Tuinkalender augustus

Augustus is een gemengde periode op de tuinkalender. Er zijn veel bloemen en vruchten om van te genieten, en er is wat snoeiwerk en onderhoud. Laten we aan de slag gaan.

Geniet van de tuin zolang de zomer nog duurt. Uw planten nemen de laatste zomerzon op en groeien nog fors, vooral als u op vakantie gaat en ze hun gang laat gaan. Augustus is het moment om alles eens goed op te ruimen en te zorgen dat alles voldoende water krijgt tot de herfst zijn intrede doet. Hier zijn de belangrijkste tuinklussen voor augustus.


Water, water, water

Na een paar maanden van warme dagen kan de grond vrij droog zijn. Geef dus planten voldoende water om ze zo lang mogelijk in bloei te houden. Vooral als ze in potten of hangmandjes staan. Als je weggaat, installeer je best een sproeier met timer en zet je potten met planten in diepe bakken zetten waar het water langer in blijft. 

Als u camelia's of rododendrons hebt, helpt een regelmatige sproeibeurt in augustus hen om de hele maand en tot diep in de herfst knoppen te laten groeien. En water geven waar uw cyclamen zijn geplant, zal ze helpen bloeien na hun zomerse slaap.

Het gazon, dat maait u op een hogere stand. Gebruik de mulching functie van uw grasmaaier voor een beschermende laag mulch in het gazon. Dat beschermt de bodem tegen uitdroging. Wanneer de fijne grasdeeltjes verteren geven ze bovendien natuurlijke voedingsstoffen terug.


Zelfzaaiers verwijderen

Een aantal planten zaait zichzelf uit, waaronder alliums, papavers, zonnebloemen, rozenklaverjassen en crocosmia. Dit betekent dat ze hun zaden in de grond laten vallen en om zich te vermenigvuldigen. 

Als u tevreden bent met uw lapje klaprozen, dan kunt u ze met rust laten. Maar als je merkt dat je crocosmia's de overhand nemen, zorg er dan voor dat je alle uitgebloeide kroontjes verwijdert voordat de zaden op de grond vallen. Als het eenjarigen zijn, verwijder dan gewoon de hele plant. Houd je ogen de hele maand augustus open, want de planten beginnen snel zaad te schieten.


Herfstbollen planten

Op zoek naar andere dingen om in augustus in de tuin te doen? Plant dan nu bollen die in de herfst opkomen, net wanneer al het andere zijn pracht verliest. Nerinen, herfstnarcissen en sommige krokussen komen tussen september en oktober op en vrolijken de koudere dagen op. Kies saffraankrokussen en oogst over een paar maanden zelf uw eigen saffraan.


Oogsten en snoeien in de groentetuin

Uw prioriteit is nu rijpende groenten. Tomaten zijn vatbaar voor ziektes zoals een schimmelinfectie die zich bij vochtig warm weer verspreidt. Als een plant eenmaal besmet is, moet u hem weggooien om te voorkomen dat de infectie zich over uw gehele moestuin verspreidt. Als u uw tomatenplanten in de kas zet of ze met doorzichtig plastic afdekt als het vochtig of regenachtig is, kunt u voorkomen dat de bacterievuur om zich heen grijpt. 

Andere groenten zoals bonen, sperziebonen en courgettes kunnen snel groeien, draderig en taai worden, dus oogst ze op tijd om ze op hun best te krijgen. Geef appel-, peren- en pruimenbomen extra steun als het groeiende fruit zwaar wordt.  

Snoeiwerkzaamheden in augustus omvatten het terugsnoeien van frambozen- en kruisbessenplanten, het vermeerderen van de uitlopers van aardbeien die zijn uitgekomen, en algemeen onkruid wieden. 


Volgende maand komen we terug met een tuinkalender om in september de tuin voor te bereiden op de herfst en de winter.


Producten in dit artikel
SHT 500 AE
Accu heggenschaar
145,00 €
SPR 500 AE (12)
Accu kettingzaag
239,00 €
MULTICLIP 747 S AE
Accu grasmaaier
619,00 €
Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Het beste zaaigoed voor januari

Terwijl het buiten nog koud is, profiteert u van de warmte binnen door zaailingen te kweken. Bekijk onze toptips voor het kweken van gezonde plantjes, samen met een lijst van ons favoriete zaaigoed voor januari.


MEER WETEN
In januari helpt u de wilde dieren
Hoe groot of klein uw tuin ook is, u kunt het levensreddende verschil maken voor de dieren in het wild. Vooral in januari, dat vaak de koudste maand is en wanneer de natuurlijke voedselbronnen dun gezaaid zijn. Lees onze gids over het creëren van vitale 'groene zones', die steden, parken en het platteland verbinden met particuliere tuinen.
MEER WETEN
December in de tuin – wat is er nog te doen?

Nu het jaar ten einde loopt, is er niet zoveel meer te doen in de tuin. Nog een paar klusjes en u bent helemaal klaar voor vrolijke kerstdagen. Op de tuinkalender staat onder andere planten beschermen om de vorst te overleven.

MEER WETEN
November in de tuin - welke klusjes te doen?

Terwijl de laatste kleuren de tuin verlaten, zijn er deze maand nog enkele tuinklussen te doen. Hier zijn onze beste tuintips voor november om u te helpen voorbereiden op de winter.

MEER WETEN
De belangrijkste tuinklussen voor juli

Een tuin in juli is een lust voor het oog. Er zijn heel wat prachtige planten te bewonderen en je geniet van heerlijke oogst uit je groentetuin. Om van juli de beste tuinmaand tot nu toe te maken, volgt u deze tips.

MEER WETEN
Juni in uw tuin - klaar voor de zomer?

In de eerste maand van de zomer komt uw tuin tot leven. Hier de beste tuintips voor juni, zodat uw tuin er op zijn best blijft uitzien.

MEER WETEN
Mei - wat te doen in de tuin

De warmere, zonnige dagen van mei maken het de perfecte maand om te uw zomertuin vorm te geven. Hier zijn onze top tuintips voor mei. 


MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.