Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


Mei is de overgang van lente naar zomer met warmere, meer gematigde dagen. Er zijn genoeg tuinklusjes in mei, of u nu uw borders vult voor de zomer of begint met de voorbereidingen voor aanplantingen van volgend jaar. 

 

Voorjaarsbloeiers bijhouden

Als de voorjaarsbollen uitgebloeid zijn, probeer ze dan niet terug te knippen. Laat ze in plaats daarvan op natuurlijke wijze afsterven en bemest ze, zodat ze volgend jaar nog levendiger terugkomen. Als je kluiten hebt die uit de hand beginnen te lopen, is het tijd om ze uit te trekken en te delen.

U kunt de snoeischaar ook gebruiken voor struiken, ver kruipende planten en vroegbloeiende clematissen om de oude aanwas te verwijderen en nieuwe bladeren en bloemen te laten verschijnen. Dit is ook het moment om ervoor te zorgen dat klimrozen en reukerwten goed zijn opgebonden om tijdens de zomermaanden tot hun recht te laten komen. 

Een cruciale taak in mei is het regelmatig onkruid verwijderen. Dit voorkomt dat uw planten gaan concurreren om voedingsstoffen, ruimte en water. Kijk ook uit voor ongedierte en ziekten: als u ze niet behandelt of te lang wacht, kunnen ze uw kostbare bloemen en gewassen aantasten. 


Vul uw bloemperken - stiga magazine mei tuinkalender

Laat uw planten afharden

Mei is de beste maand om je planten "af te harden". Aangezien het risico op vorst bijna voorbij is, kunt u minder winterharde planten zoals tomaten, dahlia's en canna's overdag buiten zetten om ze te helpen acclimatiseren. Vergeet niet ze 's nachts binnen te halen, want late koudegolven kunnen zomerbloeiende planten vernielen. Na zeven tot tien dagen zouden ze klaar moeten zijn om buiten te worden geplant. 

Als u planten in een kas hebt, zorg er dan voor dat u op warme dagen de ventilatie en deuren openzet. U wilt niet dat al uw harde werk verloren gaat door een gebrek aan verluchting. 


zomergewassen planten - stiga magazine mei tuinkalender

Zomergewassen planten

Als u een benijdenswaardige moestuin wilt aanleggen, zijn er veel groenten en fruit die u in mei kunt planten. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Rode biet
 • Broccoli
 • Kool
 • Spruitjes
 • Wortelen (beschermd door een vliesje)
 • Erwten
 • Pastinaken
 • Radijs
 • Sla
 • Koolrapen
 • Rapen
 • Tomaten (gevestigde planten kunnen naar bedden worden verplaatst)

Hebt u een serre, overweeg dan zeker om een aantal planten binnen te planten:

 • Suikermaïs
 • Basilicum
 • Komkommer en augurk
 • Sperziebonen en snijbonen
 • Boerenkool
 • Courgette en pompoen
 
houd uw gazon gezond - stiga magazine mei tuinkalender

Houd uw gazon gezond

Als het weer warmer wordt, moet u uw gazon in mei goed onderhouden. Zorg ervoor dat u regelmatig water geeft, vooral als u pas hebt gezaaid of graszoden hebt gelegd. U kunt het beste 's morgens vroeg en 's avonds laat water geven om te voorkomen dat het water snel verdampt. 

U moet uw gazon ook wieden en voeden, zodat het er op zijn best blijft uitzien. U kunt nu de messen van uw maaier op elke gewenste hoogte laten zakken, maar maai gazon op een hogere hoogte om het te beschermen. 

Mulchen is een natuurlijke manier om uw gazon te voeden. 


Volgende maand delen we onze top tuintips voor juni. Kom terug voor meer nuttige weetjes.


Producten in dit artikel
SGT 500 AE
Accu bosmaaier
145,00 €
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.