Herfst, tijd om je tuin voor te bereiden

In elk seizoen is er wel wat te doen als je een prachtige tuin wilt. De herfst en winter brengen een extra uitdaging voor de planten en het gazon. Zodra de lente en zomer voorbij zijn, komen de meeste mensen niet vaak werk meer in hun tuin. Maar er valt nog heel wat te beleven.
Dus, haal alles wat je kunt uit de laatste dagen met mild weer. Hier alvast een handige checklist voor tuinieren in het najaar.

Borders en bloembollen

Een belangrijke taak is alle zieke en dode planten weghalen. Meerjarige planten, zoals goudsbloem, basilicum, lavendel en rozen knip je best in de herfst kort. Laat de wortels in de grond zitten, zodat je er volgend jaar opnieuw plezier aan kunt beleven. Bloembollen van meerjarigen graaf je op en maak je schoon zodat er geen aarde meer aanhangt. Dan berg je ze op een droge en koele plaats op. Bloeiers, dahlia’s en asters plant je over in een pot. Eenjarige planten die zijn uitgebloeid, haal je nu uit de grond.

Meer exotische planten houd je in het najaar binnen. Enkele voorbeelden zijn oleanders, citroen- en olijfbomen. Ons klimaat is voor deze soorten niet warm genoeg in de winter. Als deze in de volle grond zijn geplant, dek je ze goed af van kruin tot stam. Dat geldt eveneens voor de planten die op je balkon of vensterbank blijven staan.

bloembollen planten bloem knollen

Al zin om te beginnen met planten? Tulpen, narcissen, krokussen en soortgelijke vroegbloeiende bloembollen kun je in de herfst al planten. Zo geniet je van kleur in je tuin al in het begin van volgend jaar. Door het aanplanten te spreiden over verschillende weken of maanden geniet je van afwisseling in de bloeitijd volgend jaar. Zo heb je langer genot van de prachtige bloemen.

Bescherming

Mulch is een laagje organisch materiaal waarmee je de bodem bedekt. Zo groeit onkruid er niet door en is de bodem beschermd tegen erosie en koude temperaturen. Voor goede mulch gebruik je best een mengeling van droge bladeren, schors, houtsnippers, gedroogd grasafval, stro, compost en zelfs bepaalde soorten keukenafval zoals eierschalen.

mulch hout snippers en bladeren

Bescherm zeker ook je potplanten. In de winter verhuis je deze best naar binnen. Vaste planten buiten wikkel je in met een doek. Er zijn ook speciale hoezen en kassen om rond je planten of bomen te doen. Strooi gerust een extra laag stro, schors en droge bladeren rond de voet van de plant. Zo bescherm je ook de wortels.

Elke plant heeft licht nodig om te leven. Maar de een al meer dan de andere. Kies dus voor transparant materiaal of een gekleurd zeil dat geen licht doorlaat, naargelang het soort plant dat je wilt afdekken. De bloemen en planten die je naar binnen verhuist, zet je beter op een goed verlichte plaats. Dus niet in een donkere kelder. Ze kunnen het zonlicht goed gebruiken. Water geven hoeft maar af en toe. Bloeien doen ze nu niet en er is weinig warmte, dus er is ook minder voeding en vocht nodig.

Herfstbladeren

Bladeren verwijderen. Waarom wel en waarom niet? Om de grond voor te bereiden op het aanplanten van nieuwe plantjes moet de ondergrond vrij zijn. Maar vooral voor het gazon is het belangrijk dat bladeren weg zijn. Wanneer blad op het gras blijft liggen, heeft dit een verstikkend effect. Er kan namelijk geen zuurstof en zonlicht meer bij. Bovendien kan het vocht niet weg. Hierdoor wordt het een broeihaard worden voor schimmels en mos.

Tuinpaden en de oprit hou je beter ook vrij van bladeren. Regen zorgt ervoor dat de ondergrond erg glad wordt. Houd je tuin dus veilig en haal natte bladeren zeker weg. Dat gaat gemakkelijk met een bladblazer of veegmachine. Zo hoef je niet zelf te harken en is je tuin met minimale inspanningen netjes opgeruimd.

man met stiga bladblazer op accu bladeren in tuin

En terwijl je bezig bent, kun je nu ook de goten controleren. Hoogstwaarschijnlijk zijn er herfstbladeren in beland, die de boel kunnen verstoppen. Heb je een vijver? Dan vallen er hier vast en zeker ook bladeren weg te halen. Door een net over je vijver te spannen, voorkom je dat de bladeren er in vallen en op de bodem liggen rotten.

De verzamelde bladeren kun je gebruiken als mulch of in je compost. Maar je hoeft zeker niet overal bladeren weg te halen. In de borders, rond de voet van bomen en onder struiken zorgen ze onder meer voor bescherming. Dus #laatzeliggen.

