December in de tuin – wat is er nog te doen?

Nu het jaar ten einde loopt, is er niet zoveel meer te doen in de tuin. Nog een paar klusjes en u bent helemaal klaar voor vrolijke kerstdagen. Op de tuinkalender staat onder andere planten beschermen om de vorst te overleven.

De dagen worden in december steeds korter, wat betekent dat er niet veel daglicht is om tuinklusjes uit te voeren. Gelukkig gaan de meeste planten in winterrust, zodat uw to-do lijst niet al te lang wordt. Een beetje snoeien en beschermen hier en daar zou al het tuinwerk moeten zijn dat u in december moet doen.

Nog extra tijd over? Dan kunt u gaan dromen van alle bloemen en gewassen die u volgend jaar wilt zien bloeien in de tuin.

Rozen met blote wortel planten

Als u rozen met blote wortel hebt gekocht voor volgend jaar, dan is december de perfecte tijd om ze te planten. Het geeft de wortels de kans om zich te vestigen voor hun eerste zomerbloei. Vermijd bijzonder natte of koude dagen, wanneer de grond drassig of bevroren kan zijn.

  • Laat de wortels twee uur in water weken om ze te rehydrateren.
  • Spit de grond om zodat onkruid en stenen kunnen worden weggehaald.
  • Graaf vervolgens een groot gat. Voeg hier wat compost aan toe, voor een rijke bodem.
  • Plaats de wortels in het gat en vul het op met grond. Druk aan zodat het goed vastzit.
  • Tot slot geeft u wat water.

Nu hoeft u alleen maar te wachten tot volgend jaar om de prachtige rozen te zien verschijnen.

Snoeien en opruimen

December is de ideale tijd om de tuin eens goed op te ruimen. Snoei rozen, blauwe regen, fruitbomen, Japanse esdoorns en overgroeide struiken diep terug. Uw tuin ziet er na al dat snoeiwerk misschien wat kaal uit, maar uw planten zullen u belonen met veel mooie bloemen volgende zomer.

Het is een goed idee om uw groente- en fruittuin op te ruimen voordat u over een paar maanden begint met zaaien. Verwijder onkruid en voeg compost van goede kwaliteit toe om de grond te vullen met voedingsstoffen. Zo is het klaar voor inzaaien volgend jaar. Bedekt de bodem met mulch of bladeren om te voorkomen dat onkruid opschiet.

Houd ook de wintergroenten in de gaten. Misschien moet u stro rond pastinaken leggen om te voorkomen dat de grond bevriest. En hoge spruiten bindt u beter aan stokken vast om ze rechtop te houden bij winderig weer.

Zorg voor diertjes in uw tuin

De komende maanden zullen voor veel wilde dieren een uitdaging zijn. Met een paar eenvoudige dingen helpt u hen op weg en zorgt u ervoor dat ze regelmatig op bezoek komen. Zet vers water en vetbollen, zaden en zonnebloemharten neer voor de vogels. Maak voederbakken regelmatig schoon, want schimmel of verrot voedsel schrikt ze af.

Kikkers en salamanders schuilen graag onder potten en stapels hout. Laat er dus toegankelijk in uw tuin voor deze kleine diertjes. Als u hout en takken in een houtstapel laat liggen, creëert u een schuilplaats voor insecten, padden en egels. U kunt ook gaten boren in houtblokken om nesten voor vliegende insecten te maken.

Klaar voor Kerstmis

Een van de leukere tuinklusjes in december is de tuin klaarmaken voor Kerstmis. Pluk hulst, takken van coniferen, maretakken en dennentakken om versieringen in huis te maken. Denk bijvoorbeeld aan een krans voor aan de deur of een bloemstukje op tafel.

Als u een zelfgekweekte kerstboom gebruikt, zet hem dan een paar dagen buiten in een emmer water voordat u hem naar binnen haalt.

Bereid u voor op volgend jaar

Geniet in december vooral van een pauze in het tuinieren. Maak even tijd om plannen te maken voor volgend jaar. Zoek bloemen, planten, groenten en vruchten om volgend jaar te kweken.

Denk er bij het plannen aan om uw gewassen en planten te roteren. Zo voorkomt dat ziekten en plagen zich ophopen. Denk na over wanneer elke plant bloeit en wanneer fruit en groenten rijp zijn om te oogsten. Spreid ze zodat u elke maand iets hebt om van te genieten.

Eens al deze belangrijke beslissingen zijn genomen, is het tijd om zaden te bestellen.

Hopelijk heeft deze tuinkalender voor december u geholpen om het beste te halen uit de seizoenen. Houd het magazine in de gaten voor meer tips volgend jaar.

Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.