Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

10 goede redenen voor een robot grasmaaier

Twijfel je tussen een traditionele grasmaaier, zitmaaier of robotmaaier? Dan geven we je 10 redenen waarom je misschien beter voor een die laatste kiest. Het is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je gazon.

1. NIETS MEER ZELF DOEN

 

Misschien wel de belangrijkste reden om voor een robotgrasmaaier te kiezen. Nadat de begrenzingsdraad en het oplaadstation geïnstalleerd zijn, maait de robot autonoom en automatisch. Je hoeft zelf niet meer tussen te komen in het maaien.

De robotmaaier maait het gras en keert terug naar het oplaadstation wanneer de batterij bijna leeg is, wanneer het gras overal kort is of wanneer het regent. Jij krijgt dus tijd om iets anders te doen. Of om gewoon lekker te genieten van het leven en je mooie tuin.

2. GENIET VAN DE STILTE

 

De motoren worden aangedreven door batterijvermogen, dus geen overlast van een ronkende benzinemotor. In vergelijking met een traditionele grasmaaier (96 – 98 dB) is een robot grasmaaier erg stil (65 – 70 dB). Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van een stem. Een robotmaaier kan dus op elk moment van de dag en elke dag van de week maaien, zonder geluidshinder voor jou of je buren.

 

10 redenen om een robotmaaier te kiezen

3. VOLLEDIGE CONTROLE

 

Je stelt zelf het tijdschema en bepaalt zo wanneer de robot moet maaien – ’s ochtends, overdag of ‘s avonds, welke dagen van de week, hoeveel uren per dag. Zo heb je de tuin vrij wanneer jij dat wilt. Via het menu in de robot of via de app op je smartphone pas je gemakkelijk het maaischema aan naargelang de groei van het gras. In droge periodes in de zomer moet namelijk minder vaak gemaaid worden dan op lentedagen waar het gras in volle groei is.

Ook het weer is niet van belang. Of het nu mistig, koud of winderig is – wanneer je zelf liever niet naar buiten gaat om te maaien – voor een robotmaaier is dit geen probleem. Behalve bij regen keer de robot dankzij sensoren automatisch terug naar het laadstation tot het droger wordt. Naargelang de weersomstandigheden kunnen de sensoren meer of minder gevoelig worden afgesteld.

Omdat nat gras geen goed maairesultaat geeft, is het aangeraden om de robot zo weinig mogelijk vochtig gras te laten maaien (tijdens ochtendmist of regen). Mocht dit toch nodig zijn, door aanhoudend vochtig weer, maak dan regelmatig de onderkant vrij van grassnippers, om te voorkomen dat het mes of de wielen blokkeren.

 

4. ENERGIEZUINIG

 

Een grasrobot maait dan wel bijna elke dag, toch is deze erg zuinig. Het toestel is veel lichter, hoeft geen hoog gras te maaien en geen grasafval op te vangen. Het verbruik van een robotmaaier is daardoor een pak lager dan dat van een traditionele grasmaaier. Bovendien werkt alles op batterij, wat energiezuiniger is dan een benzinemotor. Een model met digitale inductiemotoren (brushless) is energie-efficiënter dan een model met motor met koolborstels (brushed).

Een spaarstand (ECO-modus) zorgt ervoor dat de robot gemaaid gazon kan detecteren, zodat hij niet meerdere over hetzelfde stuk maait. Er zijn ook modellen uitgerust met GPS-functie. Deze verdelen het gazon onder in diverse subzones en houden bij welke zones al werden gemaaid.

Het energieverbruik van de wielmotor en mesmotor wordt aangepast wordt aangepast naargelang de omstandigheden. Op hellend terrein of bij hoger of dikker gras wordt de snelheid aangepast, zodat de robot niet constant het maximale vermogen moet leveren.

 

10 goede redenen om voor een robot grasmaaier te kiezen

5. ONDERHOUDS- EN MILIEUVRIENDELIJK

 

Een robotmaaier werkt draadloos met 1 of meerdere accu’s. Deze worden automatisch opgeladen wanneer de robot in het laadstation staat, dat aangesloten is op stroom via een stopcontact. Zelf hoef je hier niets voor te doen.

Er is ook geen motor die je hoeft bij te vullen met brandstof of olie. Bovendien hoef je geen bougie en filters te vervangen. Dat betekent ook geen storende uitstootgassen meer.

Af en toe moet het toestel wel schoongemaakt worden, zodat er geen grasresten blijven kleven in het chassis en aan het mes. Zo blijft alles goed draaien en kan de robot optimaal maaiwerk leveren.

