Juli is echt een tijd om de tuin in te gaan en te genieten van al het harde werk dat je hebt verricht. De voorjaarsbloeiers staan nog in bloei staan, terwijl zomerbloeiers als ridderspoor, gladiolen en dahlia een ereplaats innemen. Terwijl u rondwandelt om uw perken en borders te bewonderen, houdt u met deze paar tuinklusjes in juli alles gezond voor de komende weken.
Snoei en verwijder uitgebloeide bloemen
Dode bloemen verwijderen voorkomt niet alleen dat verdroogde bloemblaadjes het uiterlijk van uw plant bederven, maar het stimuleert ook het verschijnen van nieuwe knoppen. Zodra de eerste bloei van rozen, ridderspoor, winterharde geraniums en lupinen is geweest, snoeit u ze terug. Blijf erwten, petunia's, buddleia's en lavendel knippen om snel nieuwe knoppen te zien verschijnen.
Stekken nemen
Elke tuinier kent deze truc voor juli. Door stekken te nemen van je huidige planten, kun je de volgende lente nieuwe planten kweken. Of cadeau doen aan vrienden. Dit werkt het beste voor rozen, lavendel en meerjarige struiken zoals fuchsia.
Knip eerst een paar centimeter (tussen 5 en 10 cm) van de nieuwe groei af, verwijder vervolgens de onderste bladeren en duw de stengel/stam in een pot met compost. Zet de pot in een kweekbak of een doorzichtige plastic zak en laat hem op een warme, zonnige vensterbank staan. Blijf lichtjes water geven zodat de compost vochtig maar niet nat blijft. Zodra u wortels op de bodem van de pot ziet, wat na ongeveer drie weken het geval zou moeten zijn, plant u hem in een grotere pot of in de grond.
Steun voor klimplanten
Stormweer kan hoge planten beschadigen. Gebruik stokken als steun voor hoge groeiers door de stengels met touw of pijpenragers er aan vast te binden. Help klimplanten zoals clematis en kamperfoelie sterk te worden door draad of houten latwerk te bevestigen waar ze zich omheen kunnen wikkelen.
Als u jonge bomen hebt, bestaan er kits met palen om ze tegen storm te beschermen. Kleinere planten zoals pioenen en fuchsia's dekt u tijdelijk af met een emmer. Vergeet niet om die de volgende dag weer te verwijderen, zodat ze zonlicht, water en frisse lucht erbij kan.
Maak u niet te veel zorgen over de stormen in juli. Planten hebben er juist baat bij dat de stikstof in de lucht door alle regenval in de grond wordt geduwd, waardoor deze gemakkelijker kan worden opgenomen. Over een paar dagen zullen uw planten en gazon er des te beter uitzien.
Verzorg uw gazon
Dit is een eenvoudige taak in juli. Maai het een keer per week en kies voor mulching. Zo beschermt u het gazon tegen uitdroging en geeft u natuurlijke voedingsstoffen terug aan de bodem.
Verhoog de maaihoogte tijdens hete, droge periodes. Zo houden de grassprieten voldoende lengte over om droogte beter te doorstaan. Het gras slaat namelijk vocht op in de bladeren.
Verzorg uw groentetuin in juli
Terwijl u geniet van uw zoete aardbeien en de laatste rabarberstengels, zal uw groententuin nog wat aandacht nodig hebben. Warm weer en droge dagen kunnen jonge groenteplanten bijzonder dorstig maken. Denk er dus aan om ze regelmatig water te geven. Vooral tomaten, courgettes, erwten en bonen. Om de paar dagen wat tomatenvoeding is ook welkom.
Als u volgend jaar meer aardbeiplanten wilt, kijk dan uit naar uitlopers die eruit zien als lange stengels met kleine knopjes of wortels aan het eind. Door de stengels in de grond te steken, worden de uitlopers aangemoedigd om te wortelen en te groeien.
Over een paar weken nemen we u mee in een handige checklist met de belangrijkste tuinklussen voor augustus. De maand waarin tomaten rijpen en zonnebloemen groot worden.