Gratis verzending boven 150€

Gratis retourzending

Veilig betalen

Maart in de tuin: werk aan de winkel

Nu de eerste lentekriebels zich laten voelen, zijn er in maart een heleboel tuinklusjes uit te voeren. Van het planten van winterharde eenjarigen tot het aanpakken van opkomend ongedierte. Hier zijn onze beste tuintips voor maart.

De meedogenloze vriesdagen van de winter worden in maart vervangen door de eerste zonnestralen van de lente. Het is dan ook de perfecte tijd om wat meer planten in de tuin te zetten en de tuin weer tot leven te brengen. Maart is ook de maand waarin je begint met het onderhoud om je buitenruimte er mooi uit te laten zien.

Tijd om te voeden en onkruid te verwijderen

Nu de grond warmer wordt, is het de ideale tijd om bloemenbedden en de moestuin te bemesten. Spit nu ten minste een laag van vijf centimeter mest of compost in de grond, en als het kan nog dieper, om ze de tijd te geven zich te vestigen voordat het drukste plantseizoen begint. Als je planten een extra zetje nodig hebben, voeg dan andere meststoffen toe. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke producten.

Veel planten, waaronder bomen, heggen en rozen, kunnen na een strenge winter ook wel wat voeding gebruiken. Doe een langzaam vrijkomende meststof in de grond van groene aanplantingen om ze langer te voeden. De rozen zullen meer baat hebben bij een speciaal voor hen ontwikkelde voeding.

Maart is ook de eerste maand waarin twee belagers van elke tuinier zich beginnen te tonen: onkruid en ongedierte. Onze beste tuintip voor maart is om ze vroeg aan te pakken. Onkruid houd je onder controle door bloembedden en de moestuin regelmatig te schoffelen en te wieden. Slakken houd je op afstand met nematoden, planten met een sterke geur (knoflook, tijm, lavendel, etc) of behaarde planten zoals ezelsoor

Start met het planten van winterharde rassen

Hoewel de temperaturen in maart zelden dalen tot de ijzige dieptepunten van januari, houd je best de weersvoorspellingen in het oog voor eventuele ongebruikelijke koudegolven. Als dat het geval lijkt te zijn, verplaats dan alle kwetsbare planten naar binnen en bedek de bloesems van fruitbomen met vliesdoek of gaas. Concentreer je op taken zoals het wegknippen van dode winterviooltjes en narcissen in plaats van iets nieuws te planten.

Als het weer meezit, begin dan gerust met het zaaien van minder kwetsbaar fruit en groenten, zoals aardbeien, uien, spinazie, vroege aardappelen, pastinaken (hoe vroeger hoe beter hier) zodra het weer warmer wordt. Een stolp of vliesdoek geeft bovengrondse planten extra bescherming en stimuleert ze om eerder vruchten te produceren.

De beste bloemen om in maart te planten zijn winterharde eenjarigen, die deze maand de grond in kunnen. Goudsbloemen, chrysanten, Oost-Indische kers en gipskruid behoren tot de meest winterharde, hoewel je ook kosmos en klaprozen kunt zaaien in het latere deel van de maand. Als je jezelf afvraagt welke planten je in maart in de kas kunt kweken, is dit de beste maand om te beginnen met bloemen zoals dahlia's en zoete erwten.

Begin met de lenteschoonmaak bij warmer weer

Als het droog en warm weer is, start je met taken als het gras maaien. Het gras mag bij de eerste maaibeurt best wat langer worden gehouden. Steek de graskanten netjes af voor een mooie afwerking. Nieuwe graszoden aanleggen kan ook. Zorg er wel voor dat de grond niet bevroren of drassig is voordat je begint. Verlucht op warme dagen jouw tuinkas of serre goed, zodat ze niet oververhit raakt.

Maart is ook een goede maand om verbeteringen in je tuin aan te brengen voordat het drukke plantseizoen van start gaat. Neem de tijd om je eigen compostvat of waterreservoir te beginnen. Of geef jouw buitenruimte nieuw leven met een vijver of waterpartij. En als je dit jaar serieus aan de slag wilt gaan met tuinieren, vind je met een bodemtest de ideale planten voor je tuin. Zo heb je een betere kans om mooie bedden te kweken.

Volgende maand delen we onze beste tuintips voor april. Stay tuned!

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief

Gratis verzending 
Voor bestellingen van meer dan 150 €

Gratis retourzending
binnen 14 dagen

Betalingen

Betaling in termijnen

Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.