Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

Grasmaaier: maaidek en prestaties

Wanneer je een grasmaaier wilt kopen, moet je met veel dingen rekening houden. Het oppervlak dat je moet maaien, de functies van de machine, de grootte van de opvangzak, het gewicht, etc. En het materiaal van het chassis is zeker een van de belangrijkste punten.
Het maaidek is het deel van de grasmaaier waarin het maaimes zich bevindt. De grootte en vorm bepalen de maaiprestaties, het opvangresultaat, de kwaliteit van de mulching, maar ook de maaibreedte.

 

Opvang, uitworp of mulching

De messen van je grasmaaier zorgen voor een luchtstroom tijdens het draaien, waardoor het gras in de goede richting komt om gemaaid te worden en efficiënt door de opvangtunnel in de opvangzak wordt gezogen. De hoogte van het maaidek moet voldoende hoog zijn voor een goede luchtcirculatie, zeker wanneer het gras vochtig of erg hoog is.

Bij mulching grasmaaiers is er geen uitworpkanaal, want het maaidek is speciaal gevormd voor het mulchen. Het is hoger en meer afgerond dan een traditioneel chassis en de mespunten zijn lichtjes gekanteld, zodat het gemaaid gras beter in het maaidek kan circuleren en fijner kan worden verhakseld. Als de grassnippers fijn genoeg zijn, worden ze terug in het gazon verdeeld, waar ze verteren en natuurlijke voedingsstoffen en vocht afgeven.

Extra uitgeruste modellen hebben een 4-in-1 maaisysteem voor zijwaartse en achterwaartse uitworp, grasopvang en mulching. Voor een optimale werking zijn deze grasmaaiers uitgerust met een mulching maaimes en groot chassis voor voldoende volume. Een deflector kan op ze zijopening van het maaidek worden vastgemaakt voor het maaien van hoog gras. Omdat het gras niet door een opvangtunnel moet, maar direct langs de zijkant wordt uitgeworpen, raakt de grasmaaier niet verstopt en kun je ook hoog en vochtig gras maaien. Met een mulching plug kun je de opvangtunnel achteraan afsluiten, zodat het gras in het maaidek kan circuleren en fijn kan worden versnipperd tot mulch.

maaidek en mes van een STIGA Multiclip mulching gazonmaaier
maaidek grasmaaier mulching mulchplug combi stiga gazonmaaier

 

Als je een zitmaaier overweegt, dan heb je een groter maaidek en dus ook een grotere maaibreedte. Compacte modellen hebben één mes, maar de meeste zitmaaiers zijn uitgerust met twee of drie messen voor een maaibreedte van 84 tot maar liefst 132 cm. Zo kun je in minder tijd meer gras maaien.

Net als bij de loopmaaiers heb je bij zitmaaiers modellen voor opvang, uitworp en mulching. Tuintractoren hebben een maaidek en uitworptunnel onder de zitting en grote opvangbak achteraan. Hoe breder het maaidek, hoe meer gras er wordt opgevangen in één keer, dus hoe groter de opvangcapaciteit moet zijn. Voor hoger gras en ruig terrein zijn er modellen zonder opvangbak, maar met rechtstreekse uitworp aan de zijkant van de grasmaaier dankzij een deflector. Bij beide modellen kan de uitworpkanaal worden afgesloten met een mulching plug.

Frontmaaiers hebben een maaidek vooraan zijn speciaal ontworpen voor mulchen. Met twee of drie mulching messen en een aerodynamische vorm wordt het gras extra fijn verhakseld tot natuurlijke bemesting voor je gazon. Je hoeft niet meer te stoppen om een opvangzak te legen en nadien geen grafaval meer naar het containerpark brengen of composteren.

mulching plug om uitworpkanaal voor zijuitworp af te sluiten op STIGA Tornado tuintractor
mulchplug op combi maaidek van STIGA Park frontmaaier voor mulching

 

Materiaal en ontwerp

De duurzaamheid en het gewicht van de grasmaaier zijn afhankelijk van het materiaal van het chassis.

Een voorgevormd maaidek in kunststof (polypropyleen of ABS) is licht, stil en geschikt voor kleine grasmaaiers zoals een lichte elektromaaier of accumaaier (Combi 44 E en Combi 40 AE). Deze machines hebben een smalle maaibreedte en zijn makkelijk te besturen in kleine hoekjes, moeilijke plekjes en hellingen. Ze zijn dus ideaal voor een kleine tuin.

