- 10% korting op uw eerste aankoop op stiga.be
- Tuinonderhoudsadvies voor het hele jaar
- Onderhoudstips & trucs
- STIGA innovaties & nieuwe producten
Geef uw gazon dit voorjaar een boost
De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht.Â
Benodigdheden
- Bladhark of aangedreven verticuteermachine
- Grasmaaier
- Kleine tuinschep of onkruidsteker
- Spitvork of beluchter met holle tanden
- Zak rivierzand
- Kantensteker
- Gazonmeststof
- Nieuwe stroken gras voor kale plekken
Stap 1 – Maaien en wieden
Aangezien dit de eerste maaibeurt van het jaar wordt, zet u de messen van uw gazonmaaier hoger om het gras te stimuleren om dikker te groeien. Ga vervolgens aan de slag met onkruid verwijderen zoals boterbloemen, rupsklaver en klaver die zich snel door een gazon verspreiden. Gebruik een handschep of onkruidsteker om paardenbloemen en weegbree uit te graven.
Gebruik een bladhark of een elektrische verticuteermachine om mos en ander groenafval van uw gazon te verwijderen. Mos ziet er dan misschien wel groen en gezond uit, maar het kan het gras volledig overnemen als het niet wordt verwijderd.
Stap 2 – De kanten afsteken
Geef uw gazon een nette afwerking – en voorkom dat gras in borders groeit – door de graskanten netjes af te lijnen met een kantensteker. Voor een netter resultaat steekt u langs de lijn van een stevige houten plank of een strak gespannen touw. Rond gebogen gedeelten kunt u een tuinslang leggen.
Stap 3 – Beluchten
Als uw gazon nog steeds zompig aanvoelt door de winterregen, zal beluchten helpen. Doorprik het met regelmatige intervallen van 15 cm met een spitvork of gebruik een beluchter met holle tanden die verdichte grond verwijdert. Om de grond verder uit te drogen en waterverzadiging te voorkomen, doet u rivierzand in de gemaakte gaten.
Stap 4 – Voeden en bewateren
Weeg de juiste hoeveelheid gazonmeststof af voor de grootte van uw gazon en strooi deze gelijkmatig over het gras. Bevochtig de meststof vervolgens goed, zodat deze tot aan de wortels doordringt. Hiermee voorkomt u tevens dat droge kunstmestkorrels grassprieten verschroeien.
Stap 5 - Eventuele kale plekken herstellen
Snijd met een handschep een vierkante of rechthoekige vorm uit rondom de kale plek. Spit de grond tot deze overeenkomt met de diepte van de nieuwe grasmat. Snijd de grasmat tot deze goed over de kale plek past en druk de grasmat aan tot op hetzelfde niveau als het omliggende gazon.