Voorkom deze veel gemaakte fouten bij het maaien

Grasmaaien doe je niet alleen voor het uitzicht van je gazon. Een goed gemaaid grastapijt is dikker en sterker met minder onkruid en viltvorming. Hieronder de meest gemaakte fouten die je kunt voorkomen voor een beter maairesultaat.  

 

Om op een degelijke manier voor je gras te zorgen, moet je eerst de hoogte en frequentie afstellen op basis van volgende kenmerken:

  • dominante grassoort;
  • gebruik van het gazon;
  • type meststof;
  • weersomstandigheden;
  • intensiteit van het onderhoud van het gazon.

De maaihoogte is de meest belangrijke factor. De ideale hoogte kiezen is een kwestie van wikken en wegen. Pas de snijhoogte aan zodat deze niet te hoog genoeg staat, volgens het gebruik van het gazon, maar ook niet te laag, zodat je de grassprieten niet gaat beschadigen.

Om het gras op de gewenste hoogte te houden, moet je de frequentie van je maaibeurt gaan bepalen. Hoe vaak je moet maaien, is afhankelijk van hoe snel het gras groeit en waarvoor het gazon wordt gebruikt.

De meest voorkomende fout

Vaak gaan de mensen te veel van de hoogte van het gras in één keer wegnemen. Door zoveel van de grassprieten te gaan verwijderen, ga je het gazon gaan beschadigen. Deze fout heeft twee oorzaken:

de juiste maaihoogte instellen van het mes van de grasmaaier

 

Systematische fout: wanneer de maaifrequentie te laag is. 

Wanneer je te weinig maait in verhouding tot de groei van het gras. Het gras is dan te hoog voor de gewoonlijke hoogte waarop je grasmaaier is ingesteld en er wordt te veel van het gras in één keer afgehaald. Stel de maaihoogte in op de hoogste positie en maai evenuteel in een tweede beurt op de gewoonlijke snijhoogte. Plan de volgende maaibeurt vroeger, zodat het gras niet te hoog staat en je weer op de standaard hoogte kunt maaien.

Occasionele fout: als je door omstandigheden (slecht weer, reis, etc.) een maaibeurt hebt overgeslagen of moeten uitstellen, maar de maaihoogte niet aanpast.

Zorg er in dit geval voor dat je nooit meer dan 1/3 van de hoogte van het gras in één keer afmaait, maar doe het desnoods in twee keer. Maaien is belastend voor het gras, waardoor er enkele dagen nodig kunnen zijn om het gazon zichzelf te herstellen. Door te maaien neem je namelijk heel wat van de capaciteit voor fotosynthese af van de grasplantjes. Het gras kan dus minder goed zonlicht opnemen, wat de groei gaat remmen.

Door te laag te maaien neem je de eigenlijke grassprieten weg, waardoor enkel de bruine onderkant nog overblijft. Dit heet scalping.  Een ongewenst effect dat enkele dagen voor een lelijk uitziend grastapijt kan zorgen. Door enkel het bovenste deel van de grassprieten af te maaien, voorkom je dit en kan het gras gezonder en dikker groeien.

De vaakst voorkomende fout is dus het met opzet kiezen voor een lage snijhoogte. Dit wordt meestal gedaan om een bruikbaarder gazon te hebben of om het esthetische uitzicht te verbeteren, maar vooral om het aantal maaibeurten te beperken. Maar het doet eigenlijk de bedoeling teniet.  Want door de maaihoogte te laag in te stellen, krijg je meer ander onderhoud aan je gazon: aangepaste bemesting, voldoende irrigatie, ontmossen, beluchten, topdressing, etc. Hierdoor besteed je meer tijd aan het bijkomend onderhoud dat je eigenlijk zou uitsparen door eens vaker te maaien.

gazon maaien gras te kort knippen maaihoogte

 

Dus denk eraan, als je een laag gemaaid gazon wilt, zal je gewoon regelmatiger moeten maaien om schade aan het gazon te voorkomen. Met de juiste dosis aandacht en een degelijke grasmaaier kun je een prachtig grastapijt bekomen, waar je minder vaak extra onderhoud aan hebt.

Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Voor- en nadelen van mulchen

Mulchmaaiers bieden ongeveer 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft om te gedijen. Maar is een mulchmaaier altijd de slimste keuze? In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van mulchen, zodat u de juiste beslissing voor uw gazon neemt.

MEER WETEN
Bescherm uw gazon tegen onkruid in het na- en het voorjaar

Niet te warm en niet te koud. Het najaar en het voorjaar kunnen aanvoelen als perfect tuinweer, maar de mildere temperaturen kunnen vervelend onkruid aanmoedigen om te groeien in uw gazon. Lees onze gids over manieren om uw gazon te beschermen tegen onkruid.

MEER WETEN
Uw gids voor de beste maaimethode

Een fout die vaak wordt gemaakt door mensen wanneer ze hun gazon maaien, is dat ze in één keer te veel van de grashoogte verwijderen. Lees verder om te ontdekken waarom het verwijderen van alleen het bovenste derde deel van uw gras bij elke maaibeurt zo goed is voor de gezondheid van uw gazon.

MEER WETEN
Wanneer en hoe bomen snoeien?

Het snoeien van bomen vereist een andere aanpak dan het snoeien van planten. Een verkeerd gesnoeide plant komt wel weer op, maar snoeit u een boom niet goed, dan kan deze dood gaan. In deze gids leert u wanneer en hoe u bomen het best snoeit.

MEER WETEN
10 tips voor veilig gebruik van chemische tuinproducten

Het is heel belangrijk dat u uw planten beschermt tegen ziektes, maar hoe weet u nu wat de veiligste en meest effectieve aanpak is, vooral als het gaat om het gebruik van chemicaliën? We hebben een gebruiksvriendelijke handleiding gemaakt over veilig gebruik van insecticiden en pesticiden, zodat u deze vol vertrouwen kunt aanschaffen en inzetten.

MEER WETEN
Hongerige planten na de winter voeden

De lente is het meest actieve groeiseizoen van het jaar. Planten die de hele koude winter in rust waren, worden wakker en hebben soms extra voedsel nodig. Volg onze gids over het gebruik van meststoffen – en help uw tuin fit en klaar te maken voor de zomer en het lange bloeiseizoen.

MEER WETEN
Snoeien of niet snoeien? Uw vragen beantwoord

Snoeien doet wonderen voor de tuin. Het zorgt voor meer bloemen en een geweldige fruitoogst. Volg deze beproefde tips in februari en word in de lente en zomer beloond met planten die prachtig in bloei staan.

MEER WETEN
Uw gazon voorbereiden op de eerste maaibeurt van het seizoen

Februari is de perfecte tijd om na de lange winterrust wat aandacht te geven aan uw gazon. Maar voordat u het gras voor de eerste keer maait, is het belangrijk om wat voorbereidingen te treffen en eventuele obstakels weg te halen. Lees onze tips om uw gazon én uw grasmaaier te beschermen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.