Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

In januari helpt u de wilde dieren

Hoe groot of klein uw tuin ook is, u kunt het levensreddende verschil maken voor de dieren in het wild. Vooral in januari, dat vaak de koudste maand is en wanneer de natuurlijke voedselbronnen dun gezaaid zijn. Lees onze gids over het creëren van vitale 'groene zones', die steden, parken en het platteland verbinden met particuliere tuinen.

Zet deze ideeën op de to-do-lijst van januari en draag uw steentje bij om een bestuivers, vogels, zoogdieren, ongewervelde dieren en amfibieën aan te trekken, hen helpen overleven en hopelijk te gedijen in deze winter.


Wees een vogelvriend

Als ze niet naar warmere oorden zijn vertrokken, vliegen veel vogels de tuinen in op zoek naar iets eetbaars. 

  • Vul uw voerbakken met calorierijk voedsel, zoals pinda's en zonnebloempitten. Soorten die op de grond foerageren, zoals lijsters, merels en roodborstjes zullen zaadmixen en in stukken gesneden appels waarderen. 

  • Geef al uw nestkastjes een lenteschoonmaak - verwijder oud nestmateriaal van het vorige jaar. Controleer dat ze niet verrot of beschadigd zijn en dat ze nog steeds stevig aan de muur, boom of omheining zijn bevestigd.

  • Maak uw eigen vetbollen. Meng keukenresten, zoals zaden, pitten, koekkruimels en droge havermout met gesmolten kokosvet. Gebruik zeker geen kalkoenvet, wat aan de veren blijft plakken waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Leg de ballen vervolgens een nacht in de koelkast om op te stijven.

Houd de bijen in het oog

Het wijdverbreide gebruik van pesticiden en de vernietiging van hun natuurlijke habitats hebben bijenpopulaties gedecimeerd, vooral hommels, die steeds sterker bedreigd worden. 

  • Als u bij het spitten per ongeluk een bijenkoningin opgraaft, plaats haar dan voorzichtig op een koele en droge plaats, zoals onder bladstrooisel. 

  • Haal haar niet naar binnen, want ze moet buiten zijn om verder te overwinteren en hopelijk vroeg in het jaar een nest te stichten.

  • Als ze al lang niet heeft bewogen en een energieboost nodig heeft, maak dan een suikeroplossing van 50/50 witte suiker en water. Gebruik zeker geen honing want dat kan ziekteverwekkers bevatten. Bied haar dit aan in een omgekeerde flessendop of theelepel. 

Oost, west, dood hout best

Dood hout is de ideale plek voor allerlei diersoorten in het wild om te schuilen en voedsel te vinden.

  • Maak een houtstapel in een rustig deel van de tuin, dat waarschijnlijk niet wordt verstoord, zoals de achterkant van een border. Graaf de boomstammen gedeeltelijk in voor de kevers, die zich voortplanten op rottend hout onder het bodemoppervlak. 

  • Zet vier houten palen in een rechthoekige vorm omhoog om een frame te maken, dat u vervolgens kunt invullen met stammen, gevolgd door twijgen en snoeiafval er bovenop. 

  • Recycleer uw kerstboom, hak de stam en takken in stukken voordat u ze tot een stapel bundelt. Vul eventuele gaten met droge bladeren, waardoor een paar hoekjes en gaatjes vrij blijven voor insecten - en de dieren die zich daarmee voeden!

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.