Trimmer of bosmaaier : kies het geschikte gereedschap

Bosmaaiers en trimmers hebben alvast één ding gemeen : ze komen daar waar je met de grasmaaier niet bij kunt. Maar ze verschillen ook: zowel qua kracht als qua gewicht. De lichte trimmer is ontworpen voor de afwerking, de zwaardere bosmaaier voor het zwaardere werk zoals maaien van overwoekerd terrein.

De grastrimmer : licht en behendig, ideaal voor nauwkeurige afwerking

Een trimmer is onmisbaar om de boorden van het gazon af te werken. Ook rond bomen, stapstenen, tuinmeubelen of andere obstakels en in kleine hoekjes en smalle stukken waar de grasmaaier niet bij kan, wordt het gras netjes weggemaaid. Zo ziet je gazon er tip top uit. Of je nu een toestel op accu, elektrisch of met benzinemotor hebt, een trimmer heeft een laag gewicht en ligt comfortabel in de hand. De steel en het handvat kunnen worden aangepast, zodat elke gebruiker een ergonomische werkhouding kan aannemen. Deze handige machine maait het gras dankzij een draadspoel met een nylondraad in de ronddraaiende maaikop. Deze draad draait razendsnel en maait zo met grote precisie het gras kort, net als een mes. Wanneer de nylondraad een obstakel raakt of taai gras moet maaien, verslijt het snel. De draad breekt af en moet worden verlengd.

stiga sgt trimmer kanten maaien boorden afwerken

 

Gelukkig bestaan er verschillende modellen met een slim veersysteem om de draad makkelijk te verlengen met een tik op de grond. Of met een automatische draadspoel, waar de afgebroken draad automatisch verlengd wordt – tot de spoel leeg is. Dan volstaat het om gewoon een nieuwe draadspoel in de maaikop te klikken.

De bosmaaier : veelzijdig en krachtig, voor het zwaardere werk

Deze machine is krachtiger dan een trimmer, want ze worden gebruikt voor meer veeleisende klussen op grotere oppervlakken. De meeste modellen zijn hiervoor uitgerust met een benzinemotor. Dankzij de nieuwe Lithium-Ion technologie, bestaan er nu ook bosmaaiers op accu. Die leveren evenveel vermogen, maar zonder de uitstoot, het lawaai, de trillingen en het onderhoud van een benzinemotor. Een bosmaaier is ook veel robuuster – en dus ook zwaarder – dan een kleine trimmer. Dit is ook nodig voor het maaien van struiken, uitlopers, dichte begroeiing en overwoekerd terrein. Een bosmaaier kan ook worden gebruikt voor het afwerken van boorden op grote schaal – waar een trimmer tekort komt. De maaikop kan worden verwisseld naargelang het werk dat moet worden uitgevoerd en het type terrein: o een draadspoel met nylondraad – voor het maaien van gras en het afwerken van boorden, o een maaimes met 3 of meer tanden – voor dichte begroeiing met takjes, riet of struiken, o een rond zaagblad – voor heesters, struiken en wijnstokken. Om het gebruik comfortabel te maken en het gewicht van de machine evenredig te verdelen, is een bosmaaier uitgerust met een stuur met twee handgrepen en ergonomisch harnas.

stiga sbc bosmaaier hoog gras onkruid maaien


Welk tuingereedschap je ook gebruikt, vergeet de veiligheid niet.

Bij het maaien kunnen er steeds stukjes groenafval rondvliegen. Door de ronddraaiende beweging aan hoge snelheid kan zelfs een klein stukje tak een verwonding veroorzaken. Bosmaaiers en trimmers zijn uitgerust met een beschermingskap rond de maaikop. Omdat je de machine heen en weer beweegt, kan het steeds gebeuren dat rondvliegend maaiafval of een steentje je raakt. Bescherm dus jezelf tijdens het gebruik van deze machines met een lange broek, stevige schoenen en oogbescherming. Bij langdurig gebruik van een bosmaaier (met benzinemotor), draag je best ook gehoorbescherming – de motor bevindt zich namelijk niet ver van je oren.

Gelijkaardige berichten over STIGA innovaties
Een veelzijdige zitmaaier het hele jaar door - zelfs in de winter

De compacte en wendbare STIGA Park frontmaaier is een erg veelzijdige machine die je makkelijk uitrust met tal van handige accessoires. Zo gebruikt je jouw zitmaaier het hele jaar door voor moeiteloos tuinieren. In het ruime aanbod accessoires kies je onder meer uit veegborstels, sneeuwschuiven, een verticuteermachine, een klepelmaaier, aanhangwagens, een strooimachine en meer. Jouw frontmaaier is dus meer dan een grasmaaier. Ontdek hier hoe je dat krachtige werkpaard in elk seizoen inzet. Zelfs in de winter!

MEER WETEN
3 handige weetjes over STIGA hogedrukreinigers

Als je overweegt om een hogedrukreiniger te kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je beter rekening mee houdt. De belangrijkste is zeker het doel: waar wil je het voor gebruiken?

MEER WETEN
Draadloos tuingereedschap - elektrisch of met accu: klaar voor iets nieuws!

Draadloos tuingereedschap blinkt uit in gebruiksgemak. Elektrische tools zijn stil, milieuvriendelijk en hebben weinig onderhoud nodig. Ze helpen je om heel wat klussen in de tuin tot een goed einde te brengen.

MEER WETEN
10 goede redenen voor een robot grasmaaier

Twijfel je tussen een traditionele grasmaaier, zitmaaier of robotmaaier? Dan geven we je 10 redenen waarom je misschien beter voor een die laatste kiest. Het is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je gazon.

MEER WETEN
Grasmaaier: maaidek en prestaties

Wanneer je een grasmaaier wilt kopen, moet je met veel dingen rekening houden. Het oppervlak dat je moet maaien, de functies van de machine, de grootte van de opvangzak, het gewicht, etc. En het materiaal van het chassis is zeker een van de belangrijkste punten.
Het maaidek is het deel van de grasmaaier waarin het maaimes zich bevindt. De grootte en vorm bepalen de maaiprestaties, het opvangresultaat, de kwaliteit van de mulching, maar ook de maaibreedte.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.