De belangrijkste tuinklussen voor juli

Een tuin in juli is een lust voor het oog. Er zijn heel wat prachtige planten te bewonderen en je geniet van heerlijke oogst uit je groentetuin. Om van juli de beste tuinmaand tot nu toe te maken, volgt u deze tips.

 

Juli is echt een tijd om de tuin in te gaan en te genieten van al het harde werk dat je hebt verricht. De voorjaarsbloeiers staan nog in bloei staan, terwijl zomerbloeiers als ridderspoor, gladiolen en dahlia een ereplaats innemen. Terwijl u rondwandelt om uw perken en borders te bewonderen, houdt u met deze paar tuinklusjes in juli alles gezond voor de komende weken.


Snoei en verwijder uitgebloeide bloemen

Dode bloemen verwijderen voorkomt niet alleen dat verdroogde bloemblaadjes het uiterlijk van uw plant bederven, maar het stimuleert ook het verschijnen van nieuwe knoppen. Zodra de eerste bloei van rozen, ridderspoor, winterharde geraniums en lupinen is geweest, snoeit u ze terug. Blijf erwten, petunia's, buddleia's en lavendel knippen om snel nieuwe knoppen te zien verschijnen. 

Stekken nemen

Elke tuinier kent deze truc voor juli. Door stekken te nemen van je huidige planten, kun je de volgende lente nieuwe planten kweken. Of cadeau doen aan vrienden. Dit werkt het beste voor rozen, lavendel en meerjarige struiken zoals fuchsia. 

Knip eerst een paar centimeter (tussen 5 en 10 cm) van de nieuwe groei af, verwijder vervolgens de onderste bladeren en duw de stengel/stam in een pot met compost. Zet de pot in een kweekbak of een doorzichtige plastic zak en laat hem op een warme, zonnige vensterbank staan. Blijf lichtjes water geven zodat de compost vochtig maar niet nat blijft. Zodra u wortels op de bodem van de pot ziet, wat na ongeveer drie weken het geval zou moeten zijn, plant u hem in een grotere pot of in de grond. 

Steun voor klimplanten

Stormweer kan hoge planten beschadigen. Gebruik stokken als steun voor hoge groeiers door de stengels met touw of pijpenragers er aan vast te binden. Help klimplanten zoals clematis en kamperfoelie sterk te worden door draad of houten latwerk te bevestigen waar ze zich omheen kunnen wikkelen. 

Als u jonge bomen hebt, bestaan er kits met palen om ze tegen storm te beschermen. Kleinere planten zoals pioenen en fuchsia's dekt u tijdelijk af met een emmer. Vergeet niet om die de volgende dag weer te verwijderen, zodat ze zonlicht, water en frisse lucht erbij kan. 

Maak u niet te veel zorgen over de stormen in juli. Planten hebben er juist baat bij dat de stikstof in de lucht door alle regenval in de grond wordt geduwd, waardoor deze gemakkelijker kan worden opgenomen. Over een paar dagen zullen uw planten en gazon er des te beter uitzien. 

Verzorg uw gazon

Dit is een eenvoudige taak in juli. Maai het een keer per week en kies voor mulching. Zo beschermt u het gazon tegen uitdroging en geeft u natuurlijke voedingsstoffen terug aan de bodem. 

Verhoog de maaihoogte tijdens hete, droge periodes. Zo houden de grassprieten voldoende lengte over om droogte beter te doorstaan. Het gras slaat namelijk vocht op in de bladeren.  

Verzorg uw groentetuin in juli

Terwijl u geniet van uw zoete aardbeien en de laatste rabarberstengels, zal uw groententuin nog wat aandacht nodig hebben. Warm weer en droge dagen kunnen jonge groenteplanten bijzonder dorstig maken. Denk er dus aan om ze regelmatig water te geven. Vooral tomaten, courgettes, erwten en bonen. Om de paar dagen wat tomatenvoeding is ook welkom. 

Als u volgend jaar meer aardbeiplanten wilt, kijk dan uit naar uitlopers die eruit zien als lange stengels met kleine knopjes of wortels aan het eind. Door de stengels in de grond te steken, worden de uitlopers aangemoedigd om te wortelen en te groeien. 

Over een paar weken nemen we u mee in een handige checklist met de belangrijkste tuinklussen voor augustus. De maand waarin tomaten rijpen en zonnebloemen groot worden.  


Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.