De tuinkalender voor April

In april is de lente aangebroken in de tuin en er zijn tal van manieren om optimaal van de vroege zonneschijn en aprilse grillen te profiteren. Hier zijn onze tuintips voor april.

Dankzij de mix van seizoensgebonden regenbuien en warme lentezon is april een drukke maand in de tuin. Het is de laatste kans om essentiële onderhoudstaken af te ronden en uw bedden en potten voor te bereiden op de mooiste zomer. Hier is onze lijst met de beste dingen om te doen in de tuin in april.

Maak uw tuin klaar

Dit is het ultieme moment om u voor te bereiden op een prachtig zomerseizoen. Zorg ervoor dat je een planning hebt van de planten die je de komende maanden nodig hebt, vooral voor hangende mandjes. Bereid ook zeker bloembedden en borders voor met een goede laag compost. Geef uw tuinkas een grondige voorjaarsschoonmaak zodat het licht binnen kan en ongedierte verdwijnt.

stiga tuinkalender aprl welke bloemen planten in hangende mandjes

Plant de sterren van de zomer

Wat zijn de beste bloemen om in april te planten? Enkele van de meest populaire zijn:

 • Zonnebloemen (in potten binnenshuis of direct in de volle grond)
 • Oost-Indische kers (in potten tot geen kans meer is op vorst)
 • Leliebollen (in potten)
 • Wilde bloemen mix
 • Goudsbloemen
 • Perkplanten zoals salvia, zinnia, petunia en scabiosa (de laatste twee afgedekt)
 • Vaste planten zoals lavendel, echinacea en sierui 'millennium'

Ook voor hoge planten zoals zonnebloemen plaatst u best steunen, want het kan lastig zijn om later frames te plaatsen zonder de mooie bloemen te beschadigen.

Benieuwd naar de beste groenten en fruit om in april te planten? Dit is een geweldige maand om te beginnen met heel wat soorten fruit, groenten en kruiden. Als het gaat om planten om te kweken in de kas in april, kunt u kiezen uit:

 • Tomaten
 • Aubergines
 • Basilicum
 • Bleekselder
 • Knolselder
 • Aardbeien
 • Meloenen
 • Courgettes en pompoenen
 • Komkommers en augurken
 • Sla
 • Tuin- en sperziebonen

Voor de moestuin buiten zijn er ook genoeg dingen die je kunt gaan planten. Probeer deze soorten eens te zaaien:

 • Rode bieten
 • Tuinbonen
 • Spruitjes, broccoli, kolen en bloemkool
 • Wortelen, prei, erwten
 • Koolrapen
 • Lente-uitjes
 • Bieslook, koriander, dille en peterselie
stiga tuinkalender april welke groenten en kruiden zaaien in de moestuin buiten in het voorjaar

Verzorg uw gazon

De meeste gazons hebben een flinke onderhoudsbeurt nodig na de natte en koude winter. Het is een goed moment om bij te zaaien nu de grond waarschijnlijk nog vochtig is. Ook een laag stikstofrijke bemesting voor het gazon is een goed idee. Verdichtte zones belucht u met een gazonverluchter om het weer vooruit te helpen.

Het weer in april kan onvoorspelbaar zijn, dus kijk uit voor onverwachte warme of droge perioden, en heel indien nodig de tuinslang tevoorschijn. Dit is vooral belangrijk als u een beschadigd gazon probeert te herstellen of nieuwe graszoden wilt laten vastgroeien.

Houd planten gezond

Ook in april is er genoeg te doen voor het onderhoud van de tuin. Vaste planten rooien en delen  als je nieuwe perken aanlegt. Doe dit ook voor hosta's en primula's, nadat ze hebben gebloeid. Als u nieuwe klimplanten hebt, zoals rozen, kamperfoelie en clematissen, zorg er dan bind ze dan op, zodat ze het gewenste pad volgen. Knip nu winterviooltjes, narcissen en tulpen kort.

Naast snoeien en de groei beheren, is de tuin voeden iets voor op de to-do-lijst. De meeste bomen, struiken, heggen en planten kunnen wel wat langzaam vrijkomende mest gebruiken om de bloei te stimuleren. Planten die speciale zorg nodig hebben, zoals rozen, geef je nu ook een goede behandeling. Het is een goed idee om aan de voet van vaste planten en fruitbomen mulch te verdelen, voordat het weer te warm wordt. Zo voorkom je uitdroging.

stiga tuinkalender april hoe vogels in de tuin lokken met voedsel en water

Tot slot, als u dit jaar vogels in uw tuin wilt aantrekken, zorg dan voor voldoende vogelvoer en een schoon waterbadje.

 

Volgende maand nemen we onze beste tuintips voor mei met u door. Hou de blog dus zeker in het oog.

Producten in dit artikel
SVP 40 G
Benzineverticuteermachine
729,00 €
SV 415 E
Elektrische verticuteermachine
Speciale prijs 229,00 € Normale prijs 289,00 € Your Saving: 21% actie
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.