Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

Laat je tuin bloeien en start in januari

In de winter is er niet zo veel te doen in de tuin. Wil je toch je groene vingers laten werken in de koude periode? Dan kun je alvast beginnen met deze klusjes.

Zaaien is een van die klussen. Heb je een tuinkas? Dan kunnen bepaalde soorten groenten al planten in januari. Denk maar aan kool, bloemkool en sla. Gebruik je oudere zaden? Dan doe je best eerst een kiemtest. Maak daarvoor een stukje keukenrol vochtig en verdeel er wat zaadjes over. Beginnen de zaden na een tijd te kiemen? Dan kun je ze nog voor je moestuin gebruiken.

Voorbereiding op het zaaien

Bepaalde zomerbloeiers kun je al voorzaaien. Zijn geraniums jouw ding? Dan kun je daar nu al mee beginnen. Let er wel op dat je een warme, afgeschermde plaats nodig hebt om in het voorjaar te zaaien. Denk maar aan een serre of zuidgerichte vensterbank. Geen geschikte plaats? Dan wacht je nog even af en koop je later een een prachtige geranium.

Tuinkas serre met groene planten en zonlicht

In deze tijd van het jaar is de grootste moeilijkheid om te zaaien het weinige zonlicht. Fijne zaden en zaden die veel zonlicht nodig hebben om te kiemen, dek je beter niet af. Ze hebben wat meer aandacht nodig dan grote zaden. Zorg dat de kleine zaadjes niet te dicht bij elkaar liggen. Daarvoor meng je de zaden met zand. Zo krijgen ze genoeg licht en zuurstof. De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 14 en 18°C. Eens de zaden beginnen kiemen, verpot je de kiemplantjes die te dicht op elkaar groeien. Zo hebben ze de nodige plaats om te groeien.

Planten stekken of vermeerderen

Handen met aarde en kleine groene plantjes

Een andere manier om planten te kweken is stekken nemen en vermeerderen. Soorten zoals de wilg, bessenstruiken, klimrozen enz. zijn gemakkelijk te vermeerderen. Snijd een stek van het houterige deel van de plant en plaats het in een diepe put in de grond. Zorg ervoor dat twee derden van de stek in de grond zit begraven. Vul de put met een mengsel van aarde en zand en druk stevig aan.

hand lavendel plant vrouw glimlach

Stekken met wortels

Houtige planten vermeerder je met de wortels. De beste maand daarvoor is januari, zolang de wortels bereikbaar zijn. Snijd een deel van ongeveer 5 cm van de wortel. Plaats het op de oorspronkelijke diepte in een pot met een mengsel van zand en turf. Houd de pot op een koele maar vorstvrije plaats en geef regelmatig wat water. Eens de zaailing gevestigd is en begint te groeien, verplaats je hem naar een grotere pot. Zo krijgt de plant de nodige plaats om te bloeien.

Groene boom wortels

De schoonheid van kweken is het resultaat - niet het zaaien. Elke tuinliefhebber kijkt uit naar de lentebloei. Kweek je zelf planten vanaf de zaadjes of stekken? Dan zal het verlangen en de voldoening dubbel zo groot zijn.

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.