Tuinkalender – oktober

Het is herfst geworden. Veel van de taken in de tuin deze maand helpen planten en dieren veilig door de herfst en winter komen. Ontdek hieronder wat je in de maand oktober in de tuin kunt doen om je voor te bereiden op het najaar.

Maak alles klaar voor de winter

Het is herfst geworden, waardoor de kans op nachtvorst toeneemt. Het vooruitzicht van lagere temperaturen zorgt ervoor dat in oktober heel wat in de tuin moeten gebeuren. Tal van planten en bloemen kunnen de lage temperaturen kunnen weerstaan. Daarom is het nodig om kwetsbare planten zoals mediterrane bomen (zoals citrus, olijf, vijg), tropische planten (vb. palmboom of bananenplant) en andere niet-winterharde planten (zoals agapanthus) af te dekken voor de nachten waarop vorst wordt aangekondigd.

Als je tere planten in potten hebt, kun je ze een paar nachten met milde nachtvorst onder een afdak te beschutten. Daalt de temperatuur tot meer dan enkele graden onder nul? Dan verplaats je deze planten naar binnen. De meeste planten bewaar je best bij temperaturen rond de 5-15 ° en met voldoende daglicht. Kun je ze vorstvrij laten overwinteren in een bijgebouw of serre, dan zullen ze beter gedijen dan in een warme woonkamer.

herfst bloempot winter buiten

Voor de wat meer winterharde potplanten die buiten kunnen blijven staan, is het belangrijk dat je de schotel verwijdert. Zo blijft de plant niet in het water staan. Zorg er wel voor dat er een gaatje in de bodem van de pot zit zodat het water er uit kan. Bevroren water zet namelijk uit. Dus als er veel water in de potten zit, kunnen de potten barsten en de wortels van de planten beschadigd raken.

Uw bloembedden kunnen ook bloemen en planten bevatten die de winter niet aankunnen, zoals dahlia's, knolbegonia's en gladiolen. Graaf de niet winterharde bollen en knollen op voordat de eerste nachtvorst aankomt. Schud de overtollige aarde eraf en knip groene stengels tot ca. 5-10 cm boven de knol af. Bewaar de knollen in een ademende doos of bak en bewaar deze op een donkere en koele ruimte met goede verluchting.

stiga grasmaaier maaihoogte winter hoogte mes gazonmaaier

Door de lagere temperaturen is het meestal ook deze maand dat het gras voor de laatste keer gemaaid moet worden. Het exacte tijdstip van maaien is afhankelijk van de bodemtemperatuur. Bij een bodemtemperatuur lager dan 6 graden stopt het gras met groeien en hoeft het pas volgend seizoen weer gemaaid te worden. Als u het gras voor de laatste keer maait, zet dan de meshoogte niet lager dan 4 cm. Anders zijn de grasplantjes te zwak en ontstaan er gele vlekken in het gazon. Kort gras is minder goed bestand tegen mos en onkruid, dat gemakkelijker de kale ruimte in het gazon gaat innemen.

Deze maand vallen er heel wat bladeren van de bomen. Dat zorgt voor gezelligheid en mooie herfsttaferelen. Maar vergeet niet dat het belangrijk is om de bladeren van het gazon te weg te halen. Anders krijgt het gras problemen. Door de opgehoopte herfstbladeren ontstaan er vochtige plekken waar schimmels en mossen gedijen. Gebruik dus lieverd de verzamelde bladeren in compost en als isolatiemateriaal om bloembedden af te dekken.

man met stiga bladblazer op accu bladeren ruimen

Een plaatsje voor de dieren

Denk ook aan de fauna in je tuin. De herfst is de periode waarop de meeste dieren zich voorbereiden op een winter met weinig beschikbaar voedsel. Ze zoeken dus naar eten om wat reserves op te bouwen voor de koude maanden. Je helpt ze dus een stuk vooruit door in je tuin wat voederbakjes en water te plaatsen. Voor de gevleugelde vrienden zijn er tal van leuke vogelhuisjes te vinden. Of je kunt creatief aan de slag gaan en zelf een nestkastje in elkaar knutselen. Ook als je maar een kleine tuin of balkon hebt, kun je een plekje voor de vogels creëren. Het neemt niet veel plaats, maar betekent wel een groot verschil voor de vogels.

vogels boom voederbakje vogelhuisje

Niet alleen vogels, maar ook egels zijn in de herfst op zoek naar eten en een schuilplaats. Wil je deze stekelige wezentjes een beetje helpen? Voorzie dan een plaatsje met takjes en herfstbladeren. Hierin kunnen ze een nestje maken om te overwinteren. De ideale plaats is onder struikgewas en dichtbij je composthoop. Daarin zitten tal van insecten waar de egel graag van smult. Wil je wat extra voorzien? Dat kan met een schaaltje water en wat eten. Egels lusten graag wormen, slakken, rupsen, pissebedden, spinnen maar ook appel, bessen en paddenstoelen. Je kunt in een dierenspeciaalzaak zelfs speciale kuipjes kant en klaar egelvoer kopen.

Is je tuin omheind? Maak dan een egelpoortje. Een opening van 15 cm hoog en breed is meer dan voldoende. Zo kunnen de egels bij je langskomen om te genieten van al jouw voorzieningen.

Liggen er eikels in je tuin en heb je een hond? Raap ze dan op om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Eikels zijn namelijk zeer giftig voor honden.

egel voederen in de tuin

Creëer nieuw leven in de tuin

Oktober is niet zomaar een maand waarin de kou opkomt en de zomerse kleuren uit de tuin verdwijnen. Het is ook een maand waarin nieuw leven wordt gecreëerd. Deze maand biedt de juiste omstandigheden om nieuwe bomen en struiken te planten. Zolang de grond maar warm genoeg is met een temperatuur van minimaal 8 tot 10 graden kun je ook wintergroene planten zetten. Dat is meestal tot halverwege de maand het geval is. Van de laatste helft van oktober tot eind november kunt u ook zowel bladverliezende als planten met kluit. Hieronder valt onder meer een nieuwe haag aanplanten.

herfst bloem kamperfoelie

Een andere manier om in de herfst en winter leven in de tuin te creëren, is door een groene bodembedekker met planten zoals kamperfoelie, gele lupine en gele mosterd in te zaaien op de delen van de tuin die nu leeg zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de moestuin zijn. Hierdoor verzamelen de planten de voedingsstoffen in de grond, die zo in de tuin bewaard blijven voor de planten van volgend jaar. Als het dan lente wordt, worden de planten gewoon in de grond gekweekt, waarmee de voedingsstoffen vrijkomen en kunnen ze worden opgenomen door alle heerlijke groenten die je in de moestuin gaat kweken.

Deze maand beïnvloedt u hoe uw tuin in het voorjaar zal bloeien door nieuwe bloembollen in de grond te steken. Hoe later u uw bollen plant, hoe later ze opkomen. Het is daarom de moeite waard om te plannen wanneer de verschillende bollen in de grond gaan, zodat u in het voorjaar verzekerd bent van een gespreide bloei.

bakje bloembollen tulpen bollen najaar planten
Share on Facebook Share on Linkedin
Abonneer u op de nieuwsbrief
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.