Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

Van begin tot bloeiend einde: 10 tips voor beginnende tuiniers

Van zaaien tot planten. Van onkruid verwijderen in bloembedden tot correct snoeien. Alle beginnende tuiniers moeten ergens starten. Volg deze 10 tips en geniet het hele jaar door van uw prachtige tuin.  

Inventariseer wat u hebt

Kijk of uw tuin noord- of zuidgericht ligt en op welk tijdstip het zonlicht op de grond valt. Voel met uw vingers of de grond zanderig, slibrijk of kleiachtig is. En test het pH-gehalte van de grond. Als er camelia's en magnolia's groeien, wijst dit op zure grond. Lavendel en kamperfoelie geven juist de voorkeur aan kleigrond. 

Plan voordat u gaat planten

Pak pen en papier voordat u een schop in de grond steekt. Denk na over kleur en structuur. Bedenk wat goed combineert en bij de groeiomstandigheden in uw tuin past. Met de juiste mix van bladverliezende en groenblijvende planten ziet uw tuin er in elk seizoen goed uit.

Doe het grondwerk

Voorbereiding is de sleutel tot gezonde, langlevende planten. Besteed veel tijd aan het wieden en verspreiden van mulch of bemesting aan de grond. Graaf voor potplanten een gat dat overeenkomt met de breedte (plus 2 cm extra) en diepte van de pot. Bomen houden er niet van om te diep geplant te worden, maar kluiten drogen snel uit als ze te dicht bij het oppervlak staan.

Maak een moestuintje

Niets geeft zoveel voldoening als voedsel dat u zelf hebt geteeld. Dus begin in het voorjaar met planten als u een moestuin wilt creëren:

  • Kies een vlak gebied dat veel zon krijgt en beschut is tegen de wind
  • Maak bedden in groepen van vier, zodat u soorten gemakkelijk kunt roteren
  • Bedek grond die u niet bewerkt, met karton of zwart plastic om onkruid tegen te gaan

Geef regelmatig voeding en water

Geef planten in het voorjaar en de zomer twee keer per maand voeding - en kuipplanten vaker. Giet het water op de kluit en niet op de bladeren - elke week lang laten bewateren is beter dan dagelijks een beetje besprenkelen. Gebruik organische meststof gemaakt van natuurlijke producten zoals planten als zeewier.

Bescherm planten tegen ongedierte

Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, houden sapzuigende insecten als bladluizen en witte vliegen onder controle. En struiken met bessen trekken vogels aan die slakken eten. En als ongedierte echt een plaag wordt, gebruik dan bij voorkeur alleen organische pellets en sprays, omdat deze milieuvriendelijker zijn.

Maak rijke, kruimelige compost

Waarom zou u huis- en tuinafval weggooien? Doe het in een compostbak en laat het een jaar staan, zodat het wordt afgebroken tot voedzame bemesting. Verspreid dit rondom de voet van de planten om ze te voeden en het vocht in de grond vast te houden.

  • Zorg voor een mengsel dat voor 50% uit groen (keukenafval, vers snoeiafval, grasmaaisel) en voor 50% uit bruin materiaal (houtachtige stengels, droge bladeren, karton) bestaat
  • Zet de bak op de grond, want wormen en micro-organismen versnellen het composteringsproces
  • Schep de hoop af en toe om met een tuinvork om hem te beluchten

Wees vriendelijk voor diertjes die te gast zijn

Ze peuzelen van bladeren. Knabbelen aan uw zaden en vruchten... dieren houden net zoveel van uw tuin als u! Maar ze houden alles ook in balans, zoals de vogels, die naaktslakken en rupsen opeten. Help de natuur te gedijen door leefgebieden te creëren voor bijen en vlinders, kikkers en egels. En zaai nectarrijke bloemen zoals rode klaver, lavendel en bernagie (komkommerkruid) voor de insecten die zorgen voor bestuiving.

Perfectioneer uw snoeiwerk

Door te snoeien helpt u de planten goed te bloeien en vruchten te dragen. Het voorkomt een warboel van oude en nieuwe takken en struiken die uit de kluiten groeien. Zorg voor een goede kettingzaag en snoeischaar. Als u de groeicyclus van uw planten kent, begrijpt u snel hoe ver u moet snoeien en wanneer.

Creëer een tuinparadijs

Vergeet niet om lekker te gaan zitten en de vruchten van uw werk te plukken. Maak een terras en zithoek waar u heerlijk kunt lezen of buiten met familie en vrienden kunt eten. Creëer een besloten ruimte - grassen, bamboe en leifruitbomen zijn geweldige schermen. En hang voerbakjes op en laat u vermaken door de vogels.

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.