Benzinemaaiers worden vaker voor een groter gazon gekozen, en hebben dus een steviger chassis in gegalvaniseerd staal. Dat is staal die een beschermende laag heeft, waardoor het maaidek steviger is en minder gevoelig aan corrosie.

Grasmaaiers met een maaidek in aluminium zijn ideaal voor intensief en professioneel gebruik. Deze maaidekken zijn robuust, roestvrij en bovendien lichter dan staal.

Maar innovatie op vlak van materialen staat niet stil. Door meerdere materialen te combineren geniet je met een composiet maaidek van de voordelen van beide materialen: licht gewicht, stevigheid, bestendigheid, gemakkelijk onderhoud etc. Ook de vorm en het mes evolueert mee voor het beste maai- en opvangresultaat, duurzaamheid en gebruikscomfort. De STIGA Twinclip combineert bijvoorbeeld gegalvaniseerd staal met aluminium onderdelen, een speciaal gevormd maaidek, een tuinslangaansluiting, een extra beschermkap én een dubbel maaimes. De absolute topper dus.

maaidek van STIGA combi accumaaier met gegalvaniseerd staal
maaidek in composiet met gegalvaniseerd staal en aluminium op STIGA Twinclip benzinemaaier

 

Onderhoud van het maaidek

Het chassis van je grasmaaier onderhouden na elke maaibeurt is van essentieel belang voor een lange levensduur van je machine en een optimaal maairesultaat bij je volgende maaibeurt.

Het maaidek van een elektrische grasmaaier of accumaaier mag je nooit met water schoonspoelen, voor risico op kortsluiting. Kies een kunststof spatel om het grasafval weg te halen, zodat je geen krassen maakt en het maaidek niet beschadigd. Maak ook de opvangtunnel vrij en gebruik eventueel een borstel voor moeilijk bereikbare resten.

Bij een benzinemaaier moet je steeds de bougie losmaken vooraleer je de grasmaaier kantelt. Let er ook op dat je de machine op de juiste zijde kantelt: steeds in de tegenovergestelde richting van de filter, dit kan zijwaarts of achterwaarts zijn. Schraap alle grasresten weg en spoel eventueel schoon met een tuinslang, wanneer het maaidek roestbestendig is. Bepaalde grasmaaiers zijn uitgerust met een spoelnippel om je tuinslang op aan te sluiten, zo kun je het maaidek en het mes schoon spoelen zonder de machine te kantelen. Laat nadien de grasmaaier volledig drogen en berg hem netjes op. Zo heb je de volgende maaibeurt opnieuw een schone machine om mee te werken.

maaidek met aansluiting voor tuinslang om schoon te spoelen met water op STIGA grasmaaier

 

Meer weten over STIGA grasmaaiers, neem een kijkje op www.stiga.nl . 

Producten in dit artikel
  • Maaidek niet inbegrepen
PARK PRO 740 IOX
Zitmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
13000 ㎡
Maaibreedte
110 - 125 cm
Type besturing
Knikbesturing (50/50)
€ 0,00
Niet online beschikbaar
COMBI 50 SEQ B
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
1600 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Zijuitworp / Achteruitworp
€ 0,00
Niet online beschikbaar
TWINCLIP 50 S B
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
2000 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Achteruitworp
€ 0,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
COMBI 48 S AE
Accu grasmaaier
Aanbevolen werkoppervlak
500 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Achteruitworp
€ 0,00
Niet online beschikbaar
MAAIDEK PARK 110 CM PRO COMBI ELEK. QF
Accessoire voor frontmaaier
€ 1.799,00
Niet online beschikbaar
  • Promotie
COMBI 48 SQ B
Grasmaaier benzine
Aanbevolen werkoppervlak
1200 ㎡
Aandrijving
Zelfrijdend
Maaisysteem
Opvang / Mulching / Zijuitworp / Achteruitworp
Speciale prijs € 379,00 Normale prijs € 399,00 Your Saving: -5%
Op voorraad
TORNADO 7118 HWS
Benzinetuintractor
Aanbevolen werkoppervlak
8500 ㎡
Maaisysteem
Zijuitworp
Maaibreedte
121 cm
€ 0,00
Niet online beschikbaar
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.