Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Wat te doen in je tuin voor de vakantie

Met je hoofd zit je al op je vakantiebestemming. Een ding is zeker, we willen even weg van de dagelijkse sleur en klusjes in en rond het huis en genieten van ontspanning en avontuur. Op reis is je tuin verre van een van je zorgen. En dat is terecht, want met enkele trucjes kun je zonder zorgen je koffers pakken en ervan verzekerd zijn dat je tuin er gezond en wel zal uitzien bij je terugkomst.

Wat je allemaal op voorhand moet doen, is afhankelijk van de duur van je reis. Een korte trip is makkelijker voor te bereiden dan een reis van twee of meer weken. Voor een lange afwezigheid moet je je vertrek grondig voorbereiden, om zo te voorkomen dat al het harde werk dat het afgelopen jaar in je tuin teniet wordt gedaan. Hier volgt een overzichtje van de voorbereidende tuinklussen voor je vertrek op vakantie.

Scharen klaar, tijd voor zomersnoei

 

Je aanstaande vakantie zal je ver van huis houden dus voor je vertrekt, maak je best nog tijd om meerjarigen bij te snoeien. De bloei is voorbij, dus wanneer je nu terugsnoeit, kun je nog van een tweede, latere bloei genieten, zoals bij sneeuwklokjes, geraniums, hortensia’s, sleutelbloemen, klaprozen en andere bloemen die populair zijn in Noord-Europa dankzij hun structuur, textuur en schoonheid.

In juli of augustus kun je ook heggen en groenblijvende struiken terug in vorm brengen, net als andere heesters en populaire in vorm gesnoeide buxus en taxus.

Gebruik een kleine snoeischaar om de verwelkte bloembladen van rozen en éénjarigen in vazen en bloembedden weg te halen. Tot slot kun je ook de bomen een beurt geven, maar enkel de lange uitlopers en dubbele knoppen mogen worden afgeknipt.

vakantie checklist tuin zomer snoeien planten

Bewateren, wie zorgt ervoor?

Vaak wordt een familielid of buur gevraagd om de planten tijdig te voorzien van water terwijl je op reis bent. Is het niet mogelijk om iemand anders in te schakelen? Dan kan een automatisch beregeningssysteem een oplossing bieden. Zo blijft je gazon groen en je bloembedden en moestuin in volle groei. Je stelt zelf in wanneer en hoe lang er water moet worden gegeven.

Druppelirrigatie is ideaal voor planten in vazen, in de serre of op het balkon. Voor je moestuin kun je ook een ondergronds irrigatiesysteem aanleggen, zodat je zonder zorgen op vakantie kan gaan wanneer en hoe lang je maar wilt. In serres wordt soms ook gebruik gemaakt van een automatische verstuiver.

Wanneer je vetplanten hebt, dan hoeft je hier niet aan te denken. Zij slaan water op om droge periodes te doorstaan.

 

vakantie checklist tuin zomer water planten begieten

Moestuin en bloemperken: mulch tegen droogte en onkruid

 

Ala Meilland, de derde grootste rozenkweker ter wereld zei tijdens een interview: “Tuinbouw is eenvoudig: het is iets van 100 lessen – één les per jaar.” Een ironische manier om te zeggen dat het veel geduld vraagt en niet altijd loop zoals je het verwacht.

Aan de andere kant zouden niet zoveel mensen van tuinieren houden als het te eenvoudig was. Iedereen doet op zijn eigen manier er alles aan om de tuin mooi te houden.

Voor je op reis vertrekt, pluk je alle rijpe vruchten en groenten – behalve als iemand anders dit kan doen terwijl je weg bent. Anders gaan ze zeker verloren.

Eens we de meest geschikte watervoorziening hebben gekozen, hoeven we enkel nog te voorkomen dat onkruid de bovenhand gaat nemen. Hiervoor hebben we mulch nodig.

Het is een milieuvriendelijke en vaak gebruikte methode. Je bedekt de blootliggende aarde rond de planten met houtsnippers – bijvoorbeeld verhakseld snoeiafval of dennenschors. Een laag van 5 cm is voldoende.

Door de ondergrond af te schermen, voorkom je de groei van onkruid – dat niet groeit zonder zonlicht – maar zorg je er ook voor dat het water uit de bodem minder snel verdampt.

Voor de moestuin kun je ook strooi gebruiken dat je afdekt met dampdoorlatende tuinfolie

 

vakantie checklist tuin zomer moestuin mulch tegen droogte

Gras maaien gaat automatisch

Met een robotmaaier hoef je bij je terugkeer niet meer te de handen uit de mouwen te steken om zelf het gras te maaien. Deze slimme machine blijft het maaischema volgen dat je op voorhand ingesteld hebt, ook wanneer je niet thuis bent. Zo kom je steeds thuis bij een netjes gemaaid gazon.

Dankzij de anti-diefstalbeveiliging kun je met een gerust hart je robotgrasmaaier achterlaten. Bepaalde modellen kun je ook via de app op je smartphone gaan volgen. 

 

vakantie checklist tuin zomer gras maaien robot stiga autoclip

 

Klaar om op vakantie te vertrekken? Geniet zonder zorgen, want je tuin is goed voorbereid!

 

Producten in dit artikel
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP M5
Robotmaaier
€ 999,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP 230 S
Robotmaaier
€ 1.999,00
Niet online beschikbaar
  • Accu kit inbegrepen
AUTOCLIP 550 SG
Robotmaaier
€ 3.599,00
Niet online beschikbaar
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Veilig betalen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.