Nouveaux services de livraison disponibles ! Tout savoir sur la Livraison Premium et le Click&Collect pour une expérience d'achat unique.

Préparer l’hivernage de vos outils de jardin

L’hiver approche, l’activité au jardin va diminuer et il est bientôt temps de remiser vos outils. Pas de précipitation, pour un bon hivernage et pour trouver des outils intacts au retour du printemps, nous vous proposons quelques conseils entre nettoyage, aiguisage, huilage et entreposage. En un mot, chouchoutez vos outils !

Gemotoriseerde tuinmachines 

Gazonmaaier, heggenschaar, trimmer, kettingzaag, bosmaaier - of ze nu op accu werken of uitgerust zijn met een benzinemotor - deze machines hebben een specifiek onderhoud nodig om de winter goed door te komen.  

Aan het einde van het seizoen :

  • Laad batterijen op, haal ze uit de oplader en berg ze op een droge, vorstvrije plaats op. 
  • Maak de brandstoftank van benzinetoestellen leeg, controleer of de olie moet worden afgelaten, kijk na of de bougie en filters nog niet aan vervanging toe zijn en zet de machines op een droge, verluchte plaats. Je gazonmaaier kun je afdekken met een beschermhoes, zodat er geen stof of vuil aan komt.
  • Van machines met benzinemotor laad je eveneens de startbatterij volledig op, koppel de accu los en berg op een droge en vorstvrije plaats op. Wanneer een batterij 3 maanden niet wordt gebruikt, is het aangeraden om deze opnieuw op te laden.

Is je grasmachine vies? Gebruik een borstel en wat water om de grasresten en aarde er af te vegen. Voor vastgekoekt vuil kun je een tuinslang gebruiken. Let er dan wel op dat je niet in de buurt van elektrische onderdelen komt met het water. Verschillende STIGA grasmaaiers zijn uitgerust met een Washing Link. Dat is een aansluiting voor je tuinslang. Zo kun je veilig het maaidek schoon spoelen, zonder de machine op te hoeven tillen.

Is het mes nog scherp genoeg? Na een maaiseizoen kan het zijn dat het mes bot is geworden. Demonteer het voorzichtig en breng het naar een erkend STIGA-verdeler, die het zorgvuldig kan slijpen. Werd het mes al eens eerder geslepen? Dan is het een goed idee om het te vervangen door een nieuw mes.

Ziezo, je gemotoriseerde tuinmachines zijn al klaar voor stockage.

Gereedschap voor grondbewerking

Spade, schop, schoffel, hark ... alle tuingereedschap waarmee je de grond kunt bewerken, moet worden schoongemaakt en onderhouden voordat je ze opbergt voor de winter.

Hangt er nog aarde aan? Begin dan om dit weg te halen om te voorkomen dat de metalen delen gaan roesten en de houten steel gaat rotten. Doe dit met een stevige borstel. Voor hardnekkig vuil kun je op de metalen onderdelen een staalborstel gebruiken. Eventuele oneffenheden aan de steel kun je met wat schuurpapier weghalen. Maak vervolgens alles schoon met een vochtige doek en laat goed drogen. Eens het gereedschap goed droog is, smeer je alles in met een doek die gedrenkt is in lijnolie. Wanneer je dit elk jaar doet, verleng je de levensduur van je gerief aanzienlijk.

Ook wanneer je een gemotoriseerde grondfrees gebruikt is het belangrijk om de machine vuilvrij te maken en de rotors in te smeren. Voor de motor geldt hetzelfde advies als voor die van je gazonmaaier.

Snijdend gereedschap

Tuinschaar, takkenschaar, heggenschaar, kettingzaag, snoeizaag ... Dit gereedschap is uitgerust met één of meerdere messen of een ketting waar wat onderhoud aan is, vooral met de winter in het vooruitzicht.  

Zoals met alle gereedschap kan het geen kwaad om stof en ander vuil weg te borstelen. Maar het is vooral sap van planten en bomen dat aan de messen kleeft, dat problemen kan geven. Om te voorkomen dat het hars opdroogt en hard wordt, is het aangeraden om na elk gebruik de messen schoon te maken. Gebruik hiervoor een doek gedrenkt in brandalcohol (ook gekend als spiritus of methanol). Doe dit in een goed verluchte ruimte of buiten en draag handschoenen om jezelf te beschermen.

Is het mes nog scherp genoeg? Dat kun je testen door te proberen om een fijn blaadje papier doormidden te snijden. Krijg je een net afgesneden resultaat, dan zijn de messen nog goed. Gaat het in tegendeel stroef of krijg je geen nette snijrand, dan is het tijd om te slijpen. Laat dit over aan een messenslijper of een STIGA verdeler, die hiervoor de nodige kennis heeft.

Tot slot smeer je de messen in met enkele druppels olie en een doek, zodat ze goed beschermd zijn tegen roest en bij het volgend gebruik goed werken.

De tuinslang

In de herfst gebruik je vast de tuinslang nog om modder en vuil van je fiets of wagen te spuiten. Maar het is vooral wanneer het kwik onder nul gaat dat schade kan worden veroorzaakt. Door koude vriestemperaturen gaat het water dat nog binnenin zit bevriezen en uitzetten. Hierdoor kunnen scheurtjes in het materiaal komen, waardoor de tuinslang bij het volgende gebruik gaat lekken. Het volstaat om het water te laten weglopen. Ontwar daarvoor de tuinslang volledig, zodat er geen knopen in zijn. Til vervolgens voorzichtig en geleidelijk aan het ene uiteinde op en ga verder naar de andere kant, zodat het water er aan het andere uiteinde uit kan stromen.

Ook de kraan waarop de slang aangesloten is, mag geen water meer bevatten om vorstschade te voorkomen. Voor buiten bestaan er daarom speciale vorstbestendige kranen, waarbij overtollig water automatisch weg druppelt bij het dichtdraaien.

Eens je deze klus hebt uitgevoerd, kun je tuinslang netjes oprollen, eventueel op een handige muursteun, zodat deze minder plaats inneemt en niet in de knoop raakt. 

Door deze tips in acht te nemen, gaat je tuingereedschap goed de winter tegemoet. Bovendien haal je ze dan met plezier terug boven wanneer de eerste zonnestralen opduiken volgende lente!

Share on Facebook Share on Linkedin
Abonnez-vous à notre newsletter !
Recherche propulsée par ElasticSuite
Mesurez la taille de votre jardin
Dessinez la superficie de votre jardin sur la carte et trouvez les produits les plus adaptés.
Zoomez sur votre propriété. Cliquez ou appuyez pour tracer un chemin autour de votre jardin afin de mesurer la superficie.