Voorkom deze veel gemaakte fouten bij het maaien

Grasmaaien doe je niet alleen voor het uitzicht van je gazon. Een goed gemaaid grastapijt is dikker en sterker met minder onkruid en viltvorming. Hieronder de meest gemaakte fouten die je kunt voorkomen voor een beter maairesultaat.  

 

Om op een degelijke manier voor je gras te zorgen, moet je eerst de hoogte en frequentie afstellen op basis van volgende kenmerken:

  • dominante grassoort;
  • gebruik van het gazon;
  • type meststof;
  • weersomstandigheden;
  • intensiteit van het onderhoud van het gazon.

De maaihoogte is de meest belangrijke factor. De ideale hoogte kiezen is een kwestie van wikken en wegen. Pas de snijhoogte aan zodat deze niet te hoog genoeg staat, volgens het gebruik van het gazon, maar ook niet te laag, zodat je de grassprieten niet gaat beschadigen.

Om het gras op de gewenste hoogte te houden, moet je de frequentie van je maaibeurt gaan bepalen. Hoe vaak je moet maaien, is afhankelijk van hoe snel het gras groeit en waarvoor het gazon wordt gebruikt.

De meest voorkomende fout

Vaak gaan de mensen te veel van de hoogte van het gras in één keer wegnemen. Door zoveel van de grassprieten te gaan verwijderen, ga je het gazon gaan beschadigen. Deze fout heeft twee oorzaken:

de juiste maaihoogte instellen van het mes van de grasmaaier

 

Systematische fout: wanneer de maaifrequentie te laag is. 

Wanneer je te weinig maait in verhouding tot de groei van het gras. Het gras is dan te hoog voor de gewoonlijke hoogte waarop je grasmaaier is ingesteld en er wordt te veel van het gras in één keer afgehaald. Stel de maaihoogte in op de hoogste positie en maai evenuteel in een tweede beurt op de gewoonlijke snijhoogte. Plan de volgende maaibeurt vroeger, zodat het gras niet te hoog staat en je weer op de standaard hoogte kunt maaien.

Occasionele fout: als je door omstandigheden (slecht weer, reis, etc.) een maaibeurt hebt overgeslagen of moeten uitstellen, maar de maaihoogte niet aanpast.

Zorg er in dit geval voor dat je nooit meer dan 1/3 van de hoogte van het gras in één keer afmaait, maar doe het desnoods in twee keer. Maaien is belastend voor het gras, waardoor er enkele dagen nodig kunnen zijn om het gazon zichzelf te herstellen. Door te maaien neem je namelijk heel wat van de capaciteit voor fotosynthese af van de grasplantjes. Het gras kan dus minder goed zonlicht opnemen, wat de groei gaat remmen.

Door te laag te maaien neem je de eigenlijke grassprieten weg, waardoor enkel de bruine onderkant nog overblijft. Dit heet scalping.  Een ongewenst effect dat enkele dagen voor een lelijk uitziend grastapijt kan zorgen. Door enkel het bovenste deel van de grassprieten af te maaien, voorkom je dit en kan het gras gezonder en dikker groeien.

De vaakst voorkomende fout is dus het met opzet kiezen voor een lage snijhoogte. Dit wordt meestal gedaan om een bruikbaarder gazon te hebben of om het esthetische uitzicht te verbeteren, maar vooral om het aantal maaibeurten te beperken. Maar het doet eigenlijk de bedoeling teniet.  Want door de maaihoogte te laag in te stellen, krijg je meer ander onderhoud aan je gazon: aangepaste bemesting, voldoende irrigatie, ontmossen, beluchten, topdressing, etc. Hierdoor besteed je meer tijd aan het bijkomend onderhoud dat je eigenlijk zou uitsparen door eens vaker te maaien.

gazon maaien gras te kort knippen maaihoogte

 

Dus denk eraan, als je een laag gemaaid gazon wilt, zal je gewoon regelmatiger moeten maaien om schade aan het gazon te voorkomen. Met de juiste dosis aandacht en een degelijke grasmaaier kun je een prachtig grastapijt bekomen, waar je minder vaak extra onderhoud aan hebt.

Producten in dit artikel
TWINCLIP 55 SV H
Grasmaaier benzine
0,00 €
Gelijkaardige berichten over Advies van deskundigen
Winterwonderland: wat te doen met een bevroren gazon

In de winter krijgen veel tuinen te maken met koudere temperaturen en extremere weersomstandigheden. Als u uit het raam kijkt en u ziet sneeuw en ijs op uw gazon, dan kunt u het volgende doen:

MEER WETEN
Wat met het gazon in de winter?

De winter komt eraan. Uw gazon gaat in winterrust en het gras stopt voorlopig met groeien. Dit is volkomen natuurlijk. En toch kan uw gazon bruin of geel worden. Wat doet u dan?

MEER WETEN
Waarom uw gazon verticuteren in oktober een goed idee is

Veel mensen verticuteren hun gazon alleen in de lente. Maar na de lange zomerdagen kan het ook een belangrijke herfstactiviteit zijn om dood gras, mos en vilt uit uw grastapijt te verwijderen. Hieronder leest u wanneer, hoe en waarom u het best doet.

MEER WETEN
5 stappen voor gazonberegening

Er is veel verwarrend advies over hoe u uw gazon goed gehydrateerd houdt. STIGA gelooft in eenvoud. Hier zijn onze top vijf tips om uw gazon gelukkig, gezond en sterk te houden.

MEER WETEN
Wat is de ideale maaihoogte voor mijn gazon?

Of u nu een grasmaaier, een tuintractor of een maairobot hebt, u bepaalt zelf hoe kort of hoog u het gras maait. Lees verder om meer te weten te komen over de beste maaihoogte voor uw gazon.

MEER WETEN
De juiste olie en brandstof voor je gazonmaaier

Voor tuinmachines met een benzinemotor is er brandstof en olie nodig. Maar weet jij welke de geschikte is voor jouw grasmaaier of kettingzaag? De soort is afhankelijk van het type motor: tweetakt of viertakt.

MEER WETEN
Hoe bewaar ik de accu van mijn grasmaaier?

Je geniet van het gemak van een draadloze grasmaaier zonder uitstoot en motoronderhoud. Dat allemaal dankzij de krachtige accu. Van dat vermogen wil je liefst zo lang mogelijk genieten. Daarom hier enkele slimme tips om je accu correct te bewaren en gebruiken.

MEER WETEN
Checklist: onderhoud van mijn kettingzaag

Voor alle kettingzagen, ongeacht het type motor, zorg je voor een correcte afstelling van de kettingspanning en het smeersysteem. Met een goede spanning en smering van de ketting voorkom je schade en overmatige slijtage. Controleer dit dus voor elk gebruik, en stel eventueel tijdens het werken bij. Zo blijft de ketting steeds goed gesmeerd en aangespannen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.