 

6. GEDAAN MET GRASAFVAL

 

Een robotmaaier heeft geen opvangbak. Dus, geen zakken met gras vullen en naar het recyclagepark brengen of geen grote berg compost achter in je tuin.

Wat gebeurt er dan met het gemaaide gras? Omdat een robotmaaier vaker over het gazon gaat dan de wekelijkse beurt met een gewone maaier, is het gras nooit erg hoog. Het mes van de robot heeft meerdere snijvlakken en verhakselt de grassnippers erg fijn. De snippers circuleren in het chassis en worden nadien terug verspreidt in het gazon. Dat is wat men noemt ‘mulching’. De fijne grasdeeltjes verteren nadien en werken als natuurlijke bemesting.

 

7. NATUURLIJK GEZOND GAZON

 

Bij mulching wordt het gras dus verhakselt tot fijne grasdeeltjes. Deze worden tijdens het maaien terug in het gazon verspreid waar ze snel verteren. Zo geven ze vocht en natuurlijke voedingsstoffen terug aan de bodem, zodat het gras stevig kan groeien.

Je krijgt dus niet alleen een mooi gemaaid, maar eveneens een natuurlijk gezond gazon dat je minder hoeft water te geven en te bemesten. Zo bespaar je jezelf tijd, geld en werk. 

 

10 goede redenen om voor een robot grasmaaier te kiezen

8. PERFECT GEMAAID

 

Omdat een robot meerdere dagen per week maait, krijgt het gras niet de kans om hoog te groeien. Het gazon wordt dus constant op de gewenste hoogte gehouden. Door het lage gewicht (9 – 18 kg) heb je veel minder wielsporen dan met een gewone grasmaaier of zitmaaier.

Daarenboven maait een STIGA Autoclip robotmaaier in een willekeurig patroon waardoor je geen banenpatroon, maar een egaal gemaaid gazon krijgt.  Wanneer hoog of dik gras wordt gedetecteerd, gaat het toestel in een spiraalpatroon rijden voor een uitstekende afwerking van het gazon. 

 

9. OOK VOOR COMPLEXE TUIN

 

Zijn er verschillende obstakels zoals bloemperken, bomen, smalle doorgangen en hellingen? Met een traditionele grasmaaier kan dit voor moeilijke manoeuvres zorgen. Voor een robotmaaier is dit geen probleem.

Zolang alles zorgvuldig met begrenzingsdraad is afgebakend, kiest de robot zelf het ideale traject. Voor niet afgebakende objecten is een robotmaaier uitgerust met botssensoren. Na contact met een object draait de robot zich om en rijdt verder in een andere richting. De modellen met GPS-module slaan de vaste obstakels op in het geheugen en vermijden ze, zodat ze er in de toekomst niet meer tegen botsen.

Een STIGA robotmaaier kan 2 tot 8 aparte zones aan (afhankelijk van model). Indien je tuin geen perfect rechthoekig oppervlak is, maar opgedeeld is in verschillende stukken kun je er toch een robotmaaier laten rijden. Het volstaat om de verschillende zones met begrenzingsdraad te verbinden en in te stellen in het robotmenu hoeveel tijd (in %) er aan elke zone mag worden besteed. 

Tuinen met golvend oppervlak en hellingen tot 35 – 45 % zijn eveneens geschikt voor een robotmaaier. Met speciale tandwielen kun je de grip extra verbeteren, zodat de machine vlot over het terrein kan rijden.

 

10 goede redenen om voor een robot grasmaaier te kiezen

10. VEILIG

 

Dankzij de verschillende sensoren – detectie van obstakels, omkantelen en optillen – stopt het mes automatisch bij risico op contact met het mes. Er is steeds een noodknop voorzien waarmee de robotmaaier in enkele seconden stopt.

De robot heeft ook geen warme uitstootgassen of onderdelen waar iemand zich aan kan verbranden. Een STIGA maairobot is bovendien uitgerust met een stevig, stervormig mes in roestvrij staal. Bij contact met steentjes of takken is er geen risico op afbrekende mesjes die in het gras terecht komen – wat bij robots met aparte mesjes wel het geval is.

Je kunt de robot met een gerust hart laten maaien wanneer je niet thuis bent. Dankzij anti-diefstalbeveiliging met PIN-code – op sommige modellen ook met melding op je smartphone – kan de robot niet door iemand anders worden gebruikt of ingesteld.

 

Producten in dit artikel
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP M7
Robotmaaier
€ 1.199,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP 225 S
Robotmaaier
€ 1.599,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP 528 S
Robotmaaier
€ 2.599,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP 530 SG
Robotmaaier
€ 2.999,00
Niet online beschikbaar
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Veilig betalen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.