Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

VOORDELEN VAN MULCHEN

U bespaart er energie mee

Een mulchmaaier doet al het werk voor u, door moeiteloos te maaien en tegelijk het fijne maaisel te verspreiden om als mulch een gratis natuurlijke meststof voor uw gazon te bieden. Dus zodra u klaar bent met maaien, kunt u meteen aan de slag met uw andere favoriete tuinklusjes - of gewoon relaxen en genieten van de schoonheid van uw tuin.

U bespaart er geld mee

Omdat mulchmaaiers het gras dat ze maaien automatisch verspreiden, hoeft u het maaisel niet in zakken verzamelen en het niet weg brengen naar het recyclagepark. U bespaart ook geld op kunstmest, aangezien de mulch een volledig gratis manier is om essentiële voedingsstoffen terug te geven aan uw gazon.

De bodem wordt vruchtbaarder

Mulchmaaiers creëren meer organisch materiaal, waardoor de bodemvruchtbaarheid toeneemt. De voedingsstoffen in grasmaaisel verbeteren de bodemkwaliteit, waardoor micro-organismen en regenwormen worden gevoed. Hierdoor wordt de waterretentie verbeterd en een bloeiend ecosysteem voor gezond gras gecultiveerd.

NADELEN VAN MULCHEN

Vermijd mulchen als uw gazon onkruid bevat

U gebruikt best geen mulchmaaier als er veel onkruid in uw gazon groeit, aangezien onkruidzaden zich dan kunnen verspreiden over uw hele tuin. Een oplossing is eerst zorgen dat u onkruid verwijdert voordat u gaat maaien. Of op plaatsen waar veel onkruid is, harkt u het maaisel nadien op.

Vermijd mulchen als uw gras ziektes heeft

Mulch niet als uw gazon met parasieten te kampen heeft, aangezien u hierdoor de ziektes kunt verspreiden. Wacht tot de plaag is verdwenen of verzamel het grasmaaisel in zakken en breng deze weg wanneer u klaar bent met maaien.

Vermijd mulchen als het gras te lang is

Mulchmaaiers presteren het beste wanneer er vaak wordt gemaaid. Als u maait als het gras te lang is, blijft er een dichte laag maaisel achter op het oppervlak. Lang maaisel blokkeert de vitale luchtstroom tussen de grond en de atmosfeer en vertraagt de waterinfiltratie.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.