Maart in de tuin: werk aan de winkel

Nu de eerste lentekriebels zich laten voelen, zijn er in maart een heleboel tuinklusjes uit te voeren. Van het planten van winterharde eenjarigen tot het aanpakken van opkomend ongedierte. Hier zijn onze beste tuintips voor maart.

De meedogenloze vriesdagen van de winter worden in maart vervangen door de eerste zonnestralen van de lente. Het is dan ook de perfecte tijd om wat meer planten in de tuin te zetten en de tuin weer tot leven te brengen. Maart is ook de maand waarin je begint met het onderhoud om je buitenruimte er mooi uit te laten zien.

Tijd om te voeden en onkruid te verwijderen

Nu de grond warmer wordt, is het de ideale tijd om bloemenbedden en de moestuin te bemesten. Spit nu ten minste een laag van vijf centimeter mest of compost in de grond, en als het kan nog dieper, om ze de tijd te geven zich te vestigen voordat het drukste plantseizoen begint. Als je planten een extra zetje nodig hebben, voeg dan andere meststoffen toe. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke producten.

Veel planten, waaronder bomen, heggen en rozen, kunnen na een strenge winter ook wel wat voeding gebruiken. Doe een langzaam vrijkomende meststof in de grond van groene aanplantingen om ze langer te voeden. De rozen zullen meer baat hebben bij een speciaal voor hen ontwikkelde voeding.

Maart is ook de eerste maand waarin twee belagers van elke tuinier zich beginnen te tonen: onkruid en ongedierte. Onze beste tuintip voor maart is om ze vroeg aan te pakken. Onkruid houd je onder controle door bloembedden en de moestuin regelmatig te schoffelen en te wieden. Slakken houd je op afstand met nematoden, planten met een sterke geur (knoflook, tijm, lavendel, etc) of behaarde planten zoals ezelsoor

Start met het planten van winterharde rassen

Hoewel de temperaturen in maart zelden dalen tot de ijzige dieptepunten van januari, houd je best de weersvoorspellingen in het oog voor eventuele ongebruikelijke koudegolven. Als dat het geval lijkt te zijn, verplaats dan alle kwetsbare planten naar binnen en bedek de bloesems van fruitbomen met vliesdoek of gaas. Concentreer je op taken zoals het wegknippen van dode winterviooltjes en narcissen in plaats van iets nieuws te planten.

Als het weer meezit, begin dan gerust met het zaaien van minder kwetsbaar fruit en groenten, zoals aardbeien, uien, spinazie, vroege aardappelen, pastinaken (hoe vroeger hoe beter hier) zodra het weer warmer wordt. Een stolp of vliesdoek geeft bovengrondse planten extra bescherming en stimuleert ze om eerder vruchten te produceren.

De beste bloemen om in maart te planten zijn winterharde eenjarigen, die deze maand de grond in kunnen. Goudsbloemen, chrysanten, Oost-Indische kers en gipskruid behoren tot de meest winterharde, hoewel je ook kosmos en klaprozen kunt zaaien in het latere deel van de maand. Als je jezelf afvraagt welke planten je in maart in de kas kunt kweken, is dit de beste maand om te beginnen met bloemen zoals dahlia's en zoete erwten.

Begin met de lenteschoonmaak bij warmer weer

Als het droog en warm weer is, start je met taken als het gras maaien. Het gras mag bij de eerste maaibeurt best wat langer worden gehouden. Steek de graskanten netjes af voor een mooie afwerking. Nieuwe graszoden aanleggen kan ook. Zorg er wel voor dat de grond niet bevroren of drassig is voordat je begint. Verlucht op warme dagen jouw tuinkas of serre goed, zodat ze niet oververhit raakt.

Maart is ook een goede maand om verbeteringen in je tuin aan te brengen voordat het drukke plantseizoen van start gaat. Neem de tijd om je eigen compostvat of waterreservoir te beginnen. Of geef jouw buitenruimte nieuw leven met een vijver of waterpartij. En als je dit jaar serieus aan de slag wilt gaan met tuinieren, vind je met een bodemtest de ideale planten voor je tuin. Zo heb je een betere kans om mooie bedden te kweken.

Volgende maand delen we onze beste tuintips voor april. Stay tuned!

Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


MEER WETEN
De tuinkalender voor April

In april is de lente aangebroken in de tuin en er zijn tal van manieren om optimaal van de vroege zonneschijn en aprilse grillen te profiteren. Hier zijn onze tuintips voor april.

MEER WETEN
Waarom kiezen voor een tuinmachine op accu?

Krachtige batterijen zijn nu compact en licht genoeg om in een grasmaaier of draagbaar tuingereedschap te gebruiken. Geniet mee van het gemak van tuinieren met accupower. Alle voordelen vind je hier op een rij:

MEER WETEN
Herfst, tijd om je tuin voor te bereiden

In elk seizoen is er wel wat te doen als je een prachtige tuin wilt. De herfst en winter brengen een extra uitdaging voor de planten en het gazon. Zodra de lente en zomer voorbij zijn, komen de meeste mensen niet vaak werk meer in hun tuin. Maar er valt nog heel wat te beleven.
Dus, haal alles wat je kunt uit de laatste dagen met mild weer. Hier alvast een handige checklist voor tuinieren in het najaar.

MEER WETEN
Tuinkalender – oktober

Het is herfst geworden. Veel van de taken in de tuin deze maand helpen planten en dieren veilig door de herfst en winter komen. Ontdek hieronder wat je in de maand oktober in de tuin kunt doen om je voor te bereiden op het najaar.

MEER WETEN
5 dingen die je tijdens de Corona lockdown in je tuin te doen

Het is een moeilijke tijd, waarin we allemaal de richtlijnen moeten volgen om onszelf en anderen veilig te houden. Het Coronavirus, dat zich wereldwijd heeft verspreid, heeft ervoor gezorgd dat onze persoonlijke ruimte en dagelijkse bewegingsvrijheid aan banden is gelegd. Maar voor degenen onder ons die het geluk hebben om een eigen tuin te hebben, hoe groot of klein dan ook, is er nog steeds de mogelijkheid om in alle veiligheid van het buitenleven te genieten!

MEER WETEN
Wat te doen in je tuin voor de vakantie

Met je hoofd zit je al op je vakantiebestemming. Een ding is zeker, we willen even weg van de dagelijkse sleur en klusjes in en rond het huis en genieten van ontspanning en avontuur. Op reis is je tuin verre van een van je zorgen. En dat is terecht, want met enkele trucjes kun je zonder zorgen je koffers pakken en ervan verzekerd zijn dat je tuin er gezond en wel zal uitzien bij je terugkomst.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin