5 redenen waarom tuinieren stressverlagend is

We houden van tuinieren. Je krijgt er niet alleen een mooie tuin van, maar het werkt ook stressverlagend. Daar willen we even dieper op in gaan. We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt.

  

We hebben het allemaal al eens meegemaakt … een mindere dag achter de rug of je voelt je niet 100% lekker in je vel, dus je gaat naar je tuin om er wat afleiding te zoeken. Niet veel later voel je je al een stuk beter. Dat gevoel van beter welzijn is niet ingebeeld. Er zijn heel wat onderzoeken en studies gedaan die bewijzen dat het echt werkt. Vorig jaar werd in een internationaal onderzoek gekeken naar 22 voorafgaande studies over gezondheidsvoordelen van tuinieren. De conclusie: tuinieren verminderd inderdaad je stressniveau. De onderzoekers waren zo overtuigd van de voordelen van tuinieren, dat ze vinden dat overheden zouden moeten investeren om mensen aan te zetten om het regelmatiger te doen. Ze zijn ook grote voorstander van openbare tuinen waar mensen die zelf niet over een tuin beschikken, kunnen genieten van bezig zijn in de tuin. Twee grote studies in het Verenigd Koninkrijk (door The King’s Fund/National Garden Scheme en Natural England/MIND) toonden eveneens de voordelen van tuinieren aan bij het bestrijden van stress. Volgens een Nederlandse studie werd een beduidende verlaging in stress ontdek – gemeten aan de hand van cortisolniveau – wanneer de deelnemers tuinieren. In vergelijking met deelnemers die een boek lazen, waren ze veel meer ontspannen.

tuinieren werkt stressverlagend

 

Waarom zorgt tuinieren er nu voor dat we ons beter voelen? Hier zijn 5 grote factoren. Hier zijn 5 belangrijke factoren:

1 – Focus: Door ergens je zinnen op te zetten waar zorg en aandacht voor nodig is, schakelen we in ons hoofd alle problemen uit. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat tuinier hier beter voor was dan andere activiteiten.

2 – Creëren en verzorgen: Je tuin verzorgen gaat over creativiteit en verzorging. En als je inspanningen leiden tot iets moois, dan heb je een prachtige plaats om te ontspannen. Bovendien haal je er enorm veel voldoening uit.

3 – Lichamelijke beweging: Bewegen is een natuurlijke manier om je gemoed op te krikken. Maar als je een slechte dag achter de rug hebt, dan is tuinieren ook een manier om frustraties te ventileren in een positieve manier.

4 – Van het moment genieten: Noem het meditatie, noem het ‘mindfulness’, maar tuinieren geeft ons een gevoel van ruimte en tijd, weg van wat eerder gebeurde of later kan gebeuren. Al wat er toe doet is waar je op dat moment mee bezig bent.

5 – Buiten zijn: Frisse lucht, zonneschijn (of een bewolkte dag), in de natuur zijn, luisteren naar de vogels, met je handen in de aarde werken – al deze zaken zijn goed voor het welzijn. Je krijgt vitamine D, zuurstof en natuurlijke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor een goed gevoel. Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.

 

Geen wonder dat een mens kan genieten van in de tuin zijn.


Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.