De dieren helpen

Bovendien is gebladerte de ideale schuilplek voor insecten. En die zijn erg nuttig in je tuin. Bovendien zijn ze voeding voor kleine dieren zoals vogels en egels. Die zijn in de herfst volop op zoek naar eten. Zo zijn ze goed aangesterkt om de winter te doorstaan.

egel huisje met bladeren in de tuin

Wil je de egels een thuis geven in je tuin? Zorg dan voor een egelhuisje dat je bedekt met takken en bladeren. Zo is er een plaatsje waar ze veilig kunnen overwinteren. Plaats een schaaltje water zodat ze hun dorst kunnen lessen. En wat egelvoer vind je in elke dierenspeciaalzaak. Verder smullen deze stekelige diertjes graag van champignons, bessen, slakken, rupsen en spinnen. En door een egelpoortje te maken in je omheining raken ze gemakkelijk bij al dat lekkers in je tuin.

Het gazon voorbereiden

Bereid zeker het gazon voor op de winter. Vermijd vervilting en een verdichte grond door het gazon te verticuteren en de bodem te beluchten.

De verticuteermachine kamt als het ware het gras en haalt zo alle dode materiaal uit je grasmat. Met een gazonbeluchter worden er gaatjes in de ondergrond gemaakt, die zorgen voor betere waterafvoer. Let er wel op dat je dit niet doet wanneer er als (nacht)vorst is. Anders is het gazon extra kwetsbaar voor schade door de vrieskou.

Indien je het gras een extra duwtje in de rug wilt geven, kun je ook najaarsbemesting gaan verspreiden. Dankzij het eerdere verticuteren en beluchten worden de voedingstoffen beter en dichter bij de graswortels opgenomen. 

stiga verticuteermachine detail messen gazon beluchter

Het gras stop met groeien wanneer de bodemtemperatuur minder dan 6 °C is. Dan is het tijd voor de laatste maaibeurt. Denk eraan om de maaihoogte niet te laag in te stellen. Het gras moet voldoende lang zijn. Er is namelijk weinig zon in de herfst, dus de grasplantjes hebben die lengte nodig om voldoende fotosynthese te doen. Zet dus de hoogte van het mes op een hoge stand en je gazon gaat sterk de winter in.

Liggen er herfstbladeren op het gazon? Rijd er dan over met je grasmaaier. Als je een model hebt dat kan mulchen, dan worden de bladeren extra fijn versnipperd en in het gazon verdeeld. De fijne snippers verteren er snel en geven natuureigen voedingsstoffen af. Zo krijg je zonder extra moeite gratis bemesting voor het gras. En dat helemaal natuurlijk.

stiga multiclip mulch grasmaaier bladeren op gazon

Nadat alle klusjes van deze checklijst zijn afgewerkt, is jouw tuin helemaal klaar voor de aankomende winter. Misschien zit je al te denken aan decoratie voor Halloween of een feeëriek wintertuin. Of aan een mooi nestkastje en voederhuisje voor de vogels. Zo is er altijd iets moois van te genieten in je tuin.

Producten in dit artikel
SWS 600 G
Benzineveegmachine
799,00 €
SWS 800 GE
Benzineveegmachine
1.099,00 €
SAB 500 AE
Accu bladblazer
139,00 €
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
Speciale prijs 199,00 € Normale prijs 259,00 € Your Saving: 23% actie
MULTICLIP PRO 50 SX H
Grasmaaier benzine
899,00 €
SWP 475
Duwveegmachine
359,00 €
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Tuinkalender augustus

Augustus is een gemengde periode op de tuinkalender. Er zijn veel bloemen en vruchten om van te genieten, en er is wat snoeiwerk en onderhoud. Laten we aan de slag gaan.

MEER WETEN
De belangrijkste tuinklussen voor juli

Een tuin in juli is een lust voor het oog. Er zijn heel wat prachtige planten te bewonderen en je geniet van heerlijke oogst uit je groentetuin. Om van juli de beste tuinmaand tot nu toe te maken, volgt u deze tips.

MEER WETEN
Juni in uw tuin - klaar voor de zomer?

In de eerste maand van de zomer komt uw tuin tot leven. Hier de beste tuintips voor juni, zodat uw tuin er op zijn best blijft uitzien.

MEER WETEN
Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


MEER WETEN
De tuinkalender voor April

In april is de lente aangebroken in de tuin en er zijn tal van manieren om optimaal van de vroege zonneschijn en aprilse grillen te profiteren. Hier zijn onze tuintips voor april.

MEER WETEN
Waarom kiezen voor een tuinmachine op accu?

Krachtige batterijen zijn nu compact en licht genoeg om in een grasmaaier of draagbaar tuingereedschap te gebruiken. Geniet mee van het gemak van tuinieren met accupower. Alle voordelen vind je hier op een rij:

MEER WETEN
Maart in de tuin: werk aan de winkel

Nu de eerste lentekriebels zich laten voelen, zijn er in maart een heleboel tuinklusjes uit te voeren. Van het planten van winterharde eenjarigen tot het aanpakken van opkomend ongedierte. Hier zijn onze beste tuintips voor maart.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.