Zo kies je de juiste kettingzaag

De kettingzaag is onmisbaar gereedschap om efficiënt en snel hout te zagen en takken te snoeien. Er zijn drie soorten, afhankelijk van het type motor: benzine, elektrisch en batterijaangedreven. Hoe kies je de ideale kettingzaag? Dat ontdek je in deze blog.

Welk type motor?

Stiga kettingzaag man hout zagen in bos

Die is licht, stil en werkt zonder uitstootgassen. Bovendien heb je geen onderhoud met brandstof, motorolie, filter en bougie. Zorg dat je een voldoende lang snoer hebt en je kunt de machine langdurig gebruiken.

Dit type machines heeft een langere geleider en is dus geschikt voor hardere houtsoorten. Dankzij de brede handgrepen heb je een stevige houvast.

U bent niet beperkt door een elektrisch snoer, dus kunt in alle vrijheid werken. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Bovendien produceert deze machine geen storende uitstoot en vergt hij geen motoronderhoud.

Hoe werkt het?

Welk type kettingzaag je ook kiest, de werking is hetzelfde. Een motor drijft een ketting aan, die is uitgerust met schakels. De schakels haken vast rond een geleider. Hoe langer de geleider, hoe meer schakels. En dus ook hoe meer vermogen de machine nodig heeft.

Kettingzagen met benzinemotor

Stiga kettingzaag benzine man hand primer pomp

Dit type kettingzaag heeft een tweetaktmotor. De brandstof bestaat dus uit een mengsel van olie en benzine. Je kunt de brandstof voorgemengd kopen. Zo ben je steeds zeker van de juiste verhouding. Zorg er steeds voor dat er voldoende brandstof in het reservoir is. Een propere filter en bougie zijn ook belangrijk voor een vlotte werking.

De capaciteit van benzinekettingzagen varieert van 26 cc tot 52 cc, wat een vermogen geeft van gemiddeld 0,7 tot 2,3 kW. Het gewicht van deze machines varieert van 3 tot 7 kg, afhankelijk van hun vermogen en de lengte van de geleider.

Elektrische kettingzagen

Stiga kettingzaag elektrisch man hand olie smering knop

Dit type kettingzaag is licht, gebruiksvriendelijk en niet vervuilend. Dankzij de snelle kettingspanner zorg je er moeiteloos voor dat de ketting een goede spanning heeft. Het oliepeil voor de kettingsmering is zichtbaar dankzij het transparante oliereservoir. De smeerhoeveelheid pas je gemakkelijk aan met een draaiknop. Erg onderhoudsvriendelijk dus. Geen motoronderhoud of lastige start. Met een druk op de knop start je een elektrische kettingzaag met minimale inspanningen.

Voor takken en dunne houtstronken is een elektrische kettingzaag perfect. Een elektromotor is minder krachtig dan een benzinemotor, dus niet geschikt voor dikke stammen en harde houtsoorten. Denk er aan dat je steeds het elektrisch snoer goed in het oog houdt. Voor snoeiwerk in bomen is een draadloze kettingzaag beter geschikt.

Batterijaangedreven kettingzagen

stiga kettingzaag draadloos accu man hand boom snoeien takken

Een kettingzaag met accu biedt goede prestaties met minder lawaai en zonder uitstoot noch motoronderhoud. Erg gebruiksvriendelijk, dankzij de start met een druk op de knop. Geen vervuilende uitstoot dankzij de milieuvriendelijke elektromotor met batterij. En draadloos om met alle bewegingsvrijheid te werken. Zelfs wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

Het minpunt van batterijaangedreven kettingzaag is de beperkte autonomie. Hoe hoger de gebruiksintensiteit, hoe meer vermogen er nodig is. Dit heeft invloed op de werktijd van de machine. Voor zacht hout en dunne takken gaat de accu langer mee dan voor boomstronken en harder hout.

De tophendel maakt de machine een ideale snoeizaag. Maak de kettingzaag vast voor werken in bomen met het oogje aan de achterkant. Het compacte zwaard van 30 cm is bovendien geschikt voor precies werk.

Zie zo, nu weet je wat de ideale energiebron is voor jouw kettingzaag. Snel naar een STIGA-dealer in je buurt om jouw kettingzaag te kiezen.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.