Laat je tuin bloeien en start in januari

In de winter is er niet zo veel te doen in de tuin. Wil je toch je groene vingers laten werken in de koude periode? Dan kun je alvast beginnen met deze klusjes.

Zaaien is een van die klussen. Heb je een tuinkas? Dan kunnen bepaalde soorten groenten al planten in januari. Denk maar aan kool, bloemkool en sla. Gebruik je oudere zaden? Dan doe je best eerst een kiemtest. Maak daarvoor een stukje keukenrol vochtig en verdeel er wat zaadjes over. Beginnen de zaden na een tijd te kiemen? Dan kun je ze nog voor je moestuin gebruiken.

Voorbereiding op het zaaien

Bepaalde zomerbloeiers kun je al voorzaaien. Zijn geraniums jouw ding? Dan kun je daar nu al mee beginnen. Let er wel op dat je een warme, afgeschermde plaats nodig hebt om in het voorjaar te zaaien. Denk maar aan een serre of zuidgerichte vensterbank. Geen geschikte plaats? Dan wacht je nog even af en koop je later een een prachtige geranium.

Tuinkas serre met groene planten en zonlicht

In deze tijd van het jaar is de grootste moeilijkheid om te zaaien het weinige zonlicht. Fijne zaden en zaden die veel zonlicht nodig hebben om te kiemen, dek je beter niet af. Ze hebben wat meer aandacht nodig dan grote zaden. Zorg dat de kleine zaadjes niet te dicht bij elkaar liggen. Daarvoor meng je de zaden met zand. Zo krijgen ze genoeg licht en zuurstof. De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 14 en 18°C. Eens de zaden beginnen kiemen, verpot je de kiemplantjes die te dicht op elkaar groeien. Zo hebben ze de nodige plaats om te groeien.

Planten stekken of vermeerderen

Handen met aarde en kleine groene plantjes

Een andere manier om planten te kweken is stekken nemen en vermeerderen. Soorten zoals de wilg, bessenstruiken, klimrozen enz. zijn gemakkelijk te vermeerderen. Snijd een stek van het houterige deel van de plant en plaats het in een diepe put in de grond. Zorg ervoor dat twee derden van de stek in de grond zit begraven. Vul de put met een mengsel van aarde en zand en druk stevig aan.

hand lavendel plant vrouw glimlach

Stekken met wortels

Houtige planten vermeerder je met de wortels. De beste maand daarvoor is januari, zolang de wortels bereikbaar zijn. Snijd een deel van ongeveer 5 cm van de wortel. Plaats het op de oorspronkelijke diepte in een pot met een mengsel van zand en turf. Houd de pot op een koele maar vorstvrije plaats en geef regelmatig wat water. Eens de zaailing gevestigd is en begint te groeien, verplaats je hem naar een grotere pot. Zo krijgt de plant de nodige plaats om te bloeien.

Groene boom wortels

De schoonheid van kweken is het resultaat - niet het zaaien. Elke tuinliefhebber kijkt uit naar de lentebloei. Kweek je zelf planten vanaf de zaadjes of stekken? Dan zal het verlangen en de voldoening dubbel zo groot zijn.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Hoe start ik mijn kettingzaag?

Je kettingzaag is volledig klaar voor gebruik. Maar hoe start je het toestel nu veilig en correct op? Hier een handig stappenplan voor verschillende types kettingzagen: elektrisch met snoer, batterijaangedreven en met benzinemotor.

MEER WETEN
Zo kies je de juiste kettingzaag

De kettingzaag is onmisbaar gereedschap om efficiënt en snel hout te zagen en takken te snoeien. Er zijn drie soorten, afhankelijk van het type motor: benzine, elektrisch en batterijaangedreven. Hoe kies je de ideale kettingzaag? Dat ontdek je in deze blog.

MEER WETEN
Welke olie en brandstof voor je tweetakt tuinmachines?

Voor gemotoriseerd tuingereedschap met benzinemotor heb je olie en brandstof nodig. In een vorig blogartikel las je al welke de geschikte is voor jouw grasmaaier. Nu nemen we handgedragen tuinmachines onder de loep. Dus heb je een kettingzaag, bosmaaier of heggenschaar en wil je weten welke olie en benzine je moet gebruiken? Lees dan zeker verder.

MEER WETEN
De meest gestelde vragen over een grasmaaier

Heb je een vraag of twijfels over de aankoop van een nieuwe grasmaaier? Of heb je al een grasmachine, maar wil je er zeker van zijn dat je alles "volgens het boekje" doet? Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over gazonmaaiers ... en de antwoorden!

MEER WETEN
Maart, da's de tijd om te verticuteren

Eindelijk, maart is aangebroken! Ondanks het onvermijdelijke slechte weer is er een deel de tuinier in je die je instinctief vertelt dat het tijd is om aan het werk te gaan! Er is misschien erg veel te doen, maar deze periode is het moment om je gazon voor te bereiden om het te laten gedijen in het groeiseizoen. Onderneem op tijd de nodige stappen, en weldra kun je achterover leunen en de vruchten plukken van je inspanningen!

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin