5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

1. Wanneer water geven?

Uw gazon is een ochtendtype. Het gazon krijgt het liefst vóór 10 uur 's morgens een flinke slok water. Dit omdat de koelere ochtendtemperaturen helpen om de verdamping te beperken, zodat uw gazon meer tijd krijgt om het water op te nemen. Bovendien blijft de grond koeler na een beregening, waardoor het gras beter beschermd is tegen de felle middagzon.

's Ochtends water geven helpt ook om ziekten te voorkomen. Grasbladen moeten 's nachts namelijk droog blijven, want een nat gazon creëert de optimale omstandigheden voor schimmels om te groeien.

2. Hoeveel water geven?

Als u wilt weten hoeveel water uw gras nodig heeft, luister en kijk dan naar uw gazon. Het plaatselijke klimaat, de grassoort en bodemtype spelen allemaal een rol bij het bepalen van de optimale hoeveelheid water. Zandgrond heeft 25 mm water nodig, terwijl kleigrond slechts 13 mm nodig heeft.

De eenvoudigste manier om te controleren hoeveel water u geeft, is een bak op het gazon te plaatsen met lijnen die de 25mm/13mm markeren. Wanneer de bak gevuld is tot het vereiste niveau voor uw bodemtype, kunt u stoppen met besproeien. Om te controleren of alle delen van uw gazon evenveel water krijgen, plaatst u containers in verschillende zones.

3. Hoe vaak water geven?

Goed beschaduwde tuinen hoeven minder vaak te worden besproeid dan gazons in direct zonlicht. In warmere plaatsen is het beter om gras op zandgrond drie keer per week en gras op kleigrond één keer per week te besproeien.

De snelste manier om te beoordelen of uw gras dorstig is? Controleer of het terugveert nadat er op is getrapt. Als het gras plat blijft liggen nadat er over gelopen is, betekent dit dat de sprieten uitgedroogd zijn.

Een ander teken dat uw gazon water nodig heeft, is wanneer de kleur dof wordt - en meer bruin of geel dan groen lijkt.

4. Grondregels voor beregening

Stokjes zijn niet alleen nuttig om chinees te eten. Ze zijn ook te gebruiken om het vochtgehalte van uw grond te controleren. De meeste gezonde graswortelsystemen hebben een diepte van 15 cm.

Om te controleren of uw gazon voldoende vocht krijgt om de eerste 15 cm van de grond door te dringen, duwt u een houten stokje in de bodem. Als het niet gemakkelijk die diepte bereikt, is de grond te droog en moet u langer water geven om ervoor te zorgen dat er voldoende vocht bij de graswortels komt. 

5. Beregeningsinstallatie onderhouden

Of u nu een ingegraven irrigatiesysteem gebruikt of een  draaiende sproeier die aan een tuinslang is gekoppeld. Vergeet niet om regelmatig het systeem te controleren.

Voor een optimale werking controleert u op lekken, verstoppingen en de waterverdeling. Als uw systeem filters gebruikt, reinigt u deze elk seizoen voor een zo lang mogelijke levensduur. Uw gras zal u er dankbaar voor zijn!

Een periode met veel regen? Laat moeder natuur dan het werk van u over nemen.

TIP: vang regenwater op in een ton om bloemen en planten met de gieter water te geven.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.