September in de tuin - de essentiële klussen

Terwijl u geniet van een warme nazomer, heeft uw tuin wel wat aandacht nodig. September is een drukke maand op de tuinkalender, en hier leest u hoe u er het beste van maakt.

September voelt altijd als drukte. Er moet nog veel gezaaid en geplant worden en het is de moeite waard om de boel eens goed op te ruimen voordat de herfstkou en de wind doorbreken. De maand september is ook een dankbare tijd met veel fruit en groenten die klaar zijn voor de oogst en veel bloemen die van een laatste bloeiperiode in de zon genieten. Om optimaal te profiteren van de laatste warme dagen van de zomer, vindt u hier een to-do-lijstje met klusjes voor deze maand.

Bereid u voor op de volgende zomer

Nu deze zomer nog niet voorbij is, lijkt het misschien vreemd om nu al aan de volgende zomer te denken. Maar nu is de ideale tijd om zaadjes te zaaien voor veel eenjarige zomerbloeiers, vooral winterharde planten zoals korenbloemen, goudsbloemen, liefde-in-een-mist en klaprozen. Als je planten in je tuin hebt die je bijzonder mooi vindt, vergeet dan niet om de zaden te verzamelen en ze in een geëtiketteerde envelop te bewaren om ze volgend voorjaar te zaaien.

Bescherm uw borders

Borderplanten en -struiken kunnen te lijden hebben onder koud winterweer, en het is een goed idee om hun wortels nu te beschermen om ze gezond te houden in de herfst en winter. Het enige wat je hoeft te doen is wat mulch of schors neer te leggen om ze te isoleren.

Bescherm uw gazon

Uw gazon kan in september wel wat aandacht gebruiken. Geef uw gazon op z'n minst herfstvoeding, zodat het voor de vorst de goede stoffen kan opnemen. Het beste is om uw gazon te verticuteren, zodat het mos verdwijnt en licht en lucht bij de wortels kunnen komen die dat nodig hebben - vooral in de herfst, wanneer het licht schaars wordt.

Ruim dode bladeren op

De kleurrijke herfstbladeren zien er mooi uit en knisperen heerlijk als u erop stapt. Toch laat u ze beter niet liggen. Ze maken het gras vatbaar voor schimmelinfecties, die het gazon aantasten, en verhinderen dat er licht in het gazon komt. En hoewel het rotten van de bladeren een goede manier is om bladaarde te maken, wil je niet dat ze in delen van je tuin rotten, zoals in vijvers. In plaats van ze op de grond te laten liggen, kunt u ze beter verzamelen en ton van gaas bewaren. Zo hebt u het ideale materiaal om compost te maken die u op een meer gecontroleerde manier gebruiken waar nodig.

Knip ook de bladeren weg van planten die rijpen, zoals pompoenen en pompoenen, zodat ze zoveel mogelijk zon kunnen opnemen.

Oogsten en zaaien

Als je het geluk hebt om appel- of perenbomen te hebben, verzamel dan de rijpe vruchten voordat ze op de grond vallen en gaan rotten. Misschien moet je dit wel elke dag doen. Eenmaal geplukt, bewaar je ze in de koelkast of op een koele, droge plaats om er de volgende weken van te genieten. Verwijder wel alle beschadigde vruchten, want die kunnen gaan schimmelen en andere vruchten besmetten.
Vraag je je af welke groenten je in september moet planten? U kunt winterharde groenten zoals boerenkool, paksoi, veldsla en mosterd zaaien om in de winter te eten. Het is nu ook een goed moment om winterharde erwten en bonen te zaaien voor een vroegere oogst volgend jaar. Als u tomaten hebt, zijn ze nu mooi rijp.

Volgende maand nemen we u mee door uw klussen voor oktober om de tuin voor te bereiden op het koude weer.

Gelijkaardige berichten over Het tuindossier
Verspil geen keukenafval: maak een compostput

Ooit gedacht dat u meer kunt doen met oude groenteschillen en ander keukenafval dan weggooien? Maak in drie eenvoudige stappen uw eigen compostput. Het is een simpele en duurzame manier om gewassen een langdurige, voedzame boost te geven. En om minder afval in de vuilnisbak te doen belanden.

MEER WETEN
Maak uw moestuin klaar voor de lente

De lente hangt in de lucht, dus is het tijd om uw moestuin klaar te maken voor het zaaien. We hebben voor februari zeven klussen op een rijtje gezet, zowel buiten als overdekt. Zodat u tegen de winter allerlei soorten sla en groene groenten, zoals rucola en boerenkool, kunt oogsten.

MEER WETEN
Van begin tot bloeiend einde: 10 tips voor beginnende tuiniers

Van zaaien tot planten. Van onkruid verwijderen in bloembedden tot correct snoeien. Alle beginnende tuiniers moeten ergens starten. Volg deze 10 tips en geniet het hele jaar door van uw prachtige tuin.  

MEER WETEN
Uw tuin in alle seizoenen: een beginnershandleiding

Als tuinieren nieuw voor u is, weet u soms niet wat u te doen staat en wanneer alles moet gebeuren. Om u op weg te helpen, hebben we enkele tips opgesomd voor klussen om uw tuin in bloei te brengen en houden - en voorbeelden van planten die het beste bij elk seizoen passen.

MEER WETEN
Oktober in de tuin - wat te doen

Een wintertuin hoeft niet levenloos te zijn. Gebruik oktober om in de koude maanden kleur in je tuin te brengen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.