Oktober in de tuin - wat te doen

Een wintertuin hoeft niet levenloos te zijn. Gebruik oktober om in de koude maanden kleur in je tuin te brengen.

Terwijl de klok terug gedraaid wordt, krijgt de tuin zijn laatste kleuren. Oranje bladeren, rode bessen en de laatste paar rozenknoppen genieten van hun tijd onder de zon. Het lijkt misschien alsof alles na de zomer wegsterft, maar gebruik oktober verstandig en breng meer leven in de tuin deze winter. Hier zijn enkele tips om uw tuin de komende maanden op te fleuren.

Kies winterbloeiers

Enkele winterharde planten beginnen hun bloemblaadjes te openen in de winter, en oktober is uw kans om te planten. Cyclamen zijn favoriet, met hun tinten roze, rood, paars en wit. Ze blijven bloeien van de herfst tot in het voorjaar, en het zijn vaste planten, dus je kunt ze volgend jaar weer verwachten.

Helleborussen komen ook tevoorschijn tijdens de koudere maanden, met tinten van wit, lichtgeel, roze en diep paars. Ze hebben de neiging zich uit te breiden, dus wees bereid ze terug te knippen of ze in potten te planten om ze in toom te houden.

Om op een hoger niveau kleur te brengen, plant u winterclematis. Ze klimmen tot zo'n twee meter hoog, waardoor uw zicht op een muur of schutting in december en januari veel kleurrijker wordt.

Kies voor groenblijvers

Een streepje groen geeft kleur aan een herfst- en wintertuin. Maar je hebt geen enorme rij coniferen nodig. Een buxus in pot of een gewone olijfboom volstaan ook en zijn bovendien een eenvoudige manier om uw voordeur gastvrijer te maken. Investeer nu en je hebt wat groen klaarstaan voor de sombere maanden.

Hoewel ze technisch gezien niet groenblijvend zijn, fleuren kornoeljes een ruimte op zonder dat er bloemen aan te pas komen, dankzij hun vurig oranje stengels. Ze zijn gelukkig in slechte winterse omstandigheden, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de verzorging ervan op koude, gure dagen.

Lok vogels naar uw tuin

Fladderende vogels brengen vrolijkheid in elke tuin. Ze moeten het hele jaar door voeding vinden, en vooral in de winter als het voedsel in de natuur schaars is. Zet zonnebloemharten neer om bonte goudvinken aan te trekken, of appels om roodborstjes te lokken.

Vetbollen trekken ook vogels aan, waaronder pimpelmezen, en houden ze lekker vol tijdens de winter (laat vetbollen alleen niet te lang buiten staan, want ze kunnen ranzig en oneetbaar worden). Het is ook belangrijk om water voor de vogels te laten staan - zelfs een klein bakje zorgt voor een voorraad opgevangen regenwater. Hervul het regelmatig zodat het water altijd vers is.

Door de voedselvoorraden nu uit te stallen terwijl de vogels vrolijk rondfladderen, weten ze waar ze in de winter terecht kunnen als ze honger hebben

Bereid je voor op volgend jaar

Oktober is de ideale tijd om voorjaarsbollen te planten. De grond moet nog vrij warm zijn, zodat de bollen voldoende tijd hebben om zich te vestigen voordat ze gaan bloeien. Het is beter om geen bollen te planten als de grond erg drassig is, dus controleer de weersvoorspellingen en plant ze als het een paar dagen droog is.

Zelfs wanneer de tuin zijn winterkleuren verliest, geeft de wetenschap dat u zich op de lente voorbereidt, u iets om naar uit te kijken over een paar maanden.

Blijf bij ons voor meer tips over hoe u uw tuin netjes houdt tijdens de kille en winderige dagen van november.

Gelijkaardige berichten over Het tuindossier
Verspil geen keukenafval: maak een compostput

Ooit gedacht dat u meer kunt doen met oude groenteschillen en ander keukenafval dan weggooien? Maak in drie eenvoudige stappen uw eigen compostput. Het is een simpele en duurzame manier om gewassen een langdurige, voedzame boost te geven. En om minder afval in de vuilnisbak te doen belanden.

MEER WETEN
Maak uw moestuin klaar voor de lente

De lente hangt in de lucht, dus is het tijd om uw moestuin klaar te maken voor het zaaien. We hebben voor februari zeven klussen op een rijtje gezet, zowel buiten als overdekt. Zodat u tegen de winter allerlei soorten sla en groene groenten, zoals rucola en boerenkool, kunt oogsten.

MEER WETEN
Van begin tot bloeiend einde: 10 tips voor beginnende tuiniers

Van zaaien tot planten. Van onkruid verwijderen in bloembedden tot correct snoeien. Alle beginnende tuiniers moeten ergens starten. Volg deze 10 tips en geniet het hele jaar door van uw prachtige tuin.  

MEER WETEN
Uw tuin in alle seizoenen: een beginnershandleiding

Als tuinieren nieuw voor u is, weet u soms niet wat u te doen staat en wanneer alles moet gebeuren. Om u op weg te helpen, hebben we enkele tips opgesomd voor klussen om uw tuin in bloei te brengen en houden - en voorbeelden van planten die het beste bij elk seizoen passen.

MEER WETEN
September in de tuin - de essentiële klussen

Terwijl u geniet van een warme nazomer, heeft uw tuin wel wat aandacht nodig. September is een drukke maand op de tuinkalender, en hier leest u hoe u er het beste van maakt.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.