Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

Zonnebloemen lopen uiteen van traditioneel gele tot rode, groene en witte, en zijn verkrijgbaar in vele prachtige vormen, formaten en tinten. Vul uw bedden met de kortere 50 cm-soorten zoals de Helianthus annuus 'Teddy Bear'. Of wees een hoogvlieger en ga voor een gigant van 3 m zoals de Helianthus annuus 'Russian Giant'.

Van zaaien tot kweken

Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste wat u nodig hebt om met succes zonnebloemen te kweken zon - evenals vruchtbare grond en een beschutte plek. De meeste zonnebloemen groeien goed in potten. Maar voor hogere zonnebloemen is planten in de volle grond beter.

Eenjarige soorten bloeien van de zomer tot in de herfst. Het kan ongeveer 11-18 weken duren om van zaadje tot bloem te groeien. We raden aan om elke paar weken een nieuwe partij zaadjes te zaaien om een constante toevoer van bloemen te garanderen.

  • Plaats in april zonnebloemzaadjes op een diepte van 1,5 cm in potten van 10 cm die zijn gevuld met turfvrije, multifunctionele compost. Plaats slechts één zaadje per pot.
  • Bewater ze, dek ze vervolgens af met een doorzichtige plastic zak en plaats ze op een koele, lichte plek om te ontkiemen.
  • Blijf de zaailingen tot in mei of het begin van juni water geven. Dan zijn ze klaar om buiten te worden geplant op dezelfde diepte als in de pot.
  • Wied de grond en voed deze met veel tuincompost of gedroogde mest voordat u ze plant.
  • Bescherm de jonge planten tegen slakken door kopertape om de plant te wikkelen of natuurvriendelijke slakkenkorrels te gebruiken.
  • Geef de planten regelmatig water en voed ze wekelijks tot net voordat ze beginnen te bloeien. Hogere soorten moeten mogelijk ook worden ondersteund met een bamboestok of iets dergelijks om te voorkomen dat ze omvallen naarmate ze hoger groeien.

Bewaar de zaden en verwen de vogels

Zonnebloemen produceren veel zaden na de bloei. Droog een handvol zaden gedurende enkele dagen uit in een papieren envelop, zodat ze klaar zijn om het volgende jaar te zaaien.

U kunt de zaden ook eten, maar vergeet niet eerst de taaie buitenste schil te verwijderen. Ook de vogels eten ze graag omdat ze vol voedingsstoffen zitten. Zodra alle zaden zijn geoogst en de plant dood is, gooit u deze op de composthoop.

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Veilig betalen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.