Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

Wel of geen netten onder de graszoden?

Sommige producenten van graszoden kweken gras op plastic netten. Hierdoor zijn grasrollen sterker en makkelijker te gebruiken, maar de netten kunnen een obstakel vormen bij het onderhoud van het gazon. Netten zijn sterk en raken vaak verstrikt in machines bij bijvoorbeeld het verticuteren, waardoor hele stukken gras worden losgetrokken.

 

Bovendien voegt u met deze netten potentieel schadelijk plastic toe aan uw tuin. Voor minder plastic afval en eenvoudiger gazononderhoud raden we aan om netvrije grasmatten te gebruiken.

De grond klaar maken

Strooi een week voordat u de grasmat wilt aanleggen een universele meststof uit op de grond om deze klaar te maken. Egaliseer de grond vervolgens met een hark en verwijder eventueel onkruid met de hand. Vul gaten met leem en egaliseer de grond vervolgens opnieuw. Loop met kleine maar zware stappen er overheen om te kijken of er geen verborgen putten zijn.

Wortelen in de grond

Leg de graszoden enigszins overlappend neer en zorg dat de naden afwisselend van elkaar, net als bij een bakstenen muur. Werk vanuit een houten plank om te voorkomen dat u voetafdrukken in de grasmat achterlaat. Snijd na afloop met een scherp mes of een tuinschop overtollig gras aan de randen weg voor een nette boord.

 

Breng een toplaag van zand en aarde (of compost) aan en werk deze in de voegen om kleine holtes op te vullen. Op deze manier worden de graszoden ook gemakkelijker één geheel, waardoor het gras sneller wortels krijgen.

Nazorg

Vergeet niet de grasmat regelmatig water te geven om te voorkomen dat deze uitdroogt, vooral in de eerste paar weken en bij warm weer. Maar pas op dat u niet te veel water geeft, omdat dit de groei van onkruid bevordert en zorgt voor ondiepe wortels, waardoor het gazon minder lang mee gaat.

 

Begin met maaien wanneer het gras 2,5 à 5 cm hoog is en maai per keer niet meer dan een derde van de grashoogte weg. Hierdoor behoudt elke grasspriet voldoende oppervlak voor energieproductie en blijft het gazon er gezond en levendig uitzien.

 

Een kleine regenbui
De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om een gazon aan te leggen, omdat het nieuwe gras door de regen kan wortelen en het gazon hierdoor beter bestand is tegen moeilijke weersomstandigheden.
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.