Préparer l’hivernage de vos outils de jardin

L’hiver approche, l’activité au jardin va diminuer et il est bientôt temps de remiser vos outils. Pas de précipitation, pour un bon hivernage et pour trouver des outils intacts au retour du printemps, nous vous proposons quelques conseils entre nettoyage, aiguisage, huilage et entreposage. En un mot, chouchoutez vos outils !

Gemotoriseerde tuinmachines 

Gazonmaaier, heggenschaar, trimmer, kettingzaag, bosmaaier - of ze nu op accu werken of uitgerust zijn met een benzinemotor - deze machines hebben een specifiek onderhoud nodig om de winter goed door te komen.  

Aan het einde van het seizoen :

  • Laad batterijen op, haal ze uit de oplader en berg ze op een droge, vorstvrije plaats op. 
  • Maak de brandstoftank van benzinetoestellen leeg, controleer of de olie moet worden afgelaten, kijk na of de bougie en filters nog niet aan vervanging toe zijn en zet de machines op een droge, verluchte plaats. Je gazonmaaier kun je afdekken met een beschermhoes, zodat er geen stof of vuil aan komt.
  • Van machines met benzinemotor laad je eveneens de startbatterij volledig op, koppel de accu los en berg op een droge en vorstvrije plaats op. Wanneer een batterij 3 maanden niet wordt gebruikt, is het aangeraden om deze opnieuw op te laden.

Is je grasmachine vies? Gebruik een borstel en wat water om de grasresten en aarde er af te vegen. Voor vastgekoekt vuil kun je een tuinslang gebruiken. Let er dan wel op dat je niet in de buurt van elektrische onderdelen komt met het water. Verschillende STIGA grasmaaiers zijn uitgerust met een Washing Link. Dat is een aansluiting voor je tuinslang. Zo kun je veilig het maaidek schoon spoelen, zonder de machine op te hoeven tillen.

Is het mes nog scherp genoeg? Na een maaiseizoen kan het zijn dat het mes bot is geworden. Demonteer het voorzichtig en breng het naar een erkend STIGA-verdeler, die het zorgvuldig kan slijpen. Werd het mes al eens eerder geslepen? Dan is het een goed idee om het te vervangen door een nieuw mes.

Ziezo, je gemotoriseerde tuinmachines zijn al klaar voor stockage.

Gereedschap voor grondbewerking

Spade, schop, schoffel, hark ... alle tuingereedschap waarmee je de grond kunt bewerken, moet worden schoongemaakt en onderhouden voordat je ze opbergt voor de winter.

Hangt er nog aarde aan? Begin dan om dit weg te halen om te voorkomen dat de metalen delen gaan roesten en de houten steel gaat rotten. Doe dit met een stevige borstel. Voor hardnekkig vuil kun je op de metalen onderdelen een staalborstel gebruiken. Eventuele oneffenheden aan de steel kun je met wat schuurpapier weghalen. Maak vervolgens alles schoon met een vochtige doek en laat goed drogen. Eens het gereedschap goed droog is, smeer je alles in met een doek die gedrenkt is in lijnolie. Wanneer je dit elk jaar doet, verleng je de levensduur van je gerief aanzienlijk.

Ook wanneer je een gemotoriseerde grondfrees gebruikt is het belangrijk om de machine vuilvrij te maken en de rotors in te smeren. Voor de motor geldt hetzelfde advies als voor die van je gazonmaaier.

Snijdend gereedschap

Tuinschaar, takkenschaar, heggenschaar, kettingzaag, snoeizaag ... Dit gereedschap is uitgerust met één of meerdere messen of een ketting waar wat onderhoud aan is, vooral met de winter in het vooruitzicht.  

Zoals met alle gereedschap kan het geen kwaad om stof en ander vuil weg te borstelen. Maar het is vooral sap van planten en bomen dat aan de messen kleeft, dat problemen kan geven. Om te voorkomen dat het hars opdroogt en hard wordt, is het aangeraden om na elk gebruik de messen schoon te maken. Gebruik hiervoor een doek gedrenkt in brandalcohol (ook gekend als spiritus of methanol). Doe dit in een goed verluchte ruimte of buiten en draag handschoenen om jezelf te beschermen.

Is het mes nog scherp genoeg? Dat kun je testen door te proberen om een fijn blaadje papier doormidden te snijden. Krijg je een net afgesneden resultaat, dan zijn de messen nog goed. Gaat het in tegendeel stroef of krijg je geen nette snijrand, dan is het tijd om te slijpen. Laat dit over aan een messenslijper of een STIGA verdeler, die hiervoor de nodige kennis heeft.

Tot slot smeer je de messen in met enkele druppels olie en een doek, zodat ze goed beschermd zijn tegen roest en bij het volgend gebruik goed werken.

De tuinslang

In de herfst gebruik je vast de tuinslang nog om modder en vuil van je fiets of wagen te spuiten. Maar het is vooral wanneer het kwik onder nul gaat dat schade kan worden veroorzaakt. Door koude vriestemperaturen gaat het water dat nog binnenin zit bevriezen en uitzetten. Hierdoor kunnen scheurtjes in het materiaal komen, waardoor de tuinslang bij het volgende gebruik gaat lekken. Het volstaat om het water te laten weglopen. Ontwar daarvoor de tuinslang volledig, zodat er geen knopen in zijn. Til vervolgens voorzichtig en geleidelijk aan het ene uiteinde op en ga verder naar de andere kant, zodat het water er aan het andere uiteinde uit kan stromen.

Ook de kraan waarop de slang aangesloten is, mag geen water meer bevatten om vorstschade te voorkomen. Voor buiten bestaan er daarom speciale vorstbestendige kranen, waarbij overtollig water automatisch weg druppelt bij het dichtdraaien.

Eens je deze klus hebt uitgevoerd, kun je tuinslang netjes oprollen, eventueel op een handige muursteun, zodat deze minder plaats inneemt en niet in de knoop raakt. 

Door deze tips in acht te nemen, gaat je tuingereedschap goed de winter tegemoet. Bovendien haal je ze dan met plezier terug boven wanneer de eerste zonnestralen opduiken volgende lente!

Articles connexes sur Tendances et conseils
Comment créer un jardin japonais ?

S’il y a bien un endroit où se relaxer et prendre un peu de temps, c’est le jardin. Pour en faire un lieu encore plus paisible dans lequel il fait bon se détendre, inspirons-nous des jardins japonais.

Au Japon, l’aménagement du jardin est un art respecté. Quelles plantes y intégrer ? Comment décorer un jardin japonais ? On vous dit tout dans cet article.

EN SAVOIR PLUS
Quelles alternatives pour le gazon dans les régions chaudes et sèches

Les pelouses composées de graminées à gazon apprécient les climats frais et humides. Dans les régions méditerranéennes, il faut envisager l’utilisation de plantes tapissantes mieux adaptées à des conditions de fort ensoleillement et de manque d’eau. Ces végétaux que nous allons vous présenter en détail dans les lignes suivantes, constituent aussi des opportunités intéressantes dans la perspective du changement climatique.

EN SAVOIR PLUS
Calendrier d’entretien annuel du gazon – Juillet

Si les vacances approchent, le jardin lui ne prend pas de congés. Notre journaliste expert des jardins, Patrick Mioulane vous liste toutes les choses à faire pour l’entretien de la pelouse au mois de juillet.

EN SAVOIR PLUS
Calendrier d’entretien annuel du gazon – Juin

Le spécialiste des jardins et journaliste Patrick Mioulane a préparé pour STIGA un calendrier d’entretien annuel du gazon. Chaque mois, profitez de ses conseils de professionnel pour vous occuper de votre pelouse.

EN SAVOIR PLUS
Zoom sur la série 500 de STIGA

Il existe une machine STIGA pour chaque tâche du jardin. Pour tondre le gazon, souffler des feuilles, tailler des haies ou parfaire ses bordures, vous trouverez toujours un outil adapté. Grâce à la série 500 de STIGA, vous pouvez désormais utiliser tous vos outils avec la même batterie.

EN SAVOIR PLUS
À quoi sert une pelouse dans un jardin ?

Par définition dans son acception paysagère, une pelouse est une surface herbacée semée de graminées non fourragères (le gazon), formant une étendue dense, tondue régulièrement. Omniprésente dans notre quotidien, la pelouse joue des rôles variés : fonctionnel, sociologique, récréatif, esthétique, écologique.

EN SAVOIR PLUS
Comment choisir une tondeuse autoportée ?

L’autoportée, ou tracteur tondeuse, est un équipement idéal. Ses grandes lames et son moteur puissant permettent de tondre d’importantes surfaces sans effort. On vous explique comment bien choisir votre tondeuse autoportée selon vos besoins.

EN SAVOIR PLUS
Calendrier d’entretien annuel du gazon – Mai

Comme chaque mois, découvrez tous les conseils de notre journaliste spécialiste des jardins, Patrick Mioulane, pour vous occuper de votre pelouse. Il vous explique tout ce qu’il faut faire au mois de mai.

EN SAVOIR PLUS
Share on Facebook Share on Linkedin
Mesurez la taille de votre jardin
Dessinez la superficie de votre jardin sur la carte et trouvez les produits les plus adaptés.
Zoomez sur votre propriété. Cliquez ou appuyez pour tracer un chemin autour de votre jardin afin de mesurer la superficie.