Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

Welke olie en brandstof voor je tweetakt tuinmachines?

Voor gemotoriseerd tuingereedschap met benzinemotor heb je olie en brandstof nodig. In een vorig blogartikel las je al welke de geschikte is voor jouw grasmaaier. Nu nemen we handgedragen tuinmachines onder de loep. Dus heb je een kettingzaag, bosmaaier of heggenschaar en wil je weten welke olie en benzine je moet gebruiken? Lees dan zeker verder.

Tweetaktmotoren

Grasmaaiers, zitmaaiers, verticuteermachines, tuinfrezen en sneeuwfrezen worden aangedreven door een viertaktmotor. Kleiner handgereedschap heeft meestal een tweetaktmotor.

stiga bosmaaier geel man hand tweetakt benzine motor

Tweetaktmotoren hebben geen oliecarter. Ze werken met een specifiek brandstofmengsel dat een bepaald percentage olie bevat, dit heet mengsmering. Je kunt het tweetaktmengsel zelf maken of kant-en-klaar kopen.

De voorgemaakte soort kant tot twee jaar na opening worden bewaard en heeft de juiste verhouding olie-benzine om motorschade te voorkomen.

Niet eender welke olie en brandstof

man in bos kettingzaag bidon brandstof

Als je een doe-het-zelver bent, kun je een tweetaktmengsel maken met loodvrije E10 benzine en 2% synthetische olie mengen (verhouding 1:40). Dit is goedkoper dan kant-en-klaar, maar bij een verkeerde verhouding of slechte kwaliteit van de olie en brandstof kunnen de motor, slangen en dichtingen stuk gaan.

Synthetische oliën zorgen voor een betere verbranding en zijn minder vervuilend dan minerale oliën. Kies dus voor een kwalitatieve tweetakt motorolie. Gebruik alleen loodvrije benzine met een minimaal octaangetal van 90 RON voor uw 2-taktmengsel. Denk er aan dat het zelfgemaakte mengsel niet langer dan enkele weken houdbaar is, door oxidatie van de benzine. De Euro 95 benzine van voorheen bevat nu 10% ethanol. Daarom de nieuwe naam E10. Wanneer je deze brandstof gebruikt, is het mengsel niet langer dan 30 dagen te bewaren. De ethanol bindt zich namelijk met vocht uit de lucht, waardoor het mengsel oxideert. Dit kan startproblemen en motorschade veroorzaken. Gebruik dus nooit een mengsel met benzine ouder dan een maand.

Wil je er zeker van zijn dat je een kwalitatief en goed gemengd product hebt, gebruik dan voorgemengde tweetaktbenzine. Deze is kant-en-klaar, dus geen gedoe met mengen. Je hebt gegarandeerd de juiste verhouding van kwalitatieve olie en benzine. De motor start en draait beter en schoner, dankzij de optimale verbranding. Je verlengt de levensduur van je machine, omdat alle onderdelen steeds goed gesmeerd zijn. Het is gemaakt op basis van hoogwaardige alkylaatbenzine die minder schadelijke stoffen bevat en is dus beter voor machine, mens en milieu. Bovendien blijft het lange tijd houdbaar, zonder kwaliteitsverlies.

Zo maak je zelf een tweetakt-mix

stiga kettingzaag olie man hand

Gebruik de verhouding 1:40 (1 deel olie op 40 delen benzine). Als vuistregel telt u dus voor 1 liter benzine zo’n 0,025 liter (25 ml) synthetische olie. Let op: de dosering kan echter variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van de motor. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant.

Begin met nodige hoeveelheid olie af te meten. Giet deze in een plastic bidon. Daaraan voeg je de juiste hoeveelheid benzine toe. Sluit de bidon goed af en meng de olie en benzine met elkaar door te schudden. Open de bidon voorzichtig en giet met behulp van een trechter het mengsel in je machine.

Om de ketting van je kettingzaag te smeren, is een apart oliereservoir voorzien. Hiervoor gebruik je speciale kettingolie. Voor de messen van je heggenschaar bestaat speciale smeerolie, die stoffen bevat om hars te verwijderen.

stiga heggenschaar shp 60 benzine motor

Enkele handige tips

  • Draag tijdens het bijvullen of controleren van het oliepeil steeds handschoenen
  • Gebruik altijd een trechter om het oliereservoir of de benzinetank van uw machine te vullen
  • Houd een doek bij de hand om netjes op te kuisen wanneer je gemorst hebt. Veeg de machine schoon met een droge doek om restjes olie of benzine te verwijderen
  • Controleer regelmatig het peil (niveau tussen min. en max. aanduiding)
  • Gebruik steeds de juiste olie en brandstof
  • Olie en benzine bijvullen doe je best voor je begint met de machine te gebruiken. Wacht tot de motor koel is om bij te vullen. Doe dit in een goed verluchte ruimte
  • In geval van twijfel raadpleeg je best een specialist of STIGA-dealer.
Producten in dit artikel
SP 526 (20)
Kettingzaag benzine
Lengte zwaard
50 cm
Vermogen
2.3 kW
Type ketting
.325" .058" (21BPX-78X)
€ 406,00
Niet online beschikbaar
SHP 60
Heggenschaar benzine
Afstand tussen tanden
27 mm
Snijlengte
55 cm
Vermogen
0.85 kW
€ 229,00
Niet online beschikbaar
SBC 627 K
Bosmaaier benzine
Maaibreedte
43 cm
Vermogen
0.77 kW
Type handgreep
Ronde beugel
€ 319,00
Niet online beschikbaar
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.