5 redenen waarom tuinieren stressverlagend is

We houden van tuinieren. Je krijgt er niet alleen een mooie tuin van, maar het werkt ook stressverlagend. Daar willen we even dieper op in gaan. We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt.

  

We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt. Vorig jaar werd in een internationaal onderzoek gekeken naar 22 voorafgaande studies over gezondheidsvoordelen van tuinieren. De conclusie: tuinieren verminderd inderdaad je stressniveau. De onderzoekers waren zo overtuigd van de voordelen van tuinieren, dat ze vinden dat overheden zouden moeten investeren om mensen aan te zetten om het regelmatiger te doen. Ze zijn ook grote voorstander van openbare tuinen waar mensen die zelf niet over een tuin beschikken, kunnen genieten van bezig zijn in de tuin. Twee grote studies in het Verenigd Koninkrijk (door The King’s Fund/National Garden Scheme en Natural England/MIND) toonden eveneens de voordelen van tuinieren aan bij het bestrijden van stress. Volgens een Nederlandse studie werd een beduidende verlaging in stress ontdek – gemeten aan de hand van cortisolniveau – wanneer de deelnemers tuinieren. In vergelijking met deelnemers die een boek lazen, waren ze veel meer ontspannen.

tuinieren werkt stressverlagend

 

Waarom zorgt tuinieren er nu voor dat we ons beter voelen? Hier zijn 5 grote factoren. Hier zijn 5 belangrijke factoren:

1 – Focus: Door ergens je zinnen op te zetten waar zorg en aandacht voor nodig is, schakelen we in ons hoofd alle problemen uit. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat tuinier hier beter voor was dan andere activiteiten.

2 – Creëren en verzorgen: Je tuin verzorgen gaat over creativiteit en verzorging. En als je inspanningen leiden tot iets moois, dan heb je een prachtige plaats om te ontspannen. Bovendien haal je er enorm veel voldoening uit.

3 – Lichamelijke beweging: Bewegen is een natuurlijke manier om je gemoed op te krikken. Maar als je een slechte dag achter de rug hebt, dan is tuinieren ook een manier om frustraties te ventileren in een positieve manier.

4 – Van het moment genieten: Noem het meditatie, noem het ‘mindfulness’, maar tuinieren geeft ons een gevoel van ruimte en tijd, weg van wat eerder gebeurde of later kan gebeuren. Al wat er toe doet is waar je op dat moment mee bezig bent.

5 – Buiten zijn: Frisse lucht, zonneschijn (of een bewolkte dag), in de natuur zijn, luisteren naar de vogels, met je handen in de aarde werken – al deze zaken zijn goed voor het welzijn. Je krijgt vitamine D, zuurstof en natuurlijke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel. Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.

 

Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.


Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Zo kies je de juiste kettingzaag

De kettingzaag is onmisbaar gereedschap om efficiënt en snel hout te zagen en takken te snoeien. Er zijn drie soorten, afhankelijk van het type motor: benzine, elektrisch en batterijaangedreven. Hoe kies je de ideale kettingzaag? Dat ontdek je in deze blog.

MEER WETEN
Welke olie en brandstof voor je tweetakt tuinmachines?

Voor gemotoriseerd tuingereedschap met benzinemotor heb je olie en brandstof nodig. In een vorig blogartikel las je al welke de geschikte is voor jouw grasmaaier. Nu nemen we handgedragen tuinmachines onder de loep. Dus heb je een kettingzaag, bosmaaier of heggenschaar en wil je weten welke olie en benzine je moet gebruiken? Lees dan zeker verder.

MEER WETEN
De meest gestelde vragen over een grasmaaier

Heb je een vraag of twijfels over de aankoop van een nieuwe grasmaaier? Of heb je al een grasmachine, maar wil je er zeker van zijn dat je alles "volgens het boekje" doet? Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over gazonmaaiers ... en de antwoorden!

MEER WETEN
Maart, da's de tijd om te verticuteren

Eindelijk, maart is aangebroken! Ondanks het onvermijdelijke slechte weer is er een deel de tuinier in je die je instinctief vertelt dat het tijd is om aan het werk te gaan! Er is misschien erg veel te doen, maar deze periode is het moment om je gazon voor te bereiden om het te laten gedijen in het groeiseizoen. Onderneem op tijd de nodige stappen, en weldra kun je achterover leunen en de vruchten plukken van je inspanningen!

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin