Verspil geen keukenafval: maak een compostput

Ooit gedacht dat u meer kunt doen met oude groenteschillen en ander keukenafval dan weggooien? Maak in drie eenvoudige stappen uw eigen compostput. Het is een simpele en duurzame manier om gewassen een langdurige, voedzame boost te geven. En om minder afval in de vuilnisbak te doen belanden.

Een compostput voegt voedingsstoffen toe aan de grond en zorgt ervoor dat deze waardevol vocht vasthoudt. Courgettes, pompoenen en snijbonen zijn bijzonder dorstige en hongerige planten, dus die zijn zeer gebaat bij deze composteermethode.

Als u in februari een put graaft, kunnen de bodembacteriën in de paar koude maanden die nog volgen hun werk doen en is het afval gecomposteerd voor het groeiseizoen begint. Het enige wat u nodig hebt is veel organisch keukenafval en een tuinschop.

Stap 1

Graaf een put van ongeveer 60 cm diep op de plek die u gaat beplanten. Vul deze vervolgens met alles wat u aan organisch afval hebt, van aardappel- en wortelschillen, klokhuizen, beschimmeld fruit, bananenschillen, uienschillen, oud brood, eierschalen, gebruikt koffiedik tot zelfs theezakjes (zonder plastic). 

 

Stap 2

Dek elke nieuwe laag keukenafval af met een laag aarde van minimaal 10 cm. Stapel laag op laag totdat de greppel bijna vol is. Bedek de greppel tot slot met aarde om het afval te laten afbreken. De greppel houdt veel vocht vast en daar profiteren gewassen echt van.

 

Stap 3

Zaai boven op de compostgreppel zaad of plant er jonge bonen zodra het warmer wordt in mei en juni. Wanneer de wortels de vochtige microbiële grond vol voedselrijk materiaal bereiken, gaan de planten nog harder groeien - waardoor u in juli of augustus een overvloedige oogst krijgt.

Gelijkaardige berichten over Het tuindossier
Maak uw moestuin klaar voor de lente

De lente hangt in de lucht, dus is het tijd om uw moestuin klaar te maken voor het zaaien. We hebben voor februari zeven klussen op een rijtje gezet, zowel buiten als overdekt. Zodat u tegen de winter allerlei soorten sla en groene groenten, zoals rucola en boerenkool, kunt oogsten.

MEER WETEN
Van begin tot bloeiend einde: 10 tips voor beginnende tuiniers

Van zaaien tot planten. Van onkruid verwijderen in bloembedden tot correct snoeien. Alle beginnende tuiniers moeten ergens starten. Volg deze 10 tips en geniet het hele jaar door van uw prachtige tuin.  

MEER WETEN
Uw tuin in alle seizoenen: een beginnershandleiding

Als tuinieren nieuw voor u is, weet u soms niet wat u te doen staat en wanneer alles moet gebeuren. Om u op weg te helpen, hebben we enkele tips opgesomd voor klussen om uw tuin in bloei te brengen en houden - en voorbeelden van planten die het beste bij elk seizoen passen.

MEER WETEN
Oktober in de tuin - wat te doen

Een wintertuin hoeft niet levenloos te zijn. Gebruik oktober om in de koude maanden kleur in je tuin te brengen.

MEER WETEN
September in de tuin - de essentiële klussen

Terwijl u geniet van een warme nazomer, heeft uw tuin wel wat aandacht nodig. September is een drukke maand op de tuinkalender, en hier leest u hoe u er het beste van maakt.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.