Wat te doen in je tuin voor de vakantie

Met je hoofd zit je al op je vakantiebestemming. Een ding is zeker, we willen even weg van de dagelijkse sleur en klusjes in en rond het huis en genieten van ontspanning en avontuur. Op reis is je tuin verre van een van je zorgen. En dat is terecht, want met enkele trucjes kun je zonder zorgen je koffers pakken en ervan verzekerd zijn dat je tuin er gezond en wel zal uitzien bij je terugkomst.

Wat je allemaal op voorhand moet doen, is afhankelijk van de duur van je reis. Een korte trip is makkelijker voor te bereiden dan een reis van twee of meer weken. Voor een lange afwezigheid moet je je vertrek grondig voorbereiden, om zo te voorkomen dat al het harde werk dat het afgelopen jaar in je tuin teniet wordt gedaan. Hier volgt een overzichtje van de voorbereidende tuinklussen voor je vertrek op vakantie.

Scharen klaar, tijd voor zomersnoei

 

Je aanstaande vakantie zal je ver van huis houden dus voor je vertrekt, maak je best nog tijd om meerjarigen bij te snoeien. De bloei is voorbij, dus wanneer je nu terugsnoeit, kun je nog van een tweede, latere bloei genieten, zoals bij sneeuwklokjes, geraniums, hortensia’s, sleutelbloemen, klaprozen en andere bloemen die populair zijn in Noord-Europa dankzij hun structuur, textuur en schoonheid.

In juli of augustus kun je ook heggen en groenblijvende struiken terug in vorm brengen, net als andere heesters en populaire in vorm gesnoeide buxus en taxus.

Gebruik een kleine snoeischaar om de verwelkte bloembladen van rozen en éénjarigen in vazen en bloembedden weg te halen. Tot slot kun je ook de bomen een beurt geven, maar enkel de lange uitlopers en dubbele knoppen mogen worden afgeknipt.

vakantie checklist tuin zomer snoeien planten

Bewateren, wie zorgt ervoor?

Vaak wordt een familielid of buur gevraagd om de planten tijdig te voorzien van water terwijl je op reis bent. Is het niet mogelijk om iemand anders in te schakelen? Dan kan een automatisch beregeningssysteem een oplossing bieden. Zo blijft je gazon groen en je bloembedden en moestuin in volle groei. Je stelt zelf in wanneer en hoe lang er water moet worden gegeven.

Druppelirrigatie is ideaal voor planten in vazen, in de serre of op het balkon. Voor je moestuin kun je ook een ondergronds irrigatiesysteem aanleggen, zodat je zonder zorgen op vakantie kan gaan wanneer en hoe lang je maar wilt. In serres wordt soms ook gebruik gemaakt van een automatische verstuiver.

Wanneer je vetplanten hebt, dan hoeft je hier niet aan te denken. Zij slaan water op om droge periodes te doorstaan.

 

vakantie checklist tuin zomer water planten begieten

Moestuin en bloemperken: mulch tegen droogte en onkruid

 

Ala Meilland, de derde grootste rozenkweker ter wereld zei tijdens een interview: “Tuinbouw is eenvoudig: het is iets van 100 lessen – één les per jaar.” Een ironische manier om te zeggen dat het veel geduld vraagt en niet altijd loop zoals je het verwacht.

Aan de andere kant zouden niet zoveel mensen van tuinieren houden als het te eenvoudig was. Iedereen doet op zijn eigen manier er alles aan om de tuin mooi te houden.

Voor je op reis vertrekt, pluk je alle rijpe vruchten en groenten – behalve als iemand anders dit kan doen terwijl je weg bent. Anders gaan ze zeker verloren.

Eens we de meest geschikte watervoorziening hebben gekozen, hoeven we enkel nog te voorkomen dat onkruid de bovenhand gaat nemen. Hiervoor hebben we mulch nodig.

Het is een milieuvriendelijke en vaak gebruikte methode. Je bedekt de blootliggende aarde rond de planten met houtsnippers – bijvoorbeeld verhakseld snoeiafval of dennenschors. Een laag van 5 cm is voldoende.

Door de ondergrond af te schermen, voorkom je de groei van onkruid – dat niet groeit zonder zonlicht – maar zorg je er ook voor dat het water uit de bodem minder snel verdampt.

Voor de moestuin kun je ook strooi gebruiken dat je afdekt met dampdoorlatende tuinfolie

 

vakantie checklist tuin zomer moestuin mulch tegen droogte

Gras maaien gaat automatisch

Met een robotmaaier hoef je bij je terugkeer niet meer te de handen uit de mouwen te steken om zelf het gras te maaien. Deze slimme machine blijft het maaischema volgen dat je op voorhand ingesteld hebt, ook wanneer je niet thuis bent. Zo kom je steeds thuis bij een netjes gemaaid gazon.

Dankzij de anti-diefstalbeveiliging kun je met een gerust hart je robotgrasmaaier achterlaten. Bepaalde modellen kun je ook via de app op je smartphone gaan volgen. 

 

vakantie checklist tuin zomer gras maaien robot stiga autoclip

 

Klaar om op vakantie te vertrekken? Geniet zonder zorgen, want je tuin is goed voorbereid!

 

Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.