5 redenen waarom tuinieren stressverlagend is

We houden van tuinieren. Je krijgt er niet alleen een mooie tuin van, maar het werkt ook stressverlagend. Daar willen we even dieper op in gaan. We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt.

  

We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt. Vorig jaar werd in een internationaal onderzoek gekeken naar 22 voorafgaande studies over gezondheidsvoordelen van tuinieren. De conclusie: tuinieren verminderd inderdaad je stressniveau. De onderzoekers waren zo overtuigd van de voordelen van tuinieren, dat ze vinden dat overheden zouden moeten investeren om mensen aan te zetten om het regelmatiger te doen. Ze zijn ook grote voorstander van openbare tuinen waar mensen die zelf niet over een tuin beschikken, kunnen genieten van bezig zijn in de tuin. Twee grote studies in het Verenigd Koninkrijk (door The King’s Fund/National Garden Scheme en Natural England/MIND) toonden eveneens de voordelen van tuinieren aan bij het bestrijden van stress. Volgens een Nederlandse studie werd een beduidende verlaging in stress ontdek – gemeten aan de hand van cortisolniveau – wanneer de deelnemers tuinieren. In vergelijking met deelnemers die een boek lazen, waren ze veel meer ontspannen.

tuinieren werkt stressverlagend

 

Waarom zorgt tuinieren er nu voor dat we ons beter voelen? Hier zijn 5 grote factoren. Hier zijn 5 belangrijke factoren:

1 – Focus: Door ergens je zinnen op te zetten waar zorg en aandacht voor nodig is, schakelen we in ons hoofd alle problemen uit. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat tuinier hier beter voor was dan andere activiteiten.

2 – Creëren en verzorgen: Je tuin verzorgen gaat over creativiteit en verzorging. En als je inspanningen leiden tot iets moois, dan heb je een prachtige plaats om te ontspannen. Bovendien haal je er enorm veel voldoening uit.

3 – Lichamelijke beweging: Bewegen is een natuurlijke manier om je gemoed op te krikken. Maar als je een slechte dag achter de rug hebt, dan is tuinieren ook een manier om frustraties te ventileren in een positieve manier.

4 – Van het moment genieten: Noem het meditatie, noem het ‘mindfulness’, maar tuinieren geeft ons een gevoel van ruimte en tijd, weg van wat eerder gebeurde of later kan gebeuren. Al wat er toe doet is waar je op dat moment mee bezig bent.

5 – Buiten zijn: Frisse lucht, zonneschijn (of een bewolkte dag), in de natuur zijn, luisteren naar de vogels, met je handen in de aarde werken – al deze zaken zijn goed voor het welzijn. Je krijgt vitamine D, zuurstof en natuurlijke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel. Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.

 

Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.


Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.