Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

Maak de weg vrij

Voordat u aan uw eerste maaibeurt begint, is het goed om uw gazon te controleren op stenen en andere harde voorwerpen, zoals dennenappels, die uw grasmaaier kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat u boomtakken, stokken en twijgen verwijdert die de het maaipad van uw grasmaaier kunnen belemmeren.

Ook bestaat de kans dat in de winter kleine dieren een nest hebben gemaakt in uw tuin. Dus zorg ervoor dat er geen slapende wezentjes zijn in de zones die u wilt gaan maaien.

Bescherm uw gazon

Profiteer van de zon in februari en wacht op een droge dag voordat u gaat maaien. U maait het gras dan veel gemakkelijker recht af omdat de grassprieten rechtop staan en minder snel aan elkaar plakken tijdens het maaien. Maaien bij slecht weer kan het gras verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor parasieten.

Maai in het begin niet te laag

Zorg ervoor dat u niet meer dan een derde van de grashoogte in één keer weghaalt. Stel bij lang gras de maaihoogte in op de maximale hoogte en verlaag de maaihoogte geleidelijk bij elke maaibeurt. Dit zorgt ervoor dat het gras voldoende oppervlak behoudt om zonlicht om te zetten in de brandstof die het nodig heeft om te groeien.

Gebruik bij voorkeur geen mulchmaaier bij de eerste maaibeurt. Grote hoeveelheden lang grasmaaisel op de grond blokkeren de luchtstroom en belemmeren de waterinfiltratie. Dit zijn beide belangrijke processen, vooral in deze tijd van het jaar waarin het gras zich herstelt van het barre winterweer.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.