November in de tuin - welke klusjes te doen?

Terwijl de laatste kleuren de tuin verlaten, zijn er deze maand nog enkele tuinklussen te doen. Hier zijn onze beste tuintips voor november om u te helpen voorbereiden op de winter.

Beschermen tegen vorst

In november zullen de temperaturen waarschijnlijk dalen tot onder het vriespunt, dus de kans is groot dat u binnenkort wakker wordt met een bevroren tuin.

Als u dat nog niet hebt gedaan, is het tijd om begonia's, dahliaknollen en andere bloemen zoals gladiolen te rooien en ze voor de winter op een droge plaats op te bergen.

Potten en buitenplanten beschermt u met jute of folie tegen vorst. Hetzelfde is mogelijk in de tuinkas om te voorkomen dat het te koud wordt. Plaats noppenfolie langs de binnenkant van het frame.

Het is het overwegen waard om een bescherming te bouwen boven jonge planten in bloembedden, die niet naar binnen kunnen worden verplaatst.

Klaar voor de winter

Er is deze maand genoeg te doen om uw tuin voor te bereiden op het rustigste seizoen. Verwijder bladeren van geïnfecteerde planten, zoals rozenstruiken die zwarte stip hebben opgelopen, om de kans te verkleinen dat de ziekte terugkomt.

Verzamel regelmatig andere afgevallen bladeren van het gazon, zodat het er op zijn best blijft uitzien. Zo voorkomt u vochtige plekken in het gras.

Onze beste tuintip voor november? Als u bladaarde wilt maken om in uw grond te verwerken, is dit de beste tijd om te beginnen. Door de verzamelde bladeren te versnipperen, verteren ze nog sneller, zodat uw bladcompost over ongeveer een jaar klaar is.

November is ook uw laatste kans om achterstallige klusjes af te maken. Denk dan aan

  • verhogen van potten om te voorkomen dat ze vollopen met water,
  • schilderen van schuttingen,
  • snoeien van heggen,
  • schoonmaken van waterputten en reservoirs
  • plaatsen van boorden langs de graskanten.

Als u tijd hebt, is het ook verstandig om uw gazon te beluchten. Gebruik hiervoor een gazonbeluchter die openingen maakt in de bodem. Zo zorgt u ervoor dat er geen plassen in het gazon zijn, die schade kunnen veroorzaken wanneer het gaat vriezen.

Plant nu lentekleuren

Er zijn genoeg bloemen om in november te planten. Of u nu winterharde bloemen zoals tulpen, rozen met blote wortel of narcissen kweekt, of de voorkeur geeft aan gevoeligere soorten die in de kas moeten worden geplant. Dit is het moment om lentebloemen te planten.

Erwten, vingerhoedskruid en lupine kunnen binnen worden gezaaid als voorbereiding op volgend jaar, terwijl viooltjes, violen, heide en primula's direct in bedden kunnen worden gezet.

Vraagt u zich af welke groenten en fruit u in november kunt planten? Deze tijd van het jaar is ideaal voor aardbeien, frambozen, bramen, aalbessen en bosbessen.

Peren- en appelbomen zijn klaar om gesnoeid te worden, maar je hebt tot februari de tijd om deze klus te klaren.

En als je al een gezonde moestuin hebt, is het tijd om pastinaken te oogsten en ervoor te zorgen dat zware spruiten en koolgewassen goed worden ondersteund.

Zorg voor wintertuinbewoners

Als de grond bevriest en planten afsterven, is het voor vogels moeilijker om bij hun kostbare voedselbronnen te komen. Als u er zeker van wilt zijn dat ze u nog steeds een bezoekje brengen, zorg dan dat uw voederhuisjes goed gevuld zijn met zaden en vetbollen.

Het is ook een goed moment om netten over uw vijver te plaatsen om deze tijdens de winter vrij van bladeren te houden en de ruimte errond te ontdoen van bovengronds vijveronkruid.

Volgende maand zullen we onze beste tuintips voor december met u delen - houd het magazine in het oog voor meer tuintips.

Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.