Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

Wel of geen netten onder de graszoden?

Sommige producenten van graszoden kweken gras op plastic netten. Hierdoor zijn grasrollen sterker en makkelijker te gebruiken, maar de netten kunnen een obstakel vormen bij het onderhoud van het gazon. Netten zijn sterk en raken vaak verstrikt in machines bij bijvoorbeeld het verticuteren, waardoor hele stukken gras worden losgetrokken.

 

Bovendien voegt u met deze netten potentieel schadelijk plastic toe aan uw tuin. Voor minder plastic afval en eenvoudiger gazononderhoud raden we aan om netvrije grasmatten te gebruiken.

De grond klaar maken

Strooi een week voordat u de grasmat wilt aanleggen een universele meststof uit op de grond om deze klaar te maken. Egaliseer de grond vervolgens met een hark en verwijder eventueel onkruid met de hand. Vul gaten met leem en egaliseer de grond vervolgens opnieuw. Loop met kleine maar zware stappen er overheen om te kijken of er geen verborgen putten zijn.

Wortelen in de grond

Leg de graszoden enigszins overlappend neer en zorg dat de naden afwisselend van elkaar, net als bij een bakstenen muur. Werk vanuit een houten plank om te voorkomen dat u voetafdrukken in de grasmat achterlaat. Snijd na afloop met een scherp mes of een tuinschop overtollig gras aan de randen weg voor een nette boord.

 

Breng een toplaag van zand en aarde (of compost) aan en werk deze in de voegen om kleine holtes op te vullen. Op deze manier worden de graszoden ook gemakkelijker één geheel, waardoor het gras sneller wortels krijgen.

Nazorg

Vergeet niet de grasmat regelmatig water te geven om te voorkomen dat deze uitdroogt, vooral in de eerste paar weken en bij warm weer. Maar pas op dat u niet te veel water geeft, omdat dit de groei van onkruid bevordert en zorgt voor ondiepe wortels, waardoor het gazon minder lang mee gaat.

 

Begin met maaien wanneer het gras 2,5 à 5 cm hoog is en maai per keer niet meer dan een derde van de grashoogte weg. Hierdoor behoudt elke grasspriet voldoende oppervlak voor energieproductie en blijft het gazon er gezond en levendig uitzien.

 

Een kleine regenbui

De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om een gazon aan te leggen, omdat het nieuwe gras door de regen kan wortelen en het gazon hierdoor beter bestand is tegen moeilijke weersomstandigheden.
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Veilig betalen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.