In januari helpt u de wilde dieren

Hoe groot of klein uw tuin ook is, u kunt het levensreddende verschil maken voor de dieren in het wild. Vooral in januari, dat vaak de koudste maand is en wanneer de natuurlijke voedselbronnen dun gezaaid zijn. Lees onze gids over het creëren van vitale 'groene zones', die steden, parken en het platteland verbinden met particuliere tuinen.

Zet deze ideeën op de to-do-lijst van januari en draag uw steentje bij om een bestuivers, vogels, zoogdieren, ongewervelde dieren en amfibieën aan te trekken, hen helpen overleven en hopelijk te gedijen in deze winter.


Wees een vogelvriend

Als ze niet naar warmere oorden zijn vertrokken, vliegen veel vogels de tuinen in op zoek naar iets eetbaars. 

  • Vul uw voerbakken met calorierijk voedsel, zoals pinda's en zonnebloempitten. Soorten die op de grond foerageren, zoals lijsters, merels en roodborstjes zullen zaadmixen en in stukken gesneden appels waarderen. 

  • Geef al uw nestkastjes een lenteschoonmaak - verwijder oud nestmateriaal van het vorige jaar. Controleer dat ze niet verrot of beschadigd zijn en dat ze nog steeds stevig aan de muur, boom of omheining zijn bevestigd.

  • Maak uw eigen vetbollen. Meng keukenresten, zoals zaden, pitten, koekkruimels en droge havermout met gesmolten kokosvet. Gebruik zeker geen kalkoenvet, wat aan de veren blijft plakken waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Leg de ballen vervolgens een nacht in de koelkast om op te stijven.

Houd de bijen in het oog

Het wijdverbreide gebruik van pesticiden en de vernietiging van hun natuurlijke habitats hebben bijenpopulaties gedecimeerd, vooral hommels, die steeds sterker bedreigd worden. 

  • Als u bij het spitten per ongeluk een bijenkoningin opgraaft, plaats haar dan voorzichtig op een koele en droge plaats, zoals onder bladstrooisel. 

  • Haal haar niet naar binnen, want ze moet buiten zijn om verder te overwinteren en hopelijk vroeg in het jaar een nest te stichten.

  • Als ze al lang niet heeft bewogen en een energieboost nodig heeft, maak dan een suikeroplossing van 50/50 witte suiker en water. Gebruik zeker geen honing want dat kan ziekteverwekkers bevatten. Bied haar dit aan in een omgekeerde flessendop of theelepel. 

Oost, west, dood hout best

Dood hout is de ideale plek voor allerlei diersoorten in het wild om te schuilen en voedsel te vinden.

  • Maak een houtstapel in een rustig deel van de tuin, dat waarschijnlijk niet wordt verstoord, zoals de achterkant van een border. Graaf de boomstammen gedeeltelijk in voor de kevers, die zich voortplanten op rottend hout onder het bodemoppervlak. 

  • Zet vier houten palen in een rechthoekige vorm omhoog om een frame te maken, dat u vervolgens kunt invullen met stammen, gevolgd door twijgen en snoeiafval er bovenop. 

  • Recycleer uw kerstboom, hak de stam en takken in stukken voordat u ze tot een stapel bundelt. Vul eventuele gaten met droge bladeren, waardoor een paar hoekjes en gaatjes vrij blijven voor insecten - en de dieren die zich daarmee voeden!

Gelijkaardige berichten over Trends en tips
Geef uw gazon dit voorjaar een boost

De lente is de beste tijd om gras weer aan de groei te krijgen na de rustperiode. Volg onze vijf stappen, van het kiezen van het juiste gereedschap tot het herstellen van kale plekken, en uw gazon zal spoedig groen, weelderig en klaar zijn voor al het zomerleven die op u wacht. 

MEER WETEN
Zonnebloemen kweken, stap voor stap

Zonnebloemen zijn een van de gemakkelijkste manieren om een felle, gedurfde statement te maken in uw tuin. Ze zijn ook eenvoudig te kweken uit zaad, dus zijn ze ideale 'eerste planten' voor kinderen. Deze gids laat u stapsgewijs zien hoe u met succes zonnebloemen kweekt.

MEER WETEN
Planten voor beginners: handige tips

Als het gaat om tuinieren, is het uitvoeren van het voorbereidende werk essentieel. Zorg dat uw planten een zo goed mogelijke start krijgen – en tot sterke en gezonde planten uitgroeien – met onze handige tips.

MEER WETEN
De beste zaden om in april te zaaien

April, wanneer de dagen langer en warmer worden, is de perfecte tijd om een heel wat soorten zaden te zaaien – direct buiten in de grond, of eerst onder glas als het nog steeds vriest. Lees verder voor aanbevelingen voor groente en bloemen, met tips voor de beste resultaten te bereiken.

MEER WETEN
Gids om gazon aan te leggen met graszoden

Met een gazon van graszoden creëert u zo goed als onmiddellijk een totaal nieuwe tuin. In dit artikel leggen we uit hoe u de grond klaar maakt, de graszoden legt en de nieuwe grasmat verzorgt.

MEER WETEN
Uw blauweregen verzorgen – hoe snoeien?

Dit is het seizoen om uw blauweregen te snoeien! Blauweregen is een prachtige houtachtige vaste plant die u twee keer per jaar moet snoeien om ervoor te zorgen dat het hout groeit en u in het seizoen geniet van de bloemenpracht. In dit artikel leggen we uit hoe u het best snoeit om in mei prachtige bloemen te krijgen.

MEER WETEN
Basisgids over bollen, knoppen en bloemen

Lees deze essentiële informatie, waarmee uw vertrouwen als tuinier groeit en ontdek ook hoe u uw tuin evalueert, zowel onder als boven de grond. We bespreken de basisprincipes van grond, zon en vocht om u te helpen de juiste planten voor uw bloembedden en borders te kiezen.

MEER WETEN
De beste zaden om in maart te planten

Er zijn zoveel prachtige bloemen om in maart te zaaien dat kiezen moeilijk wordt. Om u te helpen, hebben we een overzicht gemaakt van fantastische bloemen om dit voorjaar te zaaien.

MEER WETEN
Share on Facebook Share on Linkedin
Search engine powered by ElasticSuite
Grootte van uw tuin opmeten
Teken uw tuin op de kaart en vind de meest geschikte producten.
Zoom in op uw eigendom. Klik of tik om een ​​pad rond uw tuin te tekenen om het gebied te meten.