Laat je tuin bloeien en start in januari

In de winter is er niet zo veel te doen in de tuin. Wil je toch je groene vingers laten werken in de koude periode? Dan kun je alvast beginnen met deze klusjes.

Zaaien is een van die klussen. Heb je een tuinkas? Dan kunnen bepaalde soorten groenten al planten in januari. Denk maar aan kool, bloemkool en sla. Gebruik je oudere zaden? Dan doe je best eerst een kiemtest. Maak daarvoor een stukje keukenrol vochtig en verdeel er wat zaadjes over. Beginnen de zaden na een tijd te kiemen? Dan kun je ze nog voor je moestuin gebruiken.

Voorbereiding op het zaaien

Bepaalde zomerbloeiers kun je al voorzaaien. Zijn geraniums jouw ding? Dan kun je daar nu al mee beginnen. Let er wel op dat je een warme, afgeschermde plaats nodig hebt om in het voorjaar te zaaien. Denk maar aan een serre of zuidgerichte vensterbank. Geen geschikte plaats? Dan wacht je nog even af en koop je later een een prachtige geranium.

Tuinkas serre met groene planten en zonlicht

In deze tijd van het jaar is de grootste moeilijkheid om te zaaien het weinige zonlicht. Fijne zaden en zaden die veel zonlicht nodig hebben om te kiemen, dek je beter niet af. Ze hebben wat meer aandacht nodig dan grote zaden. Zorg dat de kleine zaadjes niet te dicht bij elkaar liggen. Daarvoor meng je de zaden met zand. Zo krijgen ze genoeg licht en zuurstof. De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 14 en 18°C. Eens de zaden beginnen kiemen, verpot je de kiemplantjes die te dicht op elkaar groeien. Zo hebben ze de nodige plaats om te groeien.

Planten stekken of vermeerderen

Handen met aarde en kleine groene plantjes

Een andere manier om planten te kweken is stekken nemen en vermeerderen. Soorten zoals de wilg, bessenstruiken, klimrozen enz. zijn gemakkelijk te vermeerderen. Snijd een stek van het houterige deel van de plant en plaats het in een diepe put in de grond. Zorg ervoor dat twee derden van de stek in de grond zit begraven. Vul de put met een mengsel van aarde en zand en druk stevig aan.

hand lavendel plant vrouw glimlach

Stekken met wortels

Houtige planten vermeerder je met de wortels. De beste maand daarvoor is januari, zolang de wortels bereikbaar zijn. Snijd een deel van ongeveer 5 cm van de wortel. Plaats het op de oorspronkelijke diepte in een pot met een mengsel van zand en turf. Houd de pot op een koele maar vorstvrije plaats en geef regelmatig wat water. Eens de zaailing gevestigd is en begint te groeien, verplaats je hem naar een grotere pot. Zo krijgt de plant de nodige plaats om te bloeien.

Groene boom wortels

De schoonheid van kweken is het resultaat - niet het zaaien. Elke tuinliefhebber kijkt uit naar de lentebloei. Kweek je zelf planten vanaf de zaadjes of stekken? Dan zal het verlangen en de voldoening dubbel zo groot zijn.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.