Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


Mei is de overgang van lente naar zomer met warmere, meer gematigde dagen. Er zijn genoeg tuinklusjes in mei, of u nu uw borders vult voor de zomer of begint met de voorbereidingen voor aanplantingen van volgend jaar. 

 

Voorjaarsbloeiers bijhouden

Als de voorjaarsbollen uitgebloeid zijn, probeer ze dan niet terug te knippen. Laat ze in plaats daarvan op natuurlijke wijze afsterven en bemest ze, zodat ze volgend jaar nog levendiger terugkomen. Als je kluiten hebt die uit de hand beginnen te lopen, is het tijd om ze uit te trekken en te delen.

U kunt de snoeischaar ook gebruiken voor struiken, ver kruipende planten en vroegbloeiende clematissen om de oude aanwas te verwijderen en nieuwe bladeren en bloemen te laten verschijnen. Dit is ook het moment om ervoor te zorgen dat klimrozen en reukerwten goed zijn opgebonden om tijdens de zomermaanden tot hun recht te laten komen. 

Een cruciale taak in mei is het regelmatig onkruid verwijderen. Dit voorkomt dat uw planten gaan concurreren om voedingsstoffen, ruimte en water. Kijk ook uit voor ongedierte en ziekten: als u ze niet behandelt of te lang wacht, kunnen ze uw kostbare bloemen en gewassen aantasten. 


Vul uw bloemperken - stiga magazine mei tuinkalender

Laat uw planten afharden

Mei is de beste maand om je planten "af te harden". Aangezien het risico op vorst bijna voorbij is, kunt u minder winterharde planten zoals tomaten, dahlia's en canna's overdag buiten zetten om ze te helpen acclimatiseren. Vergeet niet ze 's nachts binnen te halen, want late koudegolven kunnen zomerbloeiende planten vernielen. Na zeven tot tien dagen zouden ze klaar moeten zijn om buiten te worden geplant. 

Als u planten in een kas hebt, zorg er dan voor dat u op warme dagen de ventilatie en deuren openzet. U wilt niet dat al uw harde werk verloren gaat door een gebrek aan verluchting. 


zomergewassen planten - stiga magazine mei tuinkalender

Zomergewassen planten

Als u een benijdenswaardige moestuin wilt aanleggen, zijn er veel groenten en fruit die u in mei kunt planten. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Rode biet
 • Broccoli
 • Kool
 • Spruitjes
 • Wortelen (beschermd door een vliesje)
 • Erwten
 • Pastinaken
 • Radijs
 • Sla
 • Koolrapen
 • Rapen
 • Tomaten (gevestigde planten kunnen naar bedden worden verplaatst)

Hebt u een serre, overweeg dan zeker om een aantal planten binnen te planten:

 • Suikermaïs
 • Basilicum
 • Komkommer en augurk
 • Sperziebonen en snijbonen
 • Boerenkool
 • Courgette en pompoen
 
houd uw gazon gezond - stiga magazine mei tuinkalender

Houd uw gazon gezond

Als het weer warmer wordt, moet u uw gazon in mei goed onderhouden. Zorg ervoor dat u regelmatig water geeft, vooral als u pas hebt gezaaid of graszoden hebt gelegd. U kunt het beste 's morgens vroeg en 's avonds laat water geven om te voorkomen dat het water snel verdampt. 

U moet uw gazon ook wieden en voeden, zodat het er op zijn best blijft uitzien. U kunt nu de messen van uw maaier op elke gewenste hoogte laten zakken, maar maai gazon op een hogere hoogte om het te beschermen. 

Mulchen is een natuurlijke manier om uw gazon te voeden. 


Volgende maand delen we onze top tuintips voor juni. Kom terug voor meer nuttige weetjes.


Producten in dit artikel
SGT 500 AE
Accu bosmaaier
145,00 €
COMBI 950 SQ AE
Accu grasmaaier
669,00 €
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Het beste zaaigoed voor januari

Terwijl het buiten nog koud is, profiteert u van de warmte binnen door zaailingen te kweken. Bekijk onze toptips voor het kweken van gezonde plantjes, samen met een lijst van ons favoriete zaaigoed voor januari.


MEER WETEN
In januari helpt u de wilde dieren
Hoe groot of klein uw tuin ook is, u kunt het levensreddende verschil maken voor de dieren in het wild. Vooral in januari, dat vaak de koudste maand is en wanneer de natuurlijke voedselbronnen dun gezaaid zijn. Lees onze gids over het creëren van vitale 'groene zones', die steden, parken en het platteland verbinden met particuliere tuinen.
MEER WETEN
December in de tuin – wat is er nog te doen?

Nu het jaar ten einde loopt, is er niet zoveel meer te doen in de tuin. Nog een paar klusjes en u bent helemaal klaar voor vrolijke kerstdagen. Op de tuinkalender staat onder andere planten beschermen om de vorst te overleven.

MEER WETEN
November in de tuin - welke klusjes te doen?

Terwijl de laatste kleuren de tuin verlaten, zijn er deze maand nog enkele tuinklussen te doen. Hier zijn onze beste tuintips voor november om u te helpen voorbereiden op de winter.

MEER WETEN
Tuinkalender augustus

Augustus is een gemengde periode op de tuinkalender. Er zijn veel bloemen en vruchten om van te genieten, en er is wat snoeiwerk en onderhoud. Laten we aan de slag gaan.

MEER WETEN
De belangrijkste tuinklussen voor juli

Een tuin in juli is een lust voor het oog. Er zijn heel wat prachtige planten te bewonderen en je geniet van heerlijke oogst uit je groentetuin. Om van juli de beste tuinmaand tot nu toe te maken, volgt u deze tips.

MEER WETEN
Juni in uw tuin - klaar voor de zomer?

In de eerste maand van de zomer komt uw tuin tot leven. Hier de beste tuintips voor juni, zodat uw tuin er op zijn best blijft uitzien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.