5 redenen waarom tuinieren stressverlagend is

We houden van tuinieren. Je krijgt er niet alleen een mooie tuin van, maar het werkt ook stressverlagend. Daar willen we even dieper op in gaan. We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt.

  

We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt. Vorig jaar werd in een internationaal onderzoek gekeken naar 22 voorafgaande studies over gezondheidsvoordelen van tuinieren. De conclusie: tuinieren verminderd inderdaad je stressniveau. De onderzoekers waren zo overtuigd van de voordelen van tuinieren, dat ze vinden dat overheden zouden moeten investeren om mensen aan te zetten om het regelmatiger te doen. Ze zijn ook grote voorstander van openbare tuinen waar mensen die zelf niet over een tuin beschikken, kunnen genieten van bezig zijn in de tuin. Twee grote studies in het Verenigd Koninkrijk (door The King’s Fund/National Garden Scheme en Natural England/MIND) toonden eveneens de voordelen van tuinieren aan bij het bestrijden van stress. Volgens een Nederlandse studie werd een beduidende verlaging in stress ontdek – gemeten aan de hand van cortisolniveau – wanneer de deelnemers tuinieren. In vergelijking met deelnemers die een boek lazen, waren ze veel meer ontspannen.

tuinieren werkt stressverlagend

 

Waarom zorgt tuinieren er nu voor dat we ons beter voelen? Hier zijn 5 grote factoren. Hier zijn 5 belangrijke factoren:

1 – Focus: Door ergens je zinnen op te zetten waar zorg en aandacht voor nodig is, schakelen we in ons hoofd alle problemen uit. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat tuinier hier beter voor was dan andere activiteiten.

2 – Creëren en verzorgen: Je tuin verzorgen gaat over creativiteit en verzorging. En als je inspanningen leiden tot iets moois, dan heb je een prachtige plaats om te ontspannen. Bovendien haal je er enorm veel voldoening uit.

3 – Lichamelijke beweging: Bewegen is een natuurlijke manier om je gemoed op te krikken. Maar als je een slechte dag achter de rug hebt, dan is tuinieren ook een manier om frustraties te ventileren in een positieve manier.

4 – Van het moment genieten: Noem het meditatie, noem het ‘mindfulness’, maar tuinieren geeft ons een gevoel van ruimte en tijd, weg van wat eerder gebeurde of later kan gebeuren. Al wat er toe doet is waar je op dat moment mee bezig bent.

5 – Buiten zijn: Frisse lucht, zonneschijn (of een bewolkte dag), in de natuur zijn, luisteren naar de vogels, met je handen in de aarde werken – al deze zaken zijn goed voor het welzijn. Je krijgt vitamine D, zuurstof en natuurlijke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel. Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.

 

Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.


Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Winterwonderland: wat te doen met een bevroren gazon

In de winter krijgen veel tuinen te maken met koudere temperaturen en extremere weersomstandigheden. Als u uit het raam kijkt en u ziet sneeuw en ijs op uw gazon, dan kunt u het volgende doen:

MEER WETEN
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.