer maken.

Voor deze onderhoudstaak uit wanneer de ketting warm is. Dan zit er meer speling op. Let op dat je je niet verbrandt aan warme onderdelen van de motor. Draag daarom steeds beschermende kleding.

man hand kettingzaag stiga ketting aanspannen gereedschap

Je spant de ketting aan met het bijgeleverde gereedschap. Doe dit altijd wanneer de motor af staat. Voor een elektrische kettingzaag haal je de stekker uit het stopcontact. Bij je draadloze kettingzaag haal je de batterij uit.

Volg volgende stappen om de ketting veilig aan te spannen:

  1. Schakel de kettingrem uit
  2. Draai de bevestigingsmoeren op de zijkant los met de bijgeleverde sleutel
  3. Til de voorkant van het zwaard omhoog
  4. Draai de schroef aan met de spansleutel om de ketting aan te spannen
  5. Schuif de ketting over het geleider zodat de spanning goed verdeeld is over de ketting
  6. Draai de bevestigingsmoeren terug aan met de sleutel
  7. Laat de voorkant van het zwaard los

Nu kun je controleren of de ketting goed aangespannen is. De ketting moet zonder veel weerstand over de geleider glijden. De onderkant moet tegen de geleider zitten. De bovenkant mag je maximaal 5 mm omhoog kunnen tillen.

Draag zeker geschikte veiligheidshandschoenen. De ketting is namelijk heel scherp en kan verwondingen veroorzaken.

hand kettingzaag snelspanner ketting

Tip: de elektrische kettingzaag is uitgerust met een snelspanner. Dit is een handige draaiknop om de ketting aan te spannen. U hoeft hierbij geen gereedschap te gebruiken.

Ketting slijpen of vervangen?

Is het zaagresultaat niet meer goed? Dan is de kans groot dat de ketting niet meer scherp genoeg is. Je kunt de botte schakels slijpen met speciale vijlen. Het is een precisiewerk dat enige kennis en ervaring vereist. Je laat dit dus beter aan een specialist over. Breng daarom je ketting naar een servicepunt of slijperij.

Wanneer de ketting versleten raakt, vervangt u deze door een nieuwe. Controleer het zwaard op slijtage. Als je de ketting vervangt, draai dan het zwaard om. De onderkant slijt namelijk sneller dan de bovenkant. De groeven in het zwaard moeten diep genoeg zijn om de kettingschakels op hun plaats te houden. Maak deze schoon en verwijder eventuele bramen met een platte vijl.

man hand kettingzaag slijpen met vijl handschoenen stiga
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.