Livraison gratuite dès 150€

Retours gratuits

Paiements sécurisés

Quel carburant et huile pour des outils avec moteur à deux temps

Pour les outils de jardin avec un moteur thermique, il faut de l'huile et du carburant. Dans un précédent billet de blog, vous avez déjà lu lesquels sont adaptés à votre tondeuse à gazon. Nous allons maintenant examiner de plus près les machines de jardinage portables. Vous avez une tronçonneuse, une débroussailleuse ou un taille-haie et vous voulez savoir quelle huile et quelle carburant il faut utiliser ? Alors, en découvrez tout ci-dessous.

Tweetaktmotoren

Grasmaaiers, zitmaaiers, verticuteermachines, tuinfrezen en sneeuwfrezen worden aangedreven door een viertaktmotor. Kleiner handgereedschap heeft meestal een tweetaktmotor.

stiga bosmaaier geel man hand tweetakt benzine motor

Tweetaktmotoren hebben geen oliecarter. Ze werken met een specifiek brandstofmengsel dat een bepaald percentage olie bevat, dit heet mengsmering. Je kunt het tweetaktmengsel zelf maken of kant-en-klaar kopen.

De voorgemaakte soort kant tot twee jaar na opening worden bewaard en heeft de juiste verhouding olie-benzine om motorschade te voorkomen.

Niet eender welke olie en brandstof

man in bos kettingzaag bidon brandstof

Als je een doe-het-zelver bent, kun je een tweetaktmengsel maken met loodvrije E10 benzine en 2% synthetische olie mengen (verhouding 1:40). Dit is goedkoper dan kant-en-klaar, maar bij een verkeerde verhouding of slechte kwaliteit van de olie en brandstof kunnen de motor, slangen en dichtingen stuk gaan.

Synthetische oliën zorgen voor een betere verbranding en zijn minder vervuilend dan minerale oliën. Kies dus voor een kwalitatieve tweetakt motorolie. Gebruik alleen loodvrije benzine met een minimaal octaangetal van 90 RON voor uw 2-taktmengsel. Denk er aan dat het zelfgemaakte mengsel niet langer dan enkele weken houdbaar is, door oxidatie van de benzine. De Euro 95 benzine van voorheen bevat nu 10% ethanol. Daarom de nieuwe naam E10. Wanneer je deze brandstof gebruikt, is het mengsel niet langer dan 30 dagen te bewaren. De ethanol bindt zich namelijk met vocht uit de lucht, waardoor het mengsel oxideert. Dit kan startproblemen en motorschade veroorzaken. Gebruik dus nooit een mengsel met benzine ouder dan een maand.

Wil je er zeker van zijn dat je een kwalitatief en goed gemengd product hebt, gebruik dan voorgemengde tweetaktbenzine. Deze is kant-en-klaar, dus geen gedoe met mengen. Je hebt gegarandeerd de juiste verhouding van kwalitatieve olie en benzine. De motor start en draait beter en schoner, dankzij de optimale verbranding. Je verlengt de levensduur van je machine, omdat alle onderdelen steeds goed gesmeerd zijn. Het is gemaakt op basis van hoogwaardige alkylaatbenzine die minder schadelijke stoffen bevat en is dus beter voor machine, mens en milieu. Bovendien blijft het lange tijd houdbaar, zonder kwaliteitsverlies.

Zo maak je zelf een tweetakt-mix

stiga kettingzaag olie man hand

Gebruik de verhouding 1:40 (1 deel olie op 40 delen benzine). Als vuistregel telt u dus voor 1 liter benzine zo’n 0,025 liter (25 ml) synthetische olie. Let op: de dosering kan echter variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van de motor. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant.

Begin met nodige hoeveelheid olie af te meten. Giet deze in een plastic bidon. Daaraan voeg je de juiste hoeveelheid benzine toe. Sluit de bidon goed af en meng de olie en benzine met elkaar door te schudden. Open de bidon voorzichtig en giet met behulp van een trechter het mengsel in je machine.

Om de ketting van je kettingzaag te smeren, is een apart oliereservoir voorzien. Hiervoor gebruik je speciale kettingolie. Voor de messen van je heggenschaar bestaat speciale smeerolie, die stoffen bevat om hars te verwijderen.

stiga heggenschaar shp 60 benzine motor

Enkele handige tips

  • Draag tijdens het bijvullen of controleren van het oliepeil steeds handschoenen
  • Gebruik altijd een trechter om het oliereservoir of de benzinetank van uw machine te vullen
  • Houd een doek bij de hand om netjes op te kuisen wanneer je gemorst hebt. Veeg de machine schoon met een droge doek om restjes olie of benzine te verwijderen
  • Controleer regelmatig het peil (niveau tussen min. en max. aanduiding)
  • Gebruik steeds de juiste olie en brandstof
  • Olie en benzine bijvullen doe je best voor je begint met de machine te gebruiken. Wacht tot de motor koel is om bij te vullen. Doe dit in een goed verluchte ruimte
  • In geval van twijfel raadpleeg je best een specialist of STIGA-dealer.
Produits cités dans cet article
SP 526 - 20)
Tronçonneuse thermique
Longueur du guide
50 cm
Puissance
2.3 kW
Type de chaîne
.325" .058" (21BPX-78X)
406,00 €
Non disponible à l'achat en ligne
SHP 60
Taille haie thermique
Écartement des dents
27 mm
Longueur de coupe
55 cm
Puissance
0.85 kW
229,00 €
Non disponible à l'achat en ligne
SBC 627 K
Débroussailleuse thermique
Largeur de coupe
43 cm
Puissance
0.77 kW
Type de poignée
Boucle rond
319,00 €
Non disponible à l'achat en ligne
Share on Facebook Share on Linkedin
S'abonner à la newsletter STIGA!

Livraison gratuite
Pour toute commande supérieure à 150€

Retours gratuits
sous 14 jours

Paiement

Paiements sécurisés

Search engine powered by ElasticSuite
Mesurer la taille de votre jardin
Dessinez votre jardin sur la carte et trouvez les produits les plus appropriés.
Zoomez sur votre propriété. Cliquez ou appuyez pour tracer un chemin autour de votre jardin afin de mesurer la superficie.