Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

Controle voor elk gebruik

Op je kettingzaag met benzinemotor voer je naast de basiscontroles en -afstellingen een vast routine-onderhoud uit. Denk daarbij aan het motoroliepeil, de bougie, de luchtfilter en de brandstofpeil. Deze zaken controleer je voor elk gebruik. Lees hiervoor aandachtig de handleiding van je machine na.

Bij een elektrisch model, met snoer of draadloos met accu, hoef je bovenstaande zaken niet te controleren. Maar de ketting, die moet wel scherp, goed gesmeerd en correct aangespannen zijn voor een goed resultaat.

Kijk de handleiding na en volg de veiligheidsinstructies op wanneer je onderhoud uitvoert aan je kettingzaag

Meest gestelde vragen over onderhoud

Hoe zorg ik voor een goed gesmeerde ketting?

hand kettingzaag olie smering knop draaien

Houd de kettingzaag boven een blad papier of stuk karton. Zet dan de machine aan. Druk de gashendel kort in, zodat de ketting rond draait. Komt er kettingolie op het papier? Dan wordt de ketting goed gesmeerd. Met de regelknop op de machine kun je de smeerhoeveelheid vermeerderen of verminderen.

Kies voor hoogwaardige kettingolie. Zo blijft de ketting proper en soepel draaien. Breng de vuile, gebruikte olie naar een inzamelpunt in je buurt, zodat het kan worden gerecycleerd.

Wat is de juiste kettingspanning?

Als de ketting te los zit, kan deze van de geleider gaan. Omgekeerd, wanneer de ketting te strak is, dan slijt de ketting sneller en kunnen de schakels breken. Wanneer moet de ketting aangespannen worden? Als de onderkant van het zaagblad en de ketting geen contact meer maken.

Voor deze onderhoudstaak uit wanneer de ketting warm is. Dan zit er meer speling op. Let op dat je je niet verbrandt aan warme onderdelen van de motor. Draag daarom steeds beschermende kleding.

man hand kettingzaag stiga ketting aanspannen gereedschap

Je spant de ketting aan met het bijgeleverde gereedschap. Doe dit altijd wanneer de motor af staat. Voor een elektrische kettingzaag haal je de stekker uit het stopcontact. Bij je draadloze kettingzaag haal je de batterij uit.

Volg volgende stappen om de ketting veilig aan te spannen:

  1. Schakel de kettingrem uit
  2. Draai de bevestigingsmoeren op de zijkant los met de bijgeleverde sleutel
  3. Til de voorkant van het zwaard omhoog
  4. Draai de schroef aan met de spansleutel om de ketting aan te spannen
  5. Schuif de ketting over het geleider zodat de spanning goed verdeeld is over de ketting
  6. Draai de bevestigingsmoeren terug aan met de sleutel
  7. Laat de voorkant van het zwaard los

Nu kun je controleren of de ketting goed aangespannen is. De ketting moet zonder veel weerstand over de geleider glijden. De onderkant moet tegen de geleider zitten. De bovenkant mag je maximaal 5 mm omhoog kunnen tillen.

Draag zeker geschikte veiligheidshandschoenen. De ketting is namelijk heel scherp en kan verwondingen veroorzaken.

hand kettingzaag snelspanner ketting

Tip: de elektrische kettingzaag is uitgerust met een snelspanner. Dit is een handige draaiknop om de ketting aan te spannen. U hoeft hierbij geen gereedschap te gebruiken.

Ketting slijpen of vervangen?

Is het zaagresultaat niet meer goed? Dan is de kans groot dat de ketting niet meer scherp genoeg is. Je kunt de botte schakels slijpen met speciale vijlen. Het is een precisiewerk dat enige kennis en ervaring vereist. Je laat dit dus beter aan een specialist over. Breng daarom je ketting naar een servicepunt of slijperij.

Wanneer de ketting versleten raakt, vervangt u deze door een nieuwe. Controleer het zwaard op slijtage. Als je de ketting vervangt, draai dan het zwaard om. De onderkant slijt namelijk sneller dan de bovenkant. De groeven in het zwaard moeten diep genoeg zijn om de kettingschakels op hun plaats te houden. Maak deze schoon en verwijder eventuele bramen met een platte vijl.

man hand kettingzaag slijpen met vijl handschoenen stiga
Producten in dit artikel
SP 426 (16)
Kettingzaag benzine
289,00 €
SP 526 (20)
Kettingzaag benzine
459,00 €
SEV 2416 Q (16)
Elektrische kettingzaag
Speciale prijs 159,00 € Normale prijs 199,00 € Your Saving: 20% actie
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Zo kies je de juiste kettingzaag

De kettingzaag is onmisbaar gereedschap om efficiënt en snel hout te zagen en takken te snoeien. Er zijn drie soorten, afhankelijk van het type motor: benzine, elektrisch en batterijaangedreven. Hoe kies je de ideale kettingzaag? Dat ontdek je in deze blog.

MEER WETEN
Welke olie en brandstof voor je tweetakt tuinmachines?

Voor gemotoriseerd tuingereedschap met benzinemotor heb je olie en brandstof nodig. In een vorig blogartikel las je al welke de geschikte is voor jouw grasmaaier. Nu nemen we handgedragen tuinmachines onder de loep. Dus heb je een kettingzaag, bosmaaier of heggenschaar en wil je weten welke olie en benzine je moet gebruiken? Lees dan zeker verder.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.