Wat te doen in je tuin voor de vakantie

Met je hoofd zit je al op je vakantiebestemming. Een ding is zeker, we willen even weg van de dagelijkse sleur en klusjes in en rond het huis en genieten van ontspanning en avontuur. Op reis is je tuin verre van een van je zorgen. En dat is terecht, want met enkele trucjes kun je zonder zorgen je koffers pakken en ervan verzekerd zijn dat je tuin er gezond en wel zal uitzien bij je terugkomst.

Wat je allemaal op voorhand moet doen, is afhankelijk van de duur van je reis. Een korte trip is makkelijker voor te bereiden dan een reis van twee of meer weken. Voor een lange afwezigheid moet je je vertrek grondig voorbereiden, om zo te voorkomen dat al het harde werk dat het afgelopen jaar in je tuin teniet wordt gedaan. Hier volgt een overzichtje van de voorbereidende tuinklussen voor je vertrek op vakantie.

Scharen klaar, tijd voor zomersnoei

 

Je aanstaande vakantie zal je ver van huis houden dus voor je vertrekt, maak je best nog tijd om meerjarigen bij te snoeien. De bloei is voorbij, dus wanneer je nu terugsnoeit, kun je nog van een tweede, latere bloei genieten, zoals bij sneeuwklokjes, geraniums, hortensia’s, sleutelbloemen, klaprozen en andere bloemen die populair zijn in Noord-Europa dankzij hun structuur, textuur en schoonheid.

In juli of augustus kun je ook heggen en groenblijvende struiken terug in vorm brengen, net als andere heesters en populaire in vorm gesnoeide buxus en taxus.

Gebruik een kleine snoeischaar om de verwelkte bloembladen van rozen en éénjarigen in vazen en bloembedden weg te halen. Tot slot kun je ook de bomen een beurt geven, maar enkel de lange uitlopers en dubbele knoppen mogen worden afgeknipt.

vakantie checklist tuin zomer snoeien planten

Bewateren, wie zorgt ervoor?

Vaak wordt een familielid of buur gevraagd om de planten tijdig te voorzien van water terwijl je op reis bent. Is het niet mogelijk om iemand anders in te schakelen? Dan kan een automatisch beregeningssysteem een oplossing bieden. Zo blijft je gazon groen en je bloembedden en moestuin in volle groei. Je stelt zelf in wanneer en hoe lang er water moet worden gegeven.

Druppelirrigatie is ideaal voor planten in vazen, in de serre of op het balkon. Voor je moestuin kun je ook een ondergronds irrigatiesysteem aanleggen, zodat je zonder zorgen op vakantie kan gaan wanneer en hoe lang je maar wilt. In serres wordt soms ook gebruik gemaakt van een automatische verstuiver.

Wanneer je vetplanten hebt, dan hoeft je hier niet aan te denken. Zij slaan water op om droge periodes te doorstaan.

 

vakantie checklist tuin zomer water planten begieten

Moestuin en bloemperken: mulch tegen droogte en onkruid

 

Ala Meilland, de derde grootste rozenkweker ter wereld zei tijdens een interview: “Tuinbouw is eenvoudig: het is iets van 100 lessen – één les per jaar.” Een ironische manier om te zeggen dat het veel geduld vraagt en niet altijd loop zoals je het verwacht.

Aan de andere kant zouden niet zoveel mensen van tuinieren houden als het te eenvoudig was. Iedereen doet op zijn eigen manier er alles aan om de tuin mooi te houden.

Voor je op reis vertrekt, pluk je alle rijpe vruchten en groenten – behalve als iemand anders dit kan doen terwijl je weg bent. Anders gaan ze zeker verloren.

Eens we de meest geschikte watervoorziening hebben gekozen, hoeven we enkel nog te voorkomen dat onkruid de bovenhand gaat nemen. Hiervoor hebben we mulch nodig.

Het is een milieuvriendelijke en vaak gebruikte methode. Je bedekt de blootliggende aarde rond de planten met houtsnippers – bijvoorbeeld verhakseld snoeiafval of dennenschors. Een laag van 5 cm is voldoende.

Door de ondergrond af te schermen, voorkom je de groei van onkruid – dat niet groeit zonder zonlicht – maar zorg je er ook voor dat het water uit de bodem minder snel verdampt.

Voor de moestuin kun je ook strooi gebruiken dat je afdekt met dampdoorlatende tuinfolie

 

vakantie checklist tuin zomer moestuin mulch tegen droogte

Gras maaien gaat automatisch

Met een robotmaaier hoef je bij je terugkeer niet meer te de handen uit de mouwen te steken om zelf het gras te maaien. Deze slimme machine blijft het maaischema volgen dat je op voorhand ingesteld hebt, ook wanneer je niet thuis bent. Zo kom je steeds thuis bij een netjes gemaaid gazon.

Dankzij de anti-diefstalbeveiliging kun je met een gerust hart je robotgrasmaaier achterlaten. Bepaalde modellen kun je ook via de app op je smartphone gaan volgen. 

 

vakantie checklist tuin zomer gras maaien robot stiga autoclip

 

Klaar om op vakantie te vertrekken? Geniet zonder zorgen, want je tuin is goed voorbereid!

 

Producten in dit artikel
AUTOCLIP M5
Robotmaaier
999,00 €
AUTOCLIP 230 S
Robotmaaier
1.999,00 €
AUTOCLIP 550 SG
Robotmaaier
3.599,00 €
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Tuinkalender augustus

Augustus is een gemengde periode op de tuinkalender. Er zijn veel bloemen en vruchten om van te genieten, en er is wat snoeiwerk en onderhoud. Laten we aan de slag gaan.

MEER WETEN
De belangrijkste tuinklussen voor juli

Een tuin in juli is een lust voor het oog. Er zijn heel wat prachtige planten te bewonderen en je geniet van heerlijke oogst uit je groentetuin. Om van juli de beste tuinmaand tot nu toe te maken, volgt u deze tips.

MEER WETEN
Juni in uw tuin - klaar voor de zomer?

In de eerste maand van de zomer komt uw tuin tot leven. Hier de beste tuintips voor juni, zodat uw tuin er op zijn best blijft uitzien.

MEER WETEN
Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


MEER WETEN
De tuinkalender voor April

In april is de lente aangebroken in de tuin en er zijn tal van manieren om optimaal van de vroege zonneschijn en aprilse grillen te profiteren. Hier zijn onze tuintips voor april.

MEER WETEN
Waarom kiezen voor een tuinmachine op accu?

Krachtige batterijen zijn nu compact en licht genoeg om in een grasmaaier of draagbaar tuingereedschap te gebruiken. Geniet mee van het gemak van tuinieren met accupower. Alle voordelen vind je hier op een rij:

MEER WETEN
Maart in de tuin: werk aan de winkel

Nu de eerste lentekriebels zich laten voelen, zijn er in maart een heleboel tuinklusjes uit te voeren. Van het planten van winterharde eenjarigen tot het aanpakken van opkomend ongedierte. Hier zijn onze beste tuintips voor maart.

MEER WETEN
Herfst, tijd om je tuin voor te bereiden

In elk seizoen is er wel wat te doen als je een prachtige tuin wilt. De herfst en winter brengen een extra uitdaging voor de planten en het gazon. Zodra de lente en zomer voorbij zijn, komen de meeste mensen niet vaak werk meer in hun tuin. Maar er valt nog heel wat te beleven.
Dus, haal alles wat je kunt uit de laatste dagen met mild weer. Hier alvast een handige checklist voor tuinieren in het najaar